b>Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, inşaat sektöründen 2005 yılında, hem altyapı hem de konut bakımından çok şey beklediklerini söyledi. İnşaat İşverenleri Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, İNTES Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte Sanayi ve Ticaret Bakanı Coşkun’u makamında ziyaret etti.
Coşkun, görüşmede yaptığı konuşmada, Türkiye’de inşaat sektörünün ekonominin itici gücü olduğunu vurgularken, geçen yıl bu sektörün biraz duraksadığını hatırlattı.
İşsizlik, hayat pahalılığı ve gelir dağılımındaki eşitsizliğin halkı bezdiren sorunlar olduğunu kaydeden Coşkun, “Hayat pahalılığını enflasyonla aşağı çekebildik. Şimdi, dar gelirli kesimin satınalma gücünü artırmamız ve işsizlikle mücadele etmeyi hedef aldık” dedi.
İnşaat sektörünün emek yoğun bir sektör olması nedeniyle, büyük bir istihdam doğuracağını ifade eden Coşkun, şunları kaydetti:
“2005 yılında çok umutluyuz. İnşaat sektöründen 2005’te hem altyapı hem de konut bakımından çok şey bekliyoruz. Zaten ekonomimiz darboğazdan düzlüğe çıktı. Şimdi sürdürülebilir büyüme hedeflerini aldık.”
İNTES BAŞKANI KOÇOĞLU
İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu da, Türkiye’nin büyüdüğü bir ortamda küçülenleri temsil ettiklerini, sektörün büyüyemediğini kaydetti.
“Hükümetin göstergelerine göre 2005 yılında da büyüyeceğimiz kanaatinde değilim” diyen Koçoğlu, şöyle devam etti:
“Konsolide bütçeye bakarak, (geçen seneye göre yatırımlar yüzde 40 küsur arttı) diyorsunuz. Haklısınız. Fakat bu nereye gitti diye açıp baktığınız zaman, duble yola, Karadeniz otoyoluna, bir miktar tüp geçite ve biraz da hızlı trene gitti ve 2 tane de yeni proje kondu. Bu kadar, bu seneki bütçedeki artış bu.”
Oysa 10 senedir, 20 senedir devam eden çok önemli tarım, enerji projeleri bulunduğunu hatırlatan Koçoğlu, “Biz isterdik ki bunlara biraz kaynak aktarılsaydı, bunlar ekonomiye bir an evvel girseydi” dedi.
Yatırım bütçesinin geçen seneye göre yüzde 40 artmasının biraz yanıltma olduğunu savunan Koçoğlu, sektörde 5 yıldır şantiye açamayanlar bulunduğunu kaydetti.
ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE BÜYÜME BEKLENTİSİ...
Bu arada, Ordu Yardımlaşma Kurumu’na (OYAK) bağlı Adana Çimento Sanayi (AÇS) Genel Müdürü İsmail Erkovan, çimento sektöründe bu yıl, geçen yıla göre yüzde 5-6’lık bir büyüme beklediklerini bildirdi.
İsmail Erkovan yaptığı açıklamada, bir yandan mahalli seçimler, diğer yandan Irak ve Avrupa ülkeleri ile ABD’den gelen yoğun talepler nedeniyle 2004 yılının çimento sektörü için verimli ve başarılı geçtiğini belirtti.
Türkiye’nin çimento ihracatının yüzde 9 artarak 7 milyon 428 bin ton olarak gerçekleştiğini kaydeden Erkovan, ihracatta en büyük payın ise Irak’ta olduğunu ifade etti.
Erkovan, yurtiçi toplam çimento satışlarının ise 2003 yılına göre yüzde 8,96 yükselerek 28 milyon 566 bin ton olduğunu ifade ederek, “2005 yılında da mevcut pozitif gelişmeler devam ederse sektörün yurtiçi büyümesinin yüzde 5-6 civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz” dedi.
AÇS’nin üretimine de işaret eden Erkovan, 2004 yılına bakıldığında bir önceki yıla göre yurtiçi ve yurt dışı çimento satışlarının yüzde 59, yurtiçi satışlarının ise yüzde 125 artış gösterdiğinin görüldüğünü ifade etti.
İhracatta, Irak’ı geçici, Suriye’yi kalıcı pazar olarak gördüklerini ifade eden İsmail Erkovan, “Irak’a 2-3 yıl daha yılda ortalama 2-2,5 milyon ton çimento ihracatı yapılır. Ancak, Irak kendi fabrikalarını kurduğunda bu pazar kaybolur. Bu nedenle Irak’ı geçici, Suriye’yi ise kalıcı pazar olarak görüyoruz. Suriye ile ticarette yaşanan sorunlar da tamamen giderildiğinde bu ülke en önemli pazarımız haline gelebilir” diye konuştu.
ÇİMENTO FABRİKASI KURMAK AKILCI YATIRIM DEĞİL
İsmail Erkovan, geçen yıl 3,7 milyon YTL yatırım gerçekleştirdiklerini, bu yılki hedeflerinin ise 9,5 milyon YTL olduğunu belirtti. Türkiye’deki çimento üretim kapasitesine de işaret eden Erkovan, toplam kapasitede yüzde 35 fazlalık bulunmasına rağmen, yeni çimento fabrikalarının kurulmasını akılcı yatırım olarak görmediğini belirtti.
|