İmalat PMI, Şubatta 4 Ayın Zirvesinde
İmalat PMI Aralıkta Geriledi
İmalat Sektöründe Daralma...
İmalat Sanayi Verisi Beklentiyi...
Sanayi Üretiminde Sınırlı Artış
Sanayi Ciro Endeksi Azaldı
Sanayide İstihdam Düştü
Sanayide Çarklar Yavaşladı
İmalat Sanayi 2 Aydır Daralıyor
İmalatta Büyüme Yavaşlayarak Sürdü
İmalat Sanayinde Kapasite...
İmalat PMI 13 Ayın En Yükseğinde
İmalat PMI 11 Ayın Zirvesinde
"İmalat Sanayindeki Durağanlık...
"Doğru Drenaj Sistemleri Gıda...
İmalatta Daralma Hızlandı
İmalat Sanayinde Kapasite...
"İmalat Sanayi Ağustos'ta...
İhracatta Gerilemeye Rağmen...
İmalat Sanayinde Kapasite...
İmalat PMI Yılın En Yüksek Seviyesinde
İstanbul'da İmalat Sanayisinde 1,1 Milyon Kişi Çalışıyor
İstanbul'da geçen yıl sonu itibarıyla imalat sanayisinde faaliyet gösteren 47 bin 876 firmada 1 milyon 127 bin 217 kişi istihdam ediliyor.
İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, 2015 sonu itibarıyla İstanbul'da imalat sanayisinde toplam 47 bin 876 firma faaliyette bulunuyor. Bu firmaların 14 bin 762'si (yüzde 30,8) İstanbul Sanayi Odası (İSO) üyesi sanayi kuruluşu, 27 bin 135'i (yüzde 56,7) Organize Sanayi Bölgesi (OSB) sanayi kuruluşu ve 5 bin 979'u (yüzde 12,5) ise Küçük Sanayi Sitesi (KSS) sanayi kuruluşu şeklinde faaliyet gösteriyor.
İstanbul'daki sanayi kuruluşlarında 1 milyon 127 bin 217 kişi istihdam ediliyor. İstihdam sayısının sanayi kuruluşlarına göre dağılımına bakıldığında, İSO üyesi sanayi kuruluşlarında 826 bin 454 (yüzde 73,3) kişi, OSB'de 266 bin 426 (yüzde 23,6) kişi ve KSS'de 34 bin 334 (yüzde 3) kişi çalışıyor. OSB'ler, sanayinin uygun görülen alanlarda yapılmasını sağlamak, kentleşmeyi yönlendirmek, çevre sorunlarını önlemek, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, imalat sanayi türlerinin belirli bir plan dahilinde yerleştirilmeleri ve geliştirilmeleri amacıyla oluşturuluyor. İstanbul'da 8 adet OSB ve 9 adet KSS bulunuyor. Kentsel dönüşüm Valilik açıklamasında, İstanbul'da 6306 sayılı kanun kapsamında yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verildiği ancak çalışmaların hızlandırılması için ek önlemlere ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi'ne (İSMEP) sağlanacak kredilere KDV muafiyeti tanınması halinde daha fazla güçlendirme yapılabileceği değerlendirilen açıklamada, "Şehirdeki riskli sanayi gruplarının şehir dışına taşınması ile ilgili bir teşvik modeli üzerinde çalışılmalıdır. Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakültelerinin bu kapsamda ivedilikle yenilenmesi gerekmektedir." ifadelerine yer verildi. İstanbul sınırları içerisinde 64 alanın riskli bölgeler ilan edildiği anımsatılan açıklamada riskli ilan edilen alanların toplamının bin 104 hektar olduğu bilgisine yer verildi. İstanbul'da tamamlanan kamu projeleri Açıklamada 2013 ve 2015 yılları arasında yapımı tamamlanan kamu projelerine ilişkin bilgi verildi. Bu projelerin başında Marmaray geliyor. Proje tutarı 10 milyar 371 milyon 495 bin olan ve 4 alt projeden oluşan Marmaray için 2014 yılı sonu itibarıyla toplam 7 milyar 64 milyon 453 bin TL harcama yapıldı. 5 istasyonlu Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi 29 Ekim 2013 tarihinde hizmete açıldı. Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö hatlarının iyileştirilmesi, inşaat ve mekanik sistemlere ilişkin projeler ise devam ediyor. Diğer bazı projeler ise şöyle:"Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Üsküdar Çevik Kuvvet Kompleksi, Sancaktepe Eyüp Sultan Kültür ve Spor Kompleksi, Tuzla Akfırat Afet Lojistik Merkezi, Çekmeköy Spor Kompleksi, Gaziosmanpaşa Devlet Hastanesi, Esenler Hükümet Konağı, Zeytinburnu Hükümet Konağı, Esenler Devlet Hastanesi, Kağıthane Yahya Kemal Spor Kompleksi, Sultangazi Hükümet Konağı, Elmalı Şehir Ormanı Göleti, Pendik Hükümet Konağı, Ümraniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ve Maltepe Hükümet Konağı." |