İmalat PMI 6,5 Yılın Zirvesine Çıktı
İmalat PMI 43 Ayın En Yükseğinde
İmalat PMI 3 Yılın Zirvesinden Döndü
İmalat PMI 3 Yılın Zirvesinde
İmalatta Daralma 11 Aydır Sürüyor
İmalat Sanayi “Yüksek Döviz-Yüksek...
İmalat PMI Aralıkta Geriledi
Çin'in Gündeminde Akıllı İmalat Var
İmalat Sektöründe Bozulma Sürüyor
İmalat PMI Ekimde Yükseldi
İmalat Sektöründe Daralma...
İmalat Sanayi Verisi Beklentiyi...
İmalat Sektöründe Daralma Hızlandı
Euro Bölgesinde İmalat PMI Yükseldi
İmalat Sanayi 2 Aydır Daralıyor
İstanbul'da İmalat Sanayisinde...
İmalat PMI, Şubatta 4 Ayın Zirvesinde
İmalat PMI şubat ayında 49.7 ile beklentilerin üzerinde geldi. Geçen ay 48.7 olarak gerçekleşen verinin 48.2'ye gerilemesi bekleniyordu.
Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) şubat ayında 49.7'ye yükseldi. Aralık ayından itibaren 1'er puanlık artışlar gösteren PMI, ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış oldu. İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi ekim ayında yüzde 49.8 seviyesindeydi.
IHS Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırlanan imalat PMI, ocak ayında 48.7 değerini almıştı. Endeksteki 1 puanlık yükseliş temel olarak imalat sektöründe üretim ve istihdamdaki artıştan kaynaklandı. Endekste 50'nin altındaki değerler daralmaya, üzeri ise büyümeye işaret ediyor.PMI verisi geçen yılın ortalaması olan 48.8'in üzerinde bir değer aldı. Üretim alt endeksi 50.7'e çıktı Üretim alt endeksi ocaktaki 48.3 seviyesinden şubatta 50.7'ye yükseldi ve 12 ay art arda daralmaya işaret ettikten sonra tekrar büyümeye işaret etti. Yeni siparişler alt endeksi 47.9 düzeyinden şubatta 48.8'e yükselerek dört ayın en yüksek değerini aldı, ancak daralmaya işaret etmeyi sürdürdü. Yeni ihracat siparişleri ise 50.6 düzeyinden 50.5'e sınırlı bir düşüş kaydetti. Yeni ihracat siparişleri böylece son yedi ayın beşinde büyüme kaydetti. TL'nin değer kaybının girdi fiyatlarında yarattığı yükseliş devam etti. Girdi fiyatları sert yükseliş kaydetse de, yükseliş hızı art arda ikinci defa yavaşladı ve dört ayın en hafif artışını kaydetti. İmalatçıların mamul mal fiyatlarındaki artış ise devam etti, ancak aralık ve ocak aylarına kıyasla daha yavaş arttı. İmalat PMI istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor. |