Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İthal Kömürle Kyoto'ya Tarafız

Son yıllarda elektrik üretimi tamamen dışarıya endekslendi. Ya ithal doğalgazla çalışacak santrali kuruluyor, ya da ithal kömürle üretim yapacak termik santrallere kapı aralanıyor. Peki, kendi kaynaklarımız ne olacak? Doğal gaz boru hattı için atılan her adım, ithal kömürün taşınması için gemilerin kat ettiği her kilometre gaz emisyonun artmasına,

Haber Türk



Yaz bitmek üzere, sonbaharda insanımız kışın ısınmak için fosiller dahil çeşitli kaynaklardan çareler arayacak. Dünyamız ise giderek ısınıyor. Bu sebeple en fazla ısınmaya sebep olan gelişmiş ülkeler, yaşadığımız gezegeni soğutmanın telaşı içindeler.

Türkiye’de gelişmekte olan ülkeler liginden konuya müdahil olanlar arasında. Gelişmiş ülkelerde başta karbondioksit olmak üzere dünyanın ısınmasına sebep olan diğer gazların emisyonu düşürülecek, kontrol altına alınacak. Ülkemiz, ‘gaz Emisyonu’nu azaltma yükümlülüğüne girmedi. Türkiye, karbon ve diğer gazların büyümesini kontrol altına almakla ve denetlemekle sorumlu. Ancak, bu durum başıboş davranalım, ‘Karbon Emisyonu’nun büyümesine etki edecek yerli kaynaklardan uzaklaşıp, ithal kaynaklara yönelim anlamına gelmiyor.

Açık ifadeyle yurtdışından gaz, kömür ithal et. Yabancının gaz ve kömürünü yak. Elin kaynaklarına para say küresel ısınmaya destek ol. Ama yerli kömürünü kullanmada ayak sürüt. Yeni kaynaklar ve teknolojiler bulmakta adım atma. Çözüm bu değil. Çünkü son yıllarda elektrik üretimi tamamen dışarıya endekslendi. Ya ithal doğalgazla çalışacak santrali kuruluyor, ya da ithal kömürle üretim yapacak termik santrallere kapı aralanıyor. Peki, kendi kaynaklarımız ne olacak? Doğal gaz boru hattı için atılan her adım, ithal kömürün taşınması için gemilerin kat ettiği her kilometre gaz emisyonun artmasına, küresel ısınmaya sebep olmuyor mu?

Elin malıyla üret ve tüket

Son olarak Aksa Enerji, Antalya’da Ali Metin Kazancı Santrali’nin ikinci etabını hizmet açtı. Aynı şekilde yani ithal kaynakla çalışan bir santralde İskenderun’da faaliyet gösteriyor. Türkiye'nin ilk ithal kömürle çalışan termik santrali Sugözü’ne yakın bir zaman içinde aynı bölgede bir de kardeş daha gelecek. Diler Holding iştiraki olan Diler Elektrik Üretim AŞ, İskenderun’un Sarıseki beldesinde Diler İskenderun Termik Santrali’ni (DİTES) kuruyor.

Kyoto Protokolü’nün Türkiye’deki adresi Çevre ve Orman Bakanlığı olduğuna göre özellikle Bakan Veysel Eroğlu’nun fosil kaynakla çalışan santrallere rapor verirken iki defa düşünmesi gerekir. Sadece Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarıyla değil, emisyon hacimleri, sera etkisi yapan gazlar ve bunların yerli/ithal ayrımı cihetiyle de ele alınması gerekir. Çünkü Türkiye’de yerli kaynaklar, yerli kömürler kullanılarak elektrik üretilmesi, için açılan ihalelerden netice alınmıyor. İhaleler iptal ediliyor. Ama ithal kömürle çalışan santralleri kuranlar için finansal analiz anlamında bir avantaj var ki, yenileri için işadamları gayret gösteriyor.

Ancak, işin ekonomik tarafını, analizini, fizibilitesini devletin, hükümetin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yapması gerekir. Şirketlerin 6 bin kalorilik kömürü Bolivya’dan, Rusya’dan, Ukrayna’dan ithal ederek, elektrik üretmesi bir şirketin için karlı olabilir. Fakat Türkiye için ne derece ekonomiktir? Buna bakılması gerekir. Devlet gözüyle bakıldığında bir katma değer üretmediğine göre ekonomik değil, istihdama katkısı yok. Ayrıca kısa süre önce yürürlüğe giren Koyoto Protokolü, gaz emisyonunun büyümesini kontrol altına almayı gerekli kılıyor. Herhalde ithal kömür yakarak, başkasının emisyonunu azaltmak Türkiye’nin görevi değildir.

Çevre ve Enerji Politikaları Değişmeli

Türkiye, 26 Ağustos 2009 tarihinden itibaren resmen Kyoto Protokolü’ne taraf olduğuna göre ‘Gaz Emisyonu’nu artıran faktörlere dikkat etmesi, yerli/yabancı hammadde kullanımlarına bir çözüm üretmesi gerekecek. Çünkü bu protokol fosil enerji kaynaklarının kullanımına kısıtlama getiriyor. Bu durumda ülkemizin ekonomik faydası için, yerli kaynakların kullanımında maksimum fayda elde etmek için yerli fosil kaynaklara daha fazla yönelmek gerekir. Aksi takdirde başka ülkelerden fosil kaynak ithal ederek, onların gaz emisyonunu düşürme veya büyütmeme çabalarını destek olurken, kendi kaynaklarımızı kullanamamış olacağız.

Ayrıca Kyoto, başta petrol olmak üzere fosil enerji kaynaklarının kullanımına ciddi anlamda kısıtlama getiriyor. Kısıtlamanın birinci derecede tarafı gelişmiş ülkeler. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler ise küresel ısınma konusunda teknoloji ve finansmanla desteklenecek. Dolayısıyla Türkiye gaz emisyonu için büyüme hedefi koyarak, uygulamak zorunda.

Özellikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Kyoto Protokolü çerçevesinde Türkiye’nin enerji projelerini ve stratejilerini gözden geçirmesi gerekecek…

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/ithal-komurle-kyotoya-tarafiz_71920.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!