Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul'da Okul ve Hastaneler Ciddi Risk Altında

Dünya İnşaat Mühendisleri Konseyi (WCCE), Avrupa İnşaat Mühendisleri Konseyi (ECCE) ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası'nın ortaklaşa düzenlediği "Uluslararası Deprem ve Tsunami Konferansı", İstanbul Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Konferansın açılışında konuşan Prof. Dr. Sözen, doğal

Zaman Gazetesi
İstanbul'da Okul ve Hastaneler Ciddi Risk Altında

Dünya İnşaat Mühendisleri Konseyi (WCCE), Avrupa İnşaat Mühendisleri Konseyi (ECCE) ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası'nın ortaklaşa düzenlediği "Uluslararası Deprem ve Tsunami Konferansı", İstanbul Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Konferansın açılışında konuşan Prof. Dr. Sözen, doğal afetler konusunun sürekli gündemde tutulduğunu, bunun nedeninin ise karar vericilerin bunları duymasını sağlamak olduğunu belirtti.

Sunumunda İstanbul'un muhtemel bir depremde, binaların güvenliği ve dayanıklılığı konusuna değinmek istediğini dile getiren Sözen, İstanbul'un dünyanın en güzel kentlerinden biri olduğunu ve bu şekilde kalması gerektiğini ifade etti. İstanbul'a hasar veren depremlere bakıldığında ilk depremlerin 4. yüzyılda meydana geldiğini ve sırasıyla 5, 6 ve 8. yüzyıllarda büyüklükleri farklı depremlerin yaşandığını anlatan Sözen, son olarak da bilinen 1894'te bir depremin olduğunu aktardı.

17 Ağustos 1999'daki depremi İstanbul kapsamlı değerlendirmediğini, bir sonraki depremin ne zaman olacağının bilinmediğini kaydeden Sözen, "Hasara neden olan deprem değil, binaların kendisidir. 1978'de Japonya'da meydana gelen depremde Japon mühendisler, binalarda çok basit tedbirlerle depremi az zararla atlattılar." dedi. Sözen, İstanbul'da bazı binalara ek katlar yapıldığını, bunun kentin bina yapısını hassaslaştırdığını belirtti. "Nasıl olsa bana bir şey olmaz" anlayışının doğru olmadığını ifade eden Sözen, "İstanbul'da bazı okullar, hastaneler önemli bir risk altındadır. Deprem olursa ne olur? Her sokakta bir iki bina çökerse insanların hastaneye erişimleri zorlaşacak" diye konuştu.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de yerel yönetimlerin bundan sonra projelerde depreme karşı dayanıklılığı bir binanın yapılmasında temel kriter olarak ele alması gerektiğini belirtti. Belediyeciliğin birkaç kaldırım yapmanın ötesinde olduğunu söyleyen Genç, İstanbul'da depremle ilgili önlem alınmasında birtakım sıkıntıların bulunduğunu aktardı.

Konferanslarda anlatılanların uygulanabilirliğinin tartışılması gerektiğini vurgulayan Genç, yerel yönetimlerin temsilcilerinin de bu tip toplantılara daha çok katılması gerektiğini anlattı.

Konferansa, Dünya İnşaat Mühendisleri Konseyi Başkanı Hoze Medem (WCCE), Avrupa İnşaat Mühendisleri Konseyi Başkanı Richard Coackley (ECCE), TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Turgut Takut ile çok sayıda akademisyen katılıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulda-okul-ve-hastaneler-ciddi-risk-altinda_70314.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!