Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İSKİ'den Yeni Laboratuar Binası

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ tarafından atıksuların ve içme sularının analizi amacıyla kurulan yeni laboratuar binasını Başkan Kadir Topbaş açtı. 3 ayrı laboratuarda içme suyu, evsel ve endüstriyel atıksular ile deniz ve göllerden alınan numunelere her türlü mikrobiyolojik analizler, koku ve tat testleri yapılıyor.

ibb.gov.tr
İSKİ'den Yeni Laboratuar Binası

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Genel Müdürlüğü tarafından atıksuların ve içme sularının analizi amacıyla Kağıthane’deki İSKİ genel müdürlük binasında kurulan yeni laboratuar binası, Başkan Kadir Topbaş ve İSKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Demir’in katıldığı bir törenle hizmete girdi. Başkan Kadir Topbaş, dünyanın yüzde 70’e yakınının şehirlerde yaşaması nedeniyle sağlıklı suya ulaşmanın ve atıksuların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesinin çok önemli hale geldiğini belirterek, 14 milyonu aşkın nüfusuyla Avrupa’nın 23 ülkesinden büyük İstanbul’da bunun çok daha önemli olduğunu söyledi.

“Avrupa’dan bile analiz için gelecekler!”

Dünyada dakikada 15 kişinin sağlıklı suya erişemediği için hayatını kaybettiğini ve hızla kirlenen çevrenin insanları tehdit ettiğini vurgulayan Başkan Topbaş, “İstanbul’un suyunu çok ciddi analizlerden geçirerek şehre veriyoruz. Şimdi bu laboratuarla evsel ve sanayi atıkları ile göl ve deniz suları da en ileri teknolojiyle analiz ediliyor. İnanıyorum ki dünya çapında modern bir teknolojiyle donatılmış bu laboratuara Türkiye’nin ve Avrupa’nın çeşitli yerlerinden de su analizi talepleri gelecektir. Zaten şu anda Türkiye genelindeki belediyelere, suyla ilgilenen kamu kuruluşlarına ve sanayicilere burada eğitim veriliyor ve analiz talepleri karşılanıyor. Çünkü burası İstanbul’un suyunun can damarı” diye konuştu.

İstanbul’un suyu 7 gün 24 saat analiz ediliyor

İSKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Demir de İstanbul’daki içmesuyu, atıksu, deniz ve göl sularının 7 gün 24 saat analiz edildiğini belirterek, “Her gün İstanbul’un 350-400 noktasından su ve atıksu alarak laboratuarımızda analiz ediyoruz. Yatırımlarımızı da bu sonuçlara göre şekillendiriyoruz. Dünya ölçeğindeki akreditasyonumuzla analizlerde yüzde 100 sonuç alıyoruz” şeklinde konuştu.

En iyi laboratuarlar arasında

İstanbul’un daima kaliteli, temiz ve içilebilir olma özelliğini koruması için kurulan laboratuar üniteleri, yeni teknolojilerin de takip edildiği en iyi laboratuarlar arasında. İçmesuyu, atıksu ve kimya laboratuarlarını kapsayan İSKİ’nin yeni laboratuar ünitesinde, ileri teknolojik cihazlar ile ağır metallerden toksinlere, mikrobiyolojik analizlerden suyun tadına, kokusuna ve kirletici parametrelere kadar birçok analiz yapılabiliyor.

Yeni laboratuar ünitesinde; İstanbul sahillerinin, derelerinin ve hamsu kaynaklarındaki su kalitesinin uluslar arası standartta olması için şehre verilen içmesuyu her gün 350 - 400 farklı noktadan numuneler alınarak analiz ediliyor. Böylece insan sağlığına uygun EPA, WHO ve AB standartlarında kaliteli su verilmesi sağlanıyor.

Atıksu laboratuarlarında; atıksu arıtma tesislerinin çıkış suları, evsel ve endüstriyel nitelikli atıksular ile dere ve göllerden alınan numuneler analiz edilerek, gerekli şartları sağlamayan tesislere yaptırımlar uygulanması için ilgili birimler bilgilendiriliyor. Kimya ve bakteriyoloji laboratuarında ise anyon ve katyon analizleri dahil olmak üzere her türlü mikrobiyolojik analizler ile sulardaki koku ve tat testleri yapılabiliyor.

2009 itibariyle yaklaşık 94 bin numunede 500 bin parametre analizin yapıldığı yeni laboratuar ünitesi, kalitesiyle uluslararası alanda akredite olmuş bir laboratuar. Sahip olduğu tam otomasyon sistemi ile 7 gün 24 saat analiz yapabilen yeni laboratuar ünitesi Avrupa Akreditasyon Birliği’ne (EA) üye olan Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından 2007’de akredite edildi.

Feriköy'den, Kâğıthane’deki Genel Müdürlük binasına taşınan laboratuar ünitesi için inşa edilen yeni laboratuar binası yaklaşık 40,5 milyon TL’ye mal oldu. Laboratuar ünitesinde yapılan iyileştirme çalışmasıyla tüm ekipmanlar uluslararası standartlara sahip. 3 katta toplam 3 bin 400 metrekarelik kapalı alanda 42’si mühendis, kimyager ve biyolog, 13’ü tekniker, teknisyen ve laborant olmak üzere toplam 117 personelle faaliyetlerini sürdüren yeni laboratuar ünitesinde 3 laboratuar, 4 depo, 2 arşiv, 2 numune kabul ile idari ve işçi personel odaları bulunuyor.

ETİKETLER: kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/iskiden-yeni-laboratuar-binasi_84765.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!