Sistem teknolojik olarak modernize ediliyor
Vatan Gazetesi'nden Burak Kara'ya konuşan Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat yenilenen sistemle ilgili şu bilgileri verdi: “İstanbul Deprem Acil Müdahale ve Erken Uyarı Sistemi teknolojik olarak modernize ediliyor. 2002 yılından beri sistemler çalışıyordu. Deprem Acil Müdahale sistemi olası İstanbul depremi sonrası semtlerde olacak hasarı merkezlere bildiriyordu.
Buna göre de hasarlı bölgelere arama kurtarma ekiplerinin yönlendirilmesi ve afetin sağlıklı koordine edilmesi sağlanıyor. Hasar dağılım haritası oluşturuluyor. Kritik bina ve noktalara yerleştirilecek sinyal veren kutucuklarlala olası hasarlar izlenecek.
Erken uyarı kesintisiz iletişim
Erken uyarı sistemi de başta Valilik, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 1. Ordu gibi merkezlere bildiriliyor. İGDAŞ’a sinyal gidiyor ve gaz kesiliyor, bazı elektrik santrallerine sistem gidiyor. Mevcut olan faya 5 adet OBS (Okyanus dibi sismometre) kuruldu.
Tsunami uyarısı için de cihaz yerleştiriliyor
Marmara Denizi’nde fayın üstündeki beş cihaz bu, bu cihazlarla da entegre yapıldı. Bu modernizasyonla Japonlarla ortak çalışmalar yapıldı. Marmara deniz tabanına uydu konum belirleme sistemleri kurulacak. Erken uyarı olasılığı yükseltiliyor ve kesintisiz hale getiriliyor. Deniz tabanindaki çökmelere bağlı tsunami olasılığı ve uyarısı eklendi. 110 istasyon modernize ediliyor. Marmara denizi tabanı günümüzde sismolojik olarak dünyanın en iyi izlenen ve yoğun ekipmanının olduğu bir alandır. Biz bunun daha modern hale getirdik ve kapasitesini arttırdık. T dalgalarıyla S dalgaları arasındaki 8-10 saniyelik bir zaman vardır. Bu kısa süre erken uyarı sistemini çalıştırır. Bu yenileme İstanbul için erken uyarı sisteminin kesintisiz ve kusursuz çalışmasını olmasını sağlayacak. Erken uyarı kapasite yükselince kesin veriyi bize verecek. Böylelikle de o 8-10 saniyelik hayati anlar, kritik sistemlerin kesilmesini ve zararın azalmasını sağlayacak.”
|