Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İnşaat Sektörü Kayıt Dışının Yoğun Olduğu Sektörlerden Biri Olarak Gösterilmekten Rahatsız

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, kamuya ait alacakların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili olarak, ''İnşaatçılar vergisini, sigortasını ve diğer borçlarını zamanında ödeyen insanlardır. Ama bunu kronik olarak ödememe alışkanlığı olanlarla aynı kefedeyiz. İşte itirazımız ve isyanımız budur'' dedi.

yapi.com.tr / AA
İnşaat Sektörü Kayıt Dışının Yoğun Olduğu Sektörlerden Biri Olarak Gösterilmekten Rahatsız

Foto: İsmail Yeşilyurt (AA)

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, kamuya ait alacakların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili olarak, ''İnşaatçılar vergisini, sigortasını ve diğer borçlarını zamanında ödeyen insanlardır. Ama bunu kronik olarak ödememe alışkanlığı olanlarla aynı kefedeyiz. İşte itirazımız ve isyanımız budur'' dedi.
    
Koçoğlu, İNTES tarafından Rixos Otel'de düzenlenen ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da katıldığı, ''Ekonomik Kalkınma ve İnşaat Sektörü'' konulu toplantıda, sektörün sorunlarını anlattı. Konuşmasında inşaat sektöründeki kayıt dışılık, KDV sorunları, inşaat firmalarının ortaklarına kar dağıtımı, sektörde istihdamın teşviki, kamuya olan borçların yeniden yapılandırılması ve yatırımların ekonomiye kazandırılması konularına değinen Koçoğlu, özellikle kayıt dışılık konusunun sektörün en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi.
    
Hiç hak etmedikleri halde inşaat sektörünün kayıt dışının yoğun olduğu sektörlerden biri olarak gösterilmesinden rahatsızlık duyduğunu ifade eden Koçoğlu, sektörde vergisini, sigorta primlerini düzenli ödeyenlerin bu nitelendirmeden rahatsızlık duyduğunu belirtti. Kayıt dışılıktan tahsil edilemeyen kamu alacağının da dolaylı olarak inşaat sektörünün sırtına yüklendiğini ifade eden Koçoğlu, kayıt dışılığın önlenmesinin herkesten çok İNTES üyelerinin beklentisi olduğunu vurguladı. Koçoğlu, istatistiklerde, inşaat sektörünün kayıt dışılığın en yoğun olduğu sektör olarak gösterilmemesi, bu algının değişmesi gerektiğini kaydetti. ''Biz devletimize bedava KDV tahsildarlığı yapıyoruz'' diyen Koçoğlu, sektördeki KDV alacağının hiç değilse yüzde 60'ının vergi borcundan mahsup edilebileceğini söyledi.
    
Şirket ortaklarına kar dağıtımı sorununu da yıllardır dile getirdiklerini anlatan Koçoğlu, ''Yıllara sari işleri olan inşaatçılar, kanun gereği inşaat 5 yıl devam ederse 5 yıl, 10 yıl devam ederse 10 yıl ortaklarına kar dağıtamıyorlar. Yani kasamızdan para alamıyoruz. Oysa biz inşaatçılar her hak edişin brüt tutarından yüzde 3 peşin stopaj vergisi ödüyoruz. Bu tutar kadar paranın şirketten çekilebilmesine yönelik bir yasal düzenleme yapılmasını istiyoruz'' dedi.
    
İnşaat sektörünün yükümlülüklerde kapsam içinde, teşviklerde kapsam dışında kaldığını anlatan Koçoğlu, istihdam paketi olarak bilinen 5763 sayılı kanunla bazı teşvikler getirildiğini ancak yurt dışında çalışanlar ile ihaleli işler kapsamındaki yapım işlerinin bu kanundan yararlanamadığını kaydetti. Böyle bir ayrımı doğru bulmadıklarını ifade eden Koçoğlu, ''Üyelerimiz arasında yaptığımız araştırmaya göre yurt dışında inşaat sektöründe çalışan 100 bin işçinin 17 bini Türk, 35 bini o ülkenin işçisi, 48 bini diğer ülkelerin işçi. Yani Türk işçisi yüzde 17'ye düştü. Eskiden yüzde 80'lere kadar çıktığı oldu. Bu gidişle yüzde 17'yi de bulamayacağız'' diye konuştu.
    
Kamuya olan borçların yeniden yapılandırılması
    
Kamuya olan borçların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili kanun tasarısı hakkında da görüşlerini açıklayan Koçoğlu, Türkiye'de geçmiş yıllarda da af ve benzeri düzenlemelerin yapıldığını anlattı. İnşaatçıların vergisini, sigortasını ve borçlarını zamanında ödeyen kesim olduğunu ifade eden Koçoğlu, şöyle konuştu:

''Ama bunu kronik olarak ödememe alışkanlığı olanlarla aynı kefedeyiz. İşte itirazımız ve isyanımız budur. Kronik olarak borçlarını devlete vermeyenlerin bir sicili tutulsun. Bu sicil içerisinde ak ile kara ortaya çıksın. Adamı öldüren, adamı yaralayan aynı kefede, aynı cezayı alıyor. Adamı öldürenle adamı öpen aynı cezayı almaması lazım. Bu yarayı bu vicdan azabını ortadan kaldırmak da hükümete düşüyor.''

Koçoğlu, vergisini ve sigortasını zamanında ve düzenli ödeyenlere, tüm çalışanlarının reel ücretleri ve gelirleri üzerinden yüzde 5 oranında SGK primi ve yüzde 5 vergi indirimi yapılmasını istediklerini ifade ederek, ''Aksi halde dürüst olmayana teşvik var, dürüst olana teşvik yok. Bunu kimsenin vicdanı kabul etmez'' dedi.

ETİKETLER: kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/insaat-sektoru-kayit-disinin-yogun-oldugu-sektorlerden-biri-olarak-gosterilmekten-rahatsiz_83957.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!