İstanbul'un İçine Bir Buçuk...
İstanbul’un Gökdelenleri İtalyan...
İstanbul'a 65 Katrilyonluk Proje
İstanbul'da Bir Yılda 607...
İşte "Yeni Şehrin" Ayrıntıları
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Şehrin içinde ekolojik yerleşim alanları, sadece hibrit araçların ve bisikletlerin girebildiği alanlar olacak. Endemik bakımdan kaybolmaya yüz tutmuş bitkilerin ve hayvanların yaşatılacağı bölgeler yapacağız" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İzmir'in EXPO 2020 adaylığı çerçevesinde Türkiye'yi ziyaret eden Uluslararası Sergiler Bürosu (BİE) İnceleme heyeti onuruna verilen öğle yemeğine katıldı. Bayraktar, yemek sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, 'Tuzla ile Gebze arasında yapılması planlanan 500 bin nüfuslu şehrin, bilim, teknoloji ve kongre merkezi olarak değerlendirilmesine' ilişkin sorusuna Bayraktar, "İstanbul'un hem kentsel dönüşümüne hizmet vermek hem de insanlarımızı deprem riski taşıyan binalardan kurtarmak için İstanbul'da yeni kurulacak 3. Havaalanı'da kapsayacak şekilde Başakşehir, Kayabaşı, Küçükçekmece, Kemerburgazı da içine alacak şekilde yeni bir şehir kurmak için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz" cevabını verdi.
Bu şehrin çekirdeğinin 'Başakşehir'de Kayabaşı diye bilinen merkezin' olacağını bildiren Bayraktar, şu anda 20 bin konutu bitirme aşamasına getirdiklerini ifade etti. İki tane sağlık kenti kuracaklarını anlatan Bayraktar, Dünya çapında büyük bir fuar alanının bu kentin içinde olacağını dile getirdi. Bayraktar, "Şehrin içinde ekolojik yerleşim alanları olacak. Sadece hibrit araçların ve bisikletlerin girebildiği alanlar olacak. Endemik bakımdan kaybolmaya yüz tutmuş bitkilerin ve hayvanların yaşatılacağı bölgeler yapacağız. Kamulaştırma, harita alım çalışmalarımız devam ediyor. Çok kısa süre içinde hem temel atma törenimizi hem de projenin animasyon sunumunu yapacağız" şeklinde konuştu. Bayraktar, Anadolu Yakası'nda da kentsel dönüşümünü halletmek için bir çalışmanın olduğunu ifade etti. Projenin kendini tam anlamıyla 15 senede realize edeceğine işaret eden Bayraktar, benzer çalışmaların yapıldığı şehirler hakkında bilgiler verdi. Afet riski haritasının çıkarılması Başka bir gazetecinin, 'konutların afet riski haritasının çıkarılacağını' hatırlatması üzerine Bayraktar, "Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi, afet riski taşıyan yapıların dönüştürülmesi sürecini yasaya uygun bir şekilde fakat vatandaşın rızasına göre yürütüyoruz. Onun dışında insanlarımızın binasını yıkmak gibi bir planımız yok. Vatandaş gelip 'benim binam riskli, binamı yeniletmek istiyorum' diyorsa, bu şekilde yürüyeceğiz" diye konuştu.
|