Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"İstanbul'u 'Dubai'leştirmemek Gerekiyor"

Didem Arslan Yılmaz tarafından hazırlanan ve Habertürk Kanalı’nda yayınlanan 'Türkiye’nin Nabzı' programında, dün akşam (9 Şubat 2012) İstanbul’un altyapısını ve görünümünü 10 yıl içerisinde değiştirecek kentsel projeler, mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, mimar Dr. Sinan Genim, mimar Hakan Kıran, ŞPO İstanbul Şubesi Başkanı Tayfun Kahraman ve kent

yapi.com.tr
"İstanbul'u 'Dubai'leştirmemek Gerekiyor"

Didem Arslan Yılmaz tarafından hazırlanan ve Habertürk Kanalı’nda yayınlanan 'Türkiye’nin Nabzı' programında, dün akşam (9 Şubat 2012) İstanbul’un altyapısını ve görünümünü 10 yıl içerisinde değiştirecek kentsel projeler, mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, mimar Dr. Sinan Genim, mimar Hakan Kıran, ŞPO İstanbul Şubesi Başkanı Tayfun Kahraman ve kent tarihçisi Süleyman Göncüoğlu tarafından tartışıldı. Bu kapsamda konuşulan kentsel projeler arasında; 3. Köprü, Taksim Yayalaştırma ve Kanal İstanbul ile birlikte Kentsel Dönüşüm konusu da yer aldı.

Programın ilk konuşmasını gerçekleştiren mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, tartışma konusuna küresel ölçekte yaklaşarak, bilişim ve teknolojideki hızlı gelişim ile büyükşehirlere yaşanan göçün son dönemde kentleri etkileyen temel konulardan biri olduğunu anlattı. Bu bağlamda gelecekte büyükşehirleri bekleyen ciddi sıkıntıları sıralayan Alp, çevre kirliliği ve hizmet yoksunluğunun bunların başında geldiğini ifade etti.

“Her şeyin esasında büyüğü kötü bence” diyen Alp, İstanbul’un hormonlu bir şehircilik neticesi olduğunu belirtti. Bununla birlikte Alp, büyük projelerin hepsinin İstanbul’da yer alıyor olmasından duyduğu endişeyi de dile getirdi.

İkinci konuşmacı olan mimar Dr. Sinan Genim ise şehirlerin gelişmesinin normal olduğunu söyledi. Şehirlerin gelişmeye devam edeceklerini, bütün ütopik romanlarda nüfusun şehirlerde toplandığını aktaran Genim, ‘hormonlu şehircilik” diye bir şeyin olmadığını vurguladı. Genim, “Bu şehrin tarihinde İstanbul, 6. defa yenileniyor” ifadesine yer verdiği konuşmasında komple teorilerinin toplumun gelişmesine engel olduğunu belirtti. Genim Anadolu’da başka cazibe merkezleri yaratılabileceğini de sözlerine ekleyerek Finans Merkezi Projesi ile ilgili endişeleri olduğunu aktardı.

Herkesin İstanbul ile ilgili kafasının karışık olduğunu belirterek sözlerine başlayan kent tarihçisi Süleyman Göncüoğlu ise, "İstanbul’un bir yönetim felsefesi yok, olmadığı için de İstanbul’a bütün olarak bakılamıyor" dedi. Kendisinin İstanbul’un gelenekselliğinin korunmasından yana olduğunu anlatan Göncüoğlu, modern bir şehir olarak kurulan Ataşehir’de yapılmakta olan camiye değindi.

"Biz kentsel dönüşüm yaparken sosyal dönüşümde çıkmaza gireceğiz" diyen Göncüoğlu, bu kentin nasıl gelişeceğinin oturtulamadığını ve kente lokal olarak bakıldığını ifade etti. Bu anlamda bütüncül bir bakış açısının önemine değinen Göncüoğlu, "Modern mimariye çok uyacak bir yerde klasik için ısrar ediyorsunuz ama geleneği, kadim mimarinin savunulacağı bir yerde modern mimarlıkta ısrar ediyorsunuz ve çatırdamalar başlıyor. Tenkitten teklife gelişecek projeler sekteye uğruyor" dedi. Bu anlamda, Topçu Kışlasını yeniden inşa edilmesinin de bir anlamı olmadığını aktaran Göncüoğlu, "duygusal bir bağ kuramıyorum" dedi.

Mimar Hakan Kıran ise, İstanbul ile ilgili hazırladığı iki projeden kısaca bahsetti. Mimarların ne düşündüklerini anlatmaktan çok çizmeleri gerektiğini anlatan Kıran, göç olgusuna odaklanarak kültür konusuna değindi.

"Hangi İstanbul’dan konuştuğumuz çok önemli" diyen Kıran, insanların farklı bakış açılarıyla İstanbul’u tanımlayabileceğini söyledi. Kafa karışıklığı konusunda ise geçmişte bir plana, projeksiyona sahip olunmadığı sorununa değinen Kıran, son 5-6 senedir planlama çalışmalarının yoğunlaştığını aktardı.

ŞPO İstanbul Şubesi Başkanı Tayfun Kahraman ise, "Bugün burada tartıştığımız projelerin hepsi de İstanbul ile ilgili" ifadesiyle başladığı konuşmasına günümüzde Türkiye’de yerel seçimler haricinde çok fazla İstanbul haricindeki kentler için proje önerilmediğine vurgu yaparak devam etti. Kahraman, "İstanbul’a bu kadar yüklenmenin sonucu ne olacaktır. Bunu iyi tespit etmemiz gerekiyor" diyerek projeci yaklaşım nedeniyle resmin bütününü kaçırıldığını anlattı.

İstanbul için son 6 senedir 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın yapılmakta olduğuna dikkat çeken Kahraman, tartışılmakta olan projelerin hiçbirinin bu planda yer almadığına vurgu yaptı.

"Plan disiplininden kopmak İstanbul’u büyük bir kafa karışıklığına sürüklüyor" diyen Kahraman, soylulaştırma projelerine, kentsel dönüşüm konusuna ve sanayinin kentin dışına taşınmasına yönelik eylemlere dikkat çekerek "İstanbul’u 'Dubai'leştirmemek gerekiyor" diyerek sözlerini tamamladı.

Taksim Yayalaştırma Projesi ve 3. Köprü gibi 'Yeni İstanbul'u tanımlayan büyük projelerin tartışıldığı programda ayrıca; İstanbul'un yitirilen yapıları, silueti olumsuz etkileyen projeler, güncel cami mimarisinin nasıl olması gerektiği de katılımcı konuşmacılar tarafından gündeme getirildi. Program, yeni projelerin İstanbul'a ve İstanbullara neler vaadettiği ve kenti gelecekte ne gibi gelişmelerin beklediği sorusunun konuşmacılar tarafından sırayla yanıtlanmasıyla son buldu.

 

ETİKETLER: kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulu-dubailestirmemek-gerekiyor_90754.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!