‘Topkapı Sarayı İstenseydi...
'Ak Saray'ın İskanı 'Devlet Sırrı'ymış!
Alman Dergiden Erdoğan'a 'Ak...
Cumhurbaşkanlığı Binasının...
29 Ekim'de 'Karşı' Resepsiyon
"Başbakanlık Hizmet Binası'na...
TBMM Başkanlık Konutu İlk...
Yeni Başbakanlık Binası Bir...
İşte Yeni Başbakanlık
Başbakanlık Binası Yetişmedi
Başbakanlık Binası'na VIP...
Yeni Başbakanlık Binası Meclis...
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'na...
Yeni Başbakanlık Binası Havadan...
Çankaya Köşkü "Müze" mi Olacak?
Üç Bakanlıkta Yeni Atama ve...
Soma'dan Daha Kötü Madenler Var!
Erdoğan: Madenleri Gerekirse Kapatırız
İşte Facia Böyle Gelmiş!
Bilirkişi Raporundaki Çelişki:...
AOÇ’de Elçilik için Kritik Günler
İskeleler Söküldü, Yeni Başbakanlık...
Meslek Örgütlerinden Başbakanlığa...
AOÇ için Anayasa Mahkemesi'ne...
AOÇ’de 900 Dekar Orman Yola Gitti
Başbakanlık Binası İhalesi...
Başbakanlık İnşaatına Temsili Mühür
TMMOB'tan Başbakanlık'a Mektup!
TOKİ Başbakanlık Hizmet Binası...
'Başbakanlık İnşaatı Durdurulmalı'
"Başbakanlık Binası Yıkılamaz,...
Başbakanlık Hizmet Binası'nda...
İşte Yeni Başbakanlık Binası!
Vahdettin Köşkü, Başbakanlık...
Devlet Mezarlığı, Başbakanlık...
Başbakanlık Binasına "Harekat Merkezi"
İşte Bin Odalı Yeni Başbakanlık Binasından İlk Kareler
Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde yapılan basın toplantısında AOÇ’de yükselen sarayın yaklaşık maliyet hesapları açıklandı. Başbakanlık Hizmet Binası'na ait fotoğraflarla binanın mimari özellikleri değerlendirildi.
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Başbakanlık Hizmet Binası ait fotoğraflarla binanın mimari özelliklerini değerlendirdi. Soma’da yaşamını yitirenleri de hatırlatan Candan, “Hükümet maden ocaklarına işçi sağlığı, iş güvenliği, denetim ve önlemler için yatırım yapmıyor. Ama Başbakan AOÇ’ye bir saray yapıyor. 1000 odalı bu binanın müştemilatıyla birlikte tam bir saray edasında olduğunu biliyoruz. Tamamlandığı söylenen saraya yaklaşık 1 milyar TL ve eski parayla 1 Katrilyon lira harcandığı ortada. Bu 1 katrilyona 935 bin maden işçisinin bir aylık ücretine bedel, 2 bin yaşam odasına eşdeğer” dedi.
Saraya özel işlemeler Candan binanın mimarisi hakkında şunları söyledi: “ Bu tür binalar baskıcı rejimlerde inşa edilir, insanın üstüne üstüne gelen yapılar hep faşizm dönemlerinde yapılmıştır. Bütün kolonlar çelik konstrüksiyon üzerine Yeşil Granit kaplama yapılmış. Bu granitler işlemesiz durumda 1 M² maliyeti 200 USD işlemeli olunca maliyet artıyor. Sadece 1 metrekaresinin maliyeti 16 maden işçisinin bir günlük ücretine bedel. Antalya’dan gelen Limra taşının 1m ² maliyeti 120 USD ile 200 USD arasında değişiyor. Bunları çelik uçlu matkaplarla işleniyor. İşlemeyle birlikte 250 USD. Mimari üslup olarak tam bir görgüsüzlük, yolsuzluk, hukuksuzluk abidesi. Yurt dışında maden ocağında çalışacak işçi iki yıl eğitim alırken, burada 38 saat eğitim alıyor. Hükümet işçi sağlığı konusunda adım atmazken, kendi sarayları için attığı adımları görüyoruz. Her şeyin özel seçildiğini, özel işlendiğini biliyoruz. Yerin binlerce metre altında 1000 liraya halkınız çalışırken, siz 1 katrilyona başbakanlık binası yapamazsınız. Aksaray’da 3 bin işçi çalışıyor bir vardiya da, 3 vardiya ile 9000 işçi çalışıyor demektir. İşçilerin iş güvenlikleri denetimi yapılıyor mu? Açıklanmalı. Geçtiğimiz aylarda Savaş Oğuz adlı bir işçi gece çalışması sürecinde düşerek hayatını kaybetmiş ve gizlenmişti.” “Mimarı onur kuruluna gidecek” Binanın tamamının özenti ve kopya olduğunu söyleyen Candan, “Merdivenleri Dolmabahçe Sarayı'nın merdivenlerinden, seyir terası Topkapı Sarayı'ndan özentidir. Anıtkabir'in önündeki meydandan daha büyük bir hitabet meydanı ve 1000 odalık sarayın büyük kabul salonları var. Cumhuriyet rejiminin yapısı olmadığı ayan beyan ortada. Mimarı Şefik Birkiye. Kültürel ve doğal mirasımızın ortasında, AOÇ’de bu yapıyı projelendirdiği için, İstanbul Şubesi ‘ne üye olan Şefik Birkiye’nin onur kuruluna sevk edilmesi için start verildi ” dedi. |