Fransa'da Nükleer Santralde Patlama
Ürdün’de Nükleer Enerji Santrali...
EPDK: Enerjinin Yüzde 20'sini...
Onlar da Nükleerden Vazgeçme...
Almanya Nükleer Santralleri...
Japonya 9 Milyar Dolarlık...
Akkuyu Nükleer Santrali Projesi...
Çin’den İngiltere’ye Nükleer...
İngiltere Nükleer Santral...
Nükleer Felakete Bir Adım Daha
Satır Arasında Sinop Nükleer Santrali
Sinop’ta Nükleer için Fizibilite Başladı
Nükleer için Zeytinliklere...
Nükleer Tasarısı Meclis'e Geldi
Çin Yüzen Nükleer Santral Yapacak
İzmir’in Çernobilinde Nükleer...
"Üçüncü Nükleer Santral için Hazırız"
Türkiye'de Nükleer Santral...
"Nükleer Türkiye için İyi...
Türkiye'ye Nükleer Enerji...
Finlandiyalılar Nükleer için Geliyor
Akkuyu Nükleer Santral İnşaatı...
İsviçre Nükleer Takvimi Reddetti
İsviçre'de vatandaşlar sandık çıkış anketlerine göre ülkedeki nükleer santrallerin en geç 2029 yılına kadar devre dışı bırakılmasına karşı çıktı.
DW Türkçe'nin haberie göre, sandık çıkış anketlerine göre İsviçrelilerin yüzde 55’i nükleer santrallerin en geç 2029 yılına kadar devre dışı bırakılmasını öngören inisiyatife karşı çıktı. Referandumda seçmenlerin yüzde 45’i ise Yeşiller Partisi'nin inisiyatifine destek verdi. Böylece Yeşiller'in talep ettiği 2029 yılına kadar ülkedeki tüm nükleer santrallerin kapatılması yönündeki takvim benimsenmedi.
Referanduma sunulan programda ülkedeki 5 nükleer santralin 2029 yılına kadar faaliyetlerinin sona erdirilmesi isteniyordu. 1969 ve 1971 yıllarında tamamlanan Beznau 1 ve Beznau 2 nükleer santralleri Almanya'nın güney sınırına kuşuçuşu 10 kilometreden az mesafede bulunuyor. İki santral, dünyanın hala işler durumda olan en eski nükleer santralleri. Bu iki santralle birlikte Bern yakınlarındaki Mühleberg Nükleer Enerji Santrali'nin gelecek yıl kapatılması hedefleniyor. Geriye kalan iki santralde ise şalter önümüzdeki 13 yıl içinde indirilecek. Kamuoyu yoklamalarında nükleer santrallerin kapatılmasını isteyenlerin oy oranının istemeyenlerden az farkla önde olduğu dikkat çekti. Nükleer santrallerin kapatılmasını savunanlar reaktörlerin yaşlanmış olduğuna ve nükleer kaza olasılığının yüksekliğine dikkat çekiyor. Nükleer enerjiden çıkılmasıyla yenilenebilir enerji branşına da bir alan açılacağını kaydediyorlar. İsviçre hükümeti ise nükleer enerjiden hızlı bir çıkışa, enerji ithalatına ve santral işletmecilerinin tazminat talebinde bulunmasına neden olacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor. İsviçre'de hükümet 2011 yılındaki Fukuşima nükleer faciası sonrası nükleer enerjiden vazgeçmeyi kararlaştırmış ancak Almanya'dan farklı olarak İsviçre'de parlamento, nükleer santrallerin ne zaman kapatılacağına dair bir yol haritası hazırlamamıştı. |