Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İş Davalarına Müdahil Olacaklar

DİSK Genel Sekreteri Çerkezoğlu, inşaatlardaki sendikasızlaşmaya dikkat çekerken İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Gökçe, sertifikasız mühendislerin de sorunun önemli bir boyutu olduğunu söyledi.

yapi.com.tr
İş Davalarına Müdahil Olacaklar

Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, Torun Center'da 10 işçinin öldüğü iş cinayetiyle ilgili konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, iş cinayetleri davalarının takipçisi ve müdahili olacaklarını söylediler.

Çerkezoğlu, inşaatlardaki sendikasızlaşmaya dikkat çekerken Gökçe, sertifikasız mühendislerin de sorunun önemli bir boyutu olduğunu söyledi.

Çerkezoğlu: Temel gündem maddemiz işçi ölümleri

Arzu Çerkezoğlu, inşaat sektöründeki sendikalaşma sorununa dikkat çekerek "Özel sektörde sendikalı işçi sayısı yok denecek kadar az" dedi.

"Biz sendika olarak işçi sağlığı ve iş güvenliğini temel gündem maddemiz yaptık. Bununla ilgili önümüzdeki günlerde ayrıntılı raporlar, eğitimler gerçekleştireceğiz. Bakanlığa sunmak üzere taleplerimizi oluşturacağız.

"Ancak bu sorunu ortadan kaldırmanın yolu sendikalaşmadan geçiyor. İş cinayetlerinin en çok inşaatlarda olma nedeni sendikasızlığın sonucu. Sendikalaşma oranı binde bir bile değil.

"Disk Yapı İş, örgütlenme çalışmalarını arttıracak. Özel sektör olduğu için kayıt dışı çok yaygın, taşeronlaşma en büyük sorun, sendikalı olmak işten çıkarılmak demek. Ancak tüm bu sorunlara rağmen bu kokuyu yenip örgütlülüğü sağlamak için çalışacağız. Örgütlü mücadele alanında yapılan her türlü çalışma çok değerlidir, yeni kurulan İnşaat İş Sendikası da buna dahil.

"İş cinayetleri davalarını takip edeceğiz. Gerekli davaları biz de açacağız. Bu konuda toplumsal baskı da oluşturmak gerekiyor."

Gökçe: Odalara yetki verilmeli

TMMOB'a bağlı İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, iş güvenliği uzmanlarının bağımsız olması, denetim yapan mühendislerin sertifikalandırılması ve ILO 167'nin imzalanarak denetimde bağlayıcılığın sağlanması gerektiğini belirtti.

"İş güvenliği uzmanlarının ücretleri işveren tarafından ödendiği sürece bağımsız karar vermeleri mümkün değil. Eksiklikler olmasına rağmen bütün denetimler kağıt üzerinde formalite icabı yapılmış gibi gösteriliyor.

"Mühendislerin diploma alması yeterli değil, odalardan eğitim alarak sertifikalandırılmaları gerekiyor. Her mahalleye inşaat mühendisi okulu açılmamalı. Meslek odalarının yetkileri genişletilerek bilgi ve imzalarını kullanma yolları açılmalı.

"Bunun dışında mevzuattaki gereklilikler de uygulamada yerine getirilmiyor. ILO 167 imzalanırsa, uluslararası bağlayıcılık olacak ve bu inşaatların gerek ILO uzmanları gerek uzantıları ile denetlenmesi sağlanacak.

"1999 depreminden sonra çıkan 4708 Yapı Denetim Yasası ile kamu yapılarının dışındaki tüm yapıların denetimi bu yasa kapsamında yapı denetimi kuruluşlarınca yapılıyor. Ancak TOKİ ve TOKİ'nin arsa verdiği yerlere yapılan tüm inşaatlar da kamu yapısı olarak görülerek bu yasa kapsamından çıkarıldı. Oysa ki bu yapılar kamu yapıları değil. Bu sistem değişmeli.

"Bundan sonrası için de ailelerin talebi doğultusunda davaların müdahili olacağız. Onlara her türlü hukuki desteği de vermeye hazırız."

http://www.yapi.com.tr/haberler/is-davalarina-mudahil-olacaklar_124604.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!