Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İthalatı Frenleyecek Dev Yatırım

İzmit'teki Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesinde yassı paslanmaz çelik üretim tesisi kurma çalışmaları devam ediyor. Kocaeli'de kurulacak yassı paslanmaz çelik haddeleme tesisinin 2013'te faaliyete geçmesiyle birlikte her yıl yurtdışından ithal edilen yaklaşık 10 milyar dolarlık paslanmaz çeliğin ilk etapta yüzde 40'ının burada üretilmeye

Sabah Gazetesi
İthalatı Frenleyecek Dev Yatırım

Güney Kore merkezli Pohang Iron and Steel Company (POSCO), Kibar Holding ve Daewoo International'ın İzmit'teki Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesinde yassı paslanmaz çelik üretim tesisi kurma çalışmaları devam ediyor. Kibar Holding Proje Yönetici Mehmet Aydın, Güney Kore'nin başkenti Seul'de yaptığı açıklamada, Türkiye'de sadece geçen yıl 326 bin ton paslanmaz çelik tüketildiğini ve bunun tamamının yurt dışından ithal edildiğini söyledi.

Şu anda Türkiye'de yassı paslanmaz çelik üretim tesisi bulunmadığına dikkat çeken Aydın, Kibar Holding'in söz konusu tesisi kurmak için uzun süre önce çalışmalara başladıklarını ifade etti. Geçen sene temmuz ayından ise Posco ile görüşmelerin başladığını dile getiren Aydın, yapılan müzakereler sonucu Posco, Kibar Holding ve Daewoo International'ın 6 Ocak 2011 tarihinde İzmit'te yassı paslanmaz çelik haddeleme tesisi kurma konusunda ortaklık anlaşması imzaladığını dile getirdi. İzmit'teki Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesi'nde ilk aşamada 200 bin ton kapasiteli paslanmaz çelik soğuk haddeleme tesisi kurulacağını ifade eden Aydın, tesiste kullanılacak hammaddenin tamamının ise Güney Kore'den getirileceğini vurguladı.

Mehmet Aydın, soğuk haddelemeden kastedilenin 2 milimetre ile 10 metre arasında muhtelif kalınlıklarda gelecek olan malzemelerden 0,2 milimetre ile 5 milimetre arasındaki kalınlıklarda çeliklerin üretimi olduğunu ifade etti. Paslanmaz çelik ürünlerin genişliğinin ise 750 ile 1600 metre arasında olacağını anlatan Aydın, müşterilerin taleplerine göre de tesiste işlemlerin yapılacağını kaydetti. Tesisteki haddeleme işleminin ardından ürünlere yatay ve dikey tavlama yapılacağını dile getiren Aydın, özellikle dikey tavlamanın çok daha teknoloji gerektiren bir proses olduğunu belirtti.

Kurulacak olan tesisle birlikte çelik sektöründeki en son teknolojinin Türkiye'ye getirileceğini dile getiren Aydın, ''Bu ülkemiz için büyük bir avantaj olacaktır. Paslanmaz çelik üretimi özel bir know-how gerektiren bir olaydır. Türkiye'de normal karbon çeliği konusunda bilgi-birikim mevcut ancak Posco ve Güney Kore'nin teknolojisi ülkemize geldiğinde sektör daha hızlı ayağa kalkacaktır'' diye konuştu.

''Yakın çevremizdeki ülkelere baktığımızda bizim standartlarımızda haddeleme yapabilecek hiçbir tesis bulunmamaktadır'' diyen Aydın, şöyle devam etti:

''21 ayda tamamlanacak olan tesisin maliyeti 350 milyon dolar olacak. 2013 yılının nisan ayında Türkiye'nin ilk paslanmaz çelik haddeleme tesisi devreye girmiş olacak. Zaman en önemli unsur. Bütün çalışmalar bu doğrultuda ilerliyor. Posco ile bu şekilde bir ortaklık kurmak bizim için çok çok önemli. Özellikle bu yatırım ülkemiz için çok değerli. Ülkemizde paslanmaz çelik tüketimi konusunda oldukça fakiriz. Ortalama kişi başına tüketim 4,2 kilogram seviyelerinde... Bunun dünya ortalaması 10 kilogram. Biz bu bakımdan dünya ortalamasının çok çok gerisindeyiz. Oysa gelişmiş ülkelere baktığımızda bu rakam çok daha yüksek. Mesela Güney Kore'de kişi başına düşen paslanmaz çelik tüketimi 25 kilogram. Gelişmiş ülkeler seviyesine gelebilmek için ülkemizde kişi başına düşen paslanmaz çelik tüketimini 20 kilograma çıkarmamız lazım.''

Paslanmaz çelik tüketimi artacak

Aydın, geçmişten bugüne kadar gelen yassı paslanmaz çelik tüketimi artış oranlarına bakılarak 2020 yılında Türkiye'nin 900 bin ton civarında paslanmaz çelik tüketimi olacağının tahmin edildiğini söyledi. Bu rakamın 1 milyon 500 bin tonu da bulabileceğini dile getiren Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye'de, geçen yıl ithal edilen 326 bin ton paslanmaz çelik için yurtdışına yaklaşık 10 milyar dolar para verildi. Sanayinin paslanmaz çelik ihtiyacı her geçen gün de artıyor. Ülkemiz şu anda Orta Doğu ve Avrupa'nın otomobil ve beyaz eşya sektörlerinin merkezi haline gelme durumunda. Paslanmaz çeliğin de en çok kullanıldığı alanlar otomotiv, beyaz eşya, sağlık ve tarım sektörleri... Türkiye'de paslanmaz çelik tüketiminin artmamasının en büyük sebebi istenilen özellikte kalitede ve ebatta paslanmaz çeliğin bulunmamasıdır. Dolayısıyla bu yatırımla bu sorunlar ortadan kalkacağından paslanmaz çelik tüketimi de hızla artacaktır.''

Üretim aşama aşama artacak

Kurulacak olan tesisin ikinci aşamasında kapasitenin 400 bin tona çıkarılacağını getiren Aydın, ilk aşamada yapılacak yatırımın ardından ikinci aşamada kapasiteyi artırma işlerinin daha kolay olacağını ifade etti. Son olarak 3. aşamada ise tesisin kapasitesinin 1 milyon tona çıkartılacağına dikkati çeken Aydın, şunları kaydetti:

''Tesiste üretilen ürünlerin yüzde 60'ı yurtiçinde, yüzde 40'ı da yurtdışında pazarlanacak. Dolayısıyla ilk etapta ithal edilen miktarın yüzde 63'ü kadar üretim yapacağız. Üretimin de yüzde 60'ını, yani 120 bin tonunu iç pazara sunacağız, 80 bin tonunu ise ihraç edeceğiz. Bu da geçen yılın yassı paslanmaz çelik ithalatı verilerine göre yaklaşık 4 milyar doların Türkiye'de kalması anlamına geliyor. Daha sonra birkaç yıl içinde yapacağımız yatırımlarla da tesisin kapasitesini 1 milyon tona kadar çıkaracağız. Bunların hepsi İzmit'teki Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesi içinde olacaktır. Bu bölge tamamıyla yassı paslanmaz çelik üretimi yapılacak bir kompleks olacak. Ülkemizin krom ve nikel cevherleri açısından zengin. Bunlar çok değerli madenler. İlerde inşallah İzmit dışında da başka tesisler de kurarak ülkemizin şu andaki kaynaklarını da değerlendirir ve katma değer yaratırız. Bu projenin kapasitesi 1 milyon tona çıkınca da bu olmazsa olmazlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. O günleri de hep beraber görürüz diye düşünüyorum.''

Son teknoloji

Üretimin yüzde 60'ının ülke içinde piyasaya sürüleceğini yüzde 40'ının ise ihraç edileceğini anlatan Aydın, şöyle konuştu:

''Çevremize baktığımızda Orta Doğu, Afrika ülkeleri ve Batı Avrupa'ya baktığımızda bu pazar içinde bu kalitede paslanmaz çelik üretimi bulunmamaktadır. Orta Doğu, Afrika ve Batı Avrupa'nın en büyük ve en kaliteli üretimini yapacak tesisi kuruyoruz. Çevremizde olan birkaç tesis de 1940-1950'li yıllarda kurulmuş olup oldukça eski teknolojidir. Bizim kuracağımız tesiste en son teknoloji kullanılacak. Bu da hem ürün kalitesi hem de çevreyi koruma açısından son derece önemli.''

http://www.yapi.com.tr/haberler/ithalati-frenleyecek-dev-yatirim_87932.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!