Üç boyutlu tasarım, mühendislik ve eğlence alanlarında dünyanın önde gelen yazılım şirketi Autodesk Türkiye’nin bu yıl beşincisini düzenlediği “Türkiye’de BIM Zamanı” semineri, inşaat ve yapı sektörlerinden profesyonellerin katılımı ile gerçekleşti. Etkinlikte bir araya gelen tasarımcı, mimar ve mühendisler; sektörleriyle ilgili en yeni trend ve teknolojileri dinleme, paralel oturumlarda farklı Autodesk ürünlerinin sunduğu inovatif yaklaşımları tanıma, sektörün lider isimlerinin tavsiyelerini dinleme ve birbirleriyle fikir alışverişinde bulunma fırsatı yakaladı.
Murat Tüzüm
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Autodesk Türkiye Ülke Lideri Murat Tüzüm, akıllı 3B modeller üzerinden inşaat ve altyapı projeleriyle ile ilgili karar alma sürecini büyük oranda kolaylaştıran BIM uygulamalarının, iş hedeflerine ulaşmak ve projeyi başarıyla tamamlamak için en etkin çözüm olduğunu vurguladı. Tüzüm, “BIM sistemine geçişle birlikte şantiye hatalarında yüzde 41, inşaat maliyetlerinde ise yüzde 23 düşüş yaşanıyor. Proje sürelerinde de yüzde 19 kısalma oranı yakalanıyor. Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörünü oluşturan inşaat şirketlerinden pek çoğunun, vizyoner bir bakışla BIM dönüşümünü gerçekleştirdiğini görmek bizi mutlu ediyor. Bu süreçte hızlı adım atan şirketlerin ulusal ve uluslararası arenada rekabet avantajına kavuştuğunu her fırsatta vurguluyoruz” diye konuştu.
Autodesk Avrupa Bölgesi BIM Teknolojileri Satış Geliştirme Yöneticisi Marek Suchocki de konuşmasında BIM masaüstü yazılımlarının, bulut ve mobil yazılımlarla desteklenerek inşaat uygulamalarını baştan aşağı değiştirdiğini vurguladı. Tasarım teknolojilerinin bugün sadece yeni binaların tasarımı ve inşaatında değil; aynı zamanda mimar, mühendis, üstlenici ve arsa sahiplerinin arasındaki iletişimi kolaylaştırmak için de kullanıldığına dikkat çeken Suchochi, bu özellikleriyle BIM sürecinin bugün dünyada, özellikle 7 milyar dolarlık inşaat sektöründe önemli bir artı değer yarattığını kaydetti.
Mimarlık ofisinden proje ofisine dönüştüler
Autodesk çözümleri kullanarak 2006-2016 yılları arasında BIM dönüşüm sürecini başarıyla tamamlayan DOME+Partners Kurucu Ortağı Murat Yılmaz ise, şirketin BIM’e geçiş süreci ve BIM ile proje yaşam döngüsü boyunca tasarım, görselleştirme, simülasyon ve işbirliği anlamında elde ettikleri verimlilik artışı hakkında deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Proje sürecinde bütünleşik tasarımın önemine dikkat çeken Murat Yılmaz, "Emeğin en büyük kısmı koordinasyon. Mimarız ama iyi proje yapmakla iyi bina yapamıyorsunuz. Teknik şartnameler, keşif ve metraj da en az proje kadar önemli." dedi ve kaliteli iş üretmek, verimlilik ve rekabet için BIM'e geçişin elzem olduğunu vurguladı.
2006'da Revit kullanmaya başladıklarını ve ofisteki eğitim sürecinin iki yıl boyunca devam ettiğini belirten Yılmaz, BIM'e geçişte ana ilkenin bir model kütüphanesi/arşivi oluşturmak olduğunu söyledi. Bu süreçte DOME+Partners'ın mimarlık ofisinden proje ofisine dönüştüğünü ifade eden Murat Yılmaz, "Türkiye'de birleşerek büyümeyi öğrenmeliyiz. BIM bunu destekleyen bir yapı. Bizim de 15'e yakın iş ortağımız var" dedi.
|