Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İnönü Stadı'na İzin Yok!

BJK yöneticisi Orhan Saka'nın 'Stada izin çıktı' sözlerine Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu yanıt verdi: ''Yıkım söz konusu değil. Asla izin verilmez. Henüz kurula sunulmuş bir proje bile yok.''

yapi.com.tr
2 İnönü Stadı'na İzin Yok!

Beşiktaşlı yönetici Orhan Saka’nın duyurduğu, Beşiktaşlıları heyecanlandıran ‘İnönü Stad’ının yıkımına onay çıktı’ haberi doğru çıkmadı. NTV'nin haberine göre, stada onay verecek olan İstanbul 3 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Doç. Dr. Halil Onur, ortada henüz bir proje başvurusunun bile olmadığını belirterek, “Yeni bir karar almadık, bu haliyle de izin vermemiz mümkün değil’’ dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, İnönü Stadyumu için plan değişikliği yapmış, bu planda açık ve kapalı spor tesisleri, kültürel tesis, zemin altına katlı otopark, spor faaliyetlerine yönelik konaklama tesisi, rezidans, idari bürolar, restoran, alışveriş üniteleri, cimnastik salonu, kapalı yüzme havuzu ve sauna yapılabileceği ifadeleri yer almıştı. Plan değişikliğine göre stadın yüksekliği artıyor, alan da genişliyordu. İstanbul 3 No’lu Koruma Kurulu da bu plan değişikliğini, yeni eklemeler ve değişiklikler yaparak onaylamıştı.

Ancak 1 Kasım’da Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu, İnönü Stadı’nın yıkılmasını ve Beşiktaş Stadı Kompleksi’nin neredeyse iki katına çıkarılmasını öngören bu plan değişikliğine onay vermedi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da tarihe Dolmabahçe’yi denize batıran bakan olarak geçmek istemediğini söylemişti.

Neden böyle duyurdu?

Yüksek Kurul’un bu kararı ilgili kurumlara ve belediyelere yeni ulaştı. Beşiktaşlı yönetici Orhan Saka ise bu kararı basına aktarırken, Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 24 Kasım 2011 tarihi itibariyle stadın yapılabileceğine dair izni verdiğini söyledi. Saka söz konusu haberde “Kulübün yararına düşündüğümüz konaklama tesisleri ve katlı otoparka onay çıkmadı. Proje çalışmaları nedeniyle zannediyorum gecikmeler oldu. Ancak, stat yapımı için çalışmaların sezon sonunda başlayabileceğini tahmin ediyorum” diyordu. Oysa Yüksek Kurul’un bu kararı biliniyordu ve yeni bir gelişme değildi. Ancak Saka bunu yeni bir kararmış gibi sununca, İnönü Stadı’nın yıkımına onay verilmiş gibi kamuoyunda algı oluştu.

Proje yok ki karar olsun!

Yeni projeye onay verecek olan 3 Nolu Koruma Kurulu Başkanı Doç. Dr. Halil Onur, Beşiktaşlı yöneticinin açıklamasına çok şaşırdığını belirtti: ‘‘Yeni kararmış gibi söylenince kurul müdürünü aradım, acaba benim olmadığım bir toplantıda yeni bir karar mı alındı diye. Yıkım söz konusu değil. Asla izin verilmez. Henüz bize statla ilgili restorasyon, restütisyon, röleve projeleri bile gelmedi. . Önümüze bir proje bile gelmedi ki neye izin vereceğiz? Beşiktaş yöneticileri hangi amaca hizmet bu açıklamayı yaptılar bilemiyorum.” Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri de yeni bir karar alınmadığını, Beşiktaş klubünün kamuoyunu bilerek yanlış yönlendirdiğini öne sürdü. Yüksek Kurulu’nun adını vermeyen bir üyesi de “Bakan Günay’ın tavrı net. Yeni inşaat istemiyor. Bu talen Yüksek Kurul’un kararında etkili oluyor’’ dedi.

ETİKETLER: kurum proje kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/inonu-stadina-izin-yok_90350.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Besim Bey'in yorumundaki tespitlere katılmamak mümkün değil. Ancak, şehir merkezinde bulunan en ufak boşluğa dahi derhal bir alışveriş merkezi dikilmesine karşıyım. Üstelik Dolmabahçe Sarayı'nın tam karşısına, sarayın birkaç misli yüksekliğinde, üzerinde rezidansı olan kocaman bir kompleks ne kadar yakışır acaba? Neden tüm kenti yamalı bohçaya benzer bir hale sokma telaşındayız? Üstelik söz edilen kompleks yapılırsa, zaten sürekli trafik sıkışıklığı olan bir bölgeye ekstra bir yoğunluk getirilmiş olmayacak mı? YANITLA
  • Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da tarihe, Dolmabahçe’yi denize batıran bakan olarak geçmek istemediğini söylemişti. Böyle diyebilen bir kültür bakanını alnından öpmek gerek. İstanbul 3 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Doç. Dr. Halil Onur, ortada henüz bir proje başvurusunun bile olmadığını belirterek, “Yeni bir karar almadık, bu haliyle de izin vermemiz mümkün değil’’ dedi. Bu cümle bile bir sorumluluk ifade eder. Şehre karşı, tarihe karşı sorumlu olan bu kurullar; rantçıların kurul ve kurumları oluyor genellikle. O bölgenin kesinlikle o stadyumdan temizlenmesi gerek. Bir yerde saray, bir yerde şehrin göbeği, trafik keşmekeşi, futbol fanatiklerinin ortalığı karıştırdığı ve binlerce yerli/yabancının sarayı gezdiği büyük bir kargaşa. Şu anda bile; yapının dış çevresi abuk sabuk yazılarla (futbol sen bizim her şeyimizsin) gibi basitliklerle, çirkin ilanlarla dolu. İlk iş o reklam ve afişlerin oralardan temizlenmesi, sonra da o kulube, şehrin çok dışında yeni bir stadyum için yer verilmesi gerekir. Hangi belediyenin sorumluluğunda ise, o çırkin reklamlar kaldırılmalıdır öncelikle. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!