İstanbul 32 Milyon TL'ye Çiçek Açtı!
İstanbul'da 5 Milyon Liralık...
Bakanlık Parayı Kesti, Müze...
İstanbul'da Kent Müzesi Var mı?
İstanbul'da Çiçeklere 313...
Lalelerin Bu Yılki Faturası...
İstanbul'a Lale Müzesi!
Bir devre adını veren, doğu kültür ve mitolojilerinde özgün bir yere sahip olan laleyi İstanbul'a yeniden kazandıran İstanbul Büyükşehir Belediyesi, lale kültürünü gelecek kuşaklara ulaştırabilmek amacıyla İstanbul Lale Vakfı ile Emirgan Korusu'nda Lale Müzesi kurdu.
Laleyle ilgili çalışmalar yürütecek olan İstanbul Lale Vakfı, ilk projesi ''Lalezar''ı akıllı telefon kullanıcıları için hayata geçirdi. Uygulama sayesinde akıllı telefon kullanıcıları, Emirgan Korusu'ndaki barkodlu lalelerin bütün özelliklerine ulaşılabilecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Mehmet İhsan Şimşek, ''Dünyada başta Hollanda olmak üzere birçok ülkede lale müzesi var ancak bu ülkelerin laleyle ilgili geçmişi o kadar yok. Orta Asya'dan gelirken getirdiğimiz at eğerlerinde, kaftanlarda, kılıçlarda, ibriklerde ve duvar süslerinde lale var. Biz daha çok kültür materyaline sahibiz. İşte bu nedenle bu materyallerin toplanıp sergilenebileceği müze oluşturma fikri doğdu'' dedi. Tarihi at ahırları müzeye dönüştürüldü Şimşek, Emirgan Korusu'nda Osmanlı dönemine ait eski at ahırları olarak bilinen yerin restore edilerek müzeye dönüştürüldüğünü belirtti. İçinde iki sergi salonu bulunan müzenin bin 500 metrekarelik alandan oluştuğunu ifade eden Şimşek, sergi salonlarından birinin, objeler tamamlandıktan sonra müze olarak hizmet vereceğini, diğerinin de sanatsal etkinliklerde kullanılacağını söyledi. Müzede yer alacak objelerle ilgili yelpazeyi geniş tuttuklarını anlatan Şimşek, ''Lale dikmeye yarayan bir saban, lale ayıklama eleği, el yazması tezhibin üzerindeki lale motifi, lale broşu, özel kurutulmuş lale çiçeği... Laleyle alakalı kitaplardan, baskılara kadar her şeyi bu müzede barındırmak istiyoruz. Dünyadaki Lale Müzesi örneklerinde bu objelerin hepsi bir arada var. Hollanda'daki lale müzesinde, günümüze yakın döneme ait objeler sergileniyor, bizim müzemizde çok daha tarihsel ve manevi değeri fazla objeler yer alacak.'' |