b>Türkiye'nin üçüncü büyük mermer üreticisi konumundaki Denizli'deki Adliye Sarayı'nın yapımında Çin'den ithal edilen granit kullanılmasıyla ilgili tepkilere Ankara'dan da yanıt geldi.
552 milyon metreküp rezevle Afyon ve Balıkesir'den sonra Türkiye'nin 3. büyük mermer üreticisi konumunda olmalarına rağmen, Adliye Sarayı'na metrekaresi 50 doları bulan Çin graniti kullanılmıştı. Oysa, 57. Hükümet döneminde ihalesi verilen Adliye Binası'nda metrekaresi 13-25 dolar olan traverten mermer kullanılabilirdi.
Bakanlık hassas
Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen, kendilerinden önceki dönemde yapılan uygulamayı eleştirirken, bu konuda hassas olduklarının altını çizdi. Denizlili mermercilerin yaptıkları "Kamu binaları inşaatlarında ithal granit kullanılmaması yönünde ihale şartnamelerine özel bir madde konulmasıyla" ilgili çağrı ise, mevzuata uygun görülmüyor. Bayındırlık Bakanlığı bürokratlarının verdikleri bilgiye göre, Türkiye'nin de altında imzası bulunan AB ile ilgili uyum yasaları uyarınca, ihale şartnamelerinde firma ismi veya menşei ve bu tür ifadeler yer alamıyor. Bakan Ergezen de, bakanlık olarak kendilerinin bu konuda hassas olduklarını ve sözlü olarak yerli malı kullanılması için yönlendirmeleri olabileceğini hatırlattı.
Bakan Ergezen, bu yıl yürürlüğe giren İhale Kanunu'na göre alınacak malzemelerin birim fiyatlarını belirleyemeyeceklerini ancak ihalelerin maliyet esasına göre yürütüldüğünü söyledi. Standartlara uygun malzemelerin nereden temin edileceği ile ilgili bir yaptırımları olamayacağını belirten Bakan, ancak özendirmenin olabileceğini belirtti.
Gelişmiş ülkelerin mimari ve alt yapı çalışmalarında, o yörede elde edilen doğal taş ve mermer ürünleri kullanılıyor. Bu da yöre ekonomisine katkısı olduğu gibi maliyetin düşük olmasını sağlıyor.
|