İstanbul Surlarında İşbirliğiyle...
Burçtaki Tarihi Kitabe Düşmek Üzere
İstanbul Surlarında Korkutan Tespit
Sinop'ta Tarihi Surlar Gün...
Diyarbakır Surlarının Onarımına...
Yason Burnu’na Yapılan Yol...
Diyarbakır Surları Onarılacak
2 Bin Yıllık Surlara, Sprey...
700 Yıllık Surlar Tehlike Altında
Tarihi İstanbul Surları da...
Tarihi İstanbul Surları Yazı...
16 Asırlık Tarihi İstanbul...
İstanbul'un Tarihi Surları...
İstanbul’un Kara Surları Tehlike Altında
Günümüzde önemli bir tarihi miras olarak konumlanan İstanbul'un savunma sistemi kara surları için tehlike çanları çalmaya başladı. Surların Vatan Caddesi kısmında yer alan bir burç yağmurun da etkisiyle yıkıldı.
Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan İstanbul kara surlarının Vatan Caddesi yönündeki tarihi bir burç, yağmur sularının oluşturduğu birikintinin de etkisiyle yıkıldı. Sözcü’den Zeynep Kaplan’ın haberine göre; İstanbul'da şu anda 20 tane burcun özellikle son İstanbul depreminin de etkisiyle radikal bir şekilde riskli durumda olduğunu belirten İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat şunları söyledi: “Tarihi eserlerin restorasyonu oldukça zahmetli ve uzun bir süreç, bu yüzden zaman ve imkan açısından da yoğun bir çaba içerisindeyiz. Düzenli olarak drone çekimleri ve diğer izlemelerle de durumlarını takip ediyoruz. Özellikle riskli olan 20 burçtan başlamak üzere çalışmalar yapılması için proje ve uygulama süreçleri planlanmalı. 20 burcun özellikle radikal bir şekilde riskli olduğunu biliyoruz. Bu burçlar hem son yaşadığımız depremden sonra hem de şimdi yağışla beraber su biriktirmesi nedeniyle tahrip oldu.”
Kara surları için geçmiş yıllarda restorasyon proje çalışmalarına başlandığını ve belli aşamalara gelindiğini ifade eden Polat, şu anda yarım kalan projeleri sürdürdüklerini belirtti. “Önceki yıllarda tamamlanmış ve Bölge Koruma Kurulu’nda onaylanmış bir restorasyon projesi yok.” diyen Polat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Restorasyon proje çalışması var ama o da kısmi olarak yapılmış 4 etap olarak ele alınmış. 3 etaba farklı zamanlarda başlanmış, belli aşamalara gelinmiş fakat tamamlanan olmamış, 1 tanesine ise hiç başlanmamış. Biz geldiğimizde bu projeleri devam ettirdik başlanmayan projelere başladık. Dolayısıyla öncelikle yarım kalan projelerin tamamlanması çalışmalarına başladık.” Restorasyon için bilim kurulu kuruldu Tarihi eserlerin restorasyon projelerinin çok kapsamlı bir süreç olduğunu ve birkaç etabı olan bu çalışmanın belli safhalara ayrılması gerektiğini belirten Polat şunları söyledi: “Bu işi belli safhalara ayırmak gerekir. Hem maddi olanaklar hem de koruma ihtiyaç açısından her kısım aynı ihtiyacı duymuyor ama çok acil ihtiyacı olan yerler var bunları planlamak gerekiyor. Biz taş düşmeleri ve benzeri uygulamalara karşı önleyici ağ ve benzeri koruma çalışmaları yaptık önceki arkadaşlarımızın başladığı ve bizim devam ettiğimiz bir çalışmaydı ama bu yetersiz bir çalışma. Büyük alanda sorunu çözen değil daha çok taş düşmesini engellemeye çalışan bir uygulama.” Haberin tamamına linkten ulaşılabilir. |