Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İstanbul'da 5 Bini Aşkın Ağaç MR'a Girdi

İstanbul'da 5 bini aşkın ağacın çürüme ve mekanik direncini belirleyebilmek için ses dalgaları yöntemiyle akustik tomografisi çekildi.

yapi.com.tr/AA
İstanbul'da 5 Bini Aşkın Ağaç MR'a Girdi

İstanbul'daki ana caddeler, meydanlar, korular, müzeler, camiler, kiliseler ve okullar gibi alanlardaki 5 bini aşkın ağacın çürüme ve mekanik direncini belirleyebilmek için ses dalgaları yöntemiyle akustik tomografisi çekildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Avrupa Yakası Park, Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı Teknik Müdür Yardımcısı İbrahim Dedeoğlu, yaptığı açıklamada, ağaçlarda görünmeyen çürük ve mekanik direnci zayıflamış bölümlerin ses dalgalarıyla tespit edildiğini söyledi.

İşlemin akustik tomografi cihazıyla yapıldığını dile getiren Dedeoğlu, 2 ya da 3 boyutlu yöntemle yapılan ölçüm sisteminin 3 yıl önce İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından ağaçların devrilme riskini belirlemek için geliştirildiği kaydetti.

Dedeoğlu, akustik tomografide sensörler yardımıyla ağacın sağlam ve çürük kısımlarının bilgisayar programı yardımıyla grafik olarak ekrana taşındığını ifade ederek, "Ağaçlarda devrilme riskini tespit etmek için bu yöntem en önemli parametre oluşturuyor. Ağacın cinsi, bulunduğu yer, rüzgar ve içindeki çürüklük oranı ağaçtaki devrilme riskini belirleyen esas nedenlerdir" diye konuştu.

"İlk çalışma anıt ağaçlar için yapıldı"

Anadolu ve Avrupa Yakası'nda 2 ayrı ekip kurduklarını anlatan Dedeoğlu, eğitim faaliyetinden sonra İstanbul genelindeki ağaçların akustik tomografisinin çekildiğini söyledi. Bunun ülke genelinde geniş alanlı şehir ölçeğinde yapılan ilk çalışma olduğunu vurgulayan Dedeoğlu, şöyle devam etti:

"Çalışmamız iki ay önce sonuçlandı. Belediyenin sorumlu olduğu ana caddeler, meydanlar, korular, müzeler, camiler, kiliseler, okullar gibi geniş kapsamlı bir çalışmayla İstanbul genelindeki çapı 70 santimetre ve üzerindeki 5 bini aşkın ağaca bu işlemi yaptık. Çalışmamız ilk etapta yaşatılması ve korunması gereken anıt ağaçlar için gerçekleşti. Bundan sonraki hedefimiz, çapı 30 ve 70 santimetre arasındaki bütün ağaçların akustik tomografisini çekmek."

"Ağacın ömrü 20 yıl uzar"

Teknik Müdür Yardımcısı İbrahim Dedeoğlu, yüksek devrilme riski taşıyanlarda bakım ve restorasyon, mekanik direnci zayıf olanlarda bağlama ve destekleme yöntemleriyle ağaçların 20 yıl daha ömürlerinin uzatılabildiğini kaydetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulda-5-bini-askin-agac-mra-girdi_130164.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!