Siyasette ‘uzlaşma ve hızlı karar’ bekleyen Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, seçimden sonra yaşanan belirsizlik ortamının ülkemize daha fazla zarar vermemesi için siyasilerden uzlaşma ve hızlı kararlarla yeni hükümeti oluşturmalarını beklediklerini söyledi. Hinginar,“Unutmayalım ki, küresel çapta beklenen olumsuz etkilere de açık olan ekonomimizde, 2015 kayıp yıl olursa 2016 yılı da riske girer” dedi. Değişen konjonktürle birlikte ekonomik beklentilerin revize edilmesi gerektiğini söyleyen Hinginar, “Buna göre ekonomide 3- 3,2, inşaatta 2,5-3, inşaat malzemesi sektöründe ise yüzde 2,5-3 büyüme öngörülüyor” dedi.
Türkiye’deki herkesin barış ve huzur ortamı beklediğinin altını çizen Hinginar, “İdeolojik çatışmaların son bulması gerekiyor. Biz iş dünyasının temsilcileri olarak partilerden uzlaşı bekliyoruz çünkü istikrar olmadan başarı sağlayamayız” dedi. Koalisyonla ilgili görüşlerini de dile getiren Hinginar, “Avrupa Birliği’nde Almanya, Fransa ve Litvanya gibi 25 ülke koalisyonla yönetiliyor. Biz de Türkiye olarak bunu örnek almalıyız. Pir Sultan Abdal’ın ‘gelin birlik olalım’ çağrısına uymalıyız” diye konuştu. Seçim sonuçlarının ardından büyüme beklentilerinin revize edilmesi gerektiğini dile getiren Hinginar, “Seçimler bitti, siyasette ve ekonomide istikrar zamanı” dedi.
Fethi Hinginar
Ekonomi inşaat ve inşaat malzemeleri sektörünü değerlendiren Hinginar, Ekonomiye bakıldığında seçim öncesi başlayan bekle-gör ve buna bağlı olarak ekonomide durağanlaşma eğiliminin sürdüğüne dikkati çekerek, “Belirsizlik ortamının ülkemize daha fazla zarar vermeden, ekonomik ve politik istikrarın tesis edilmesi, iş dünyası olarak hepimizin temennisidir. Unutmayalım ki, küresel çapta beklenen olumsuz etkilere de açık olan ekonomimizde 2015 kayıp yıl olursa, 2016 yılı da riske girer” diye konuştu. Önceki gün açıklanan verilere göre, ekonominin ilk çeyrekte yüzde 2,3 büyüdüğünü ve ilk 5 ayda Türkiye genel ihracatının yüzde 8,3 gerilediğini belirten Fethi Hinginar, hükümetin kurulma süreci olan yılın ikinci çeyrek verilerinden de olumlu sinyaller gelmediğini söyledi. Hinginar, 2015’in ikinci yarısında yaşanan daralma durmazsa, ekonomide bu yıl için hedeflenen yüzde 4’lük büyüme seviyesini yakalamanın zor olacağını vurguladı. Kamu ve özel sektör inşaat harcamalarında rekor gerileme
Yılın ilk çeyreğinde konut satışlarında yüzde 22 artış olduğunu, ancak alınan yapı ruhsatlarında yarıya yakın düşüş görüldüğünü kaydeden Türkiye İMSAD Başkanı Hinginar, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu yılın ilk çeyrek döneminde inşaat sektörü yüzde 3,5 geriledi. Bu dağılımda kamu yüzde 9,2, özel sektör yüzde 1,4 küçüldü. İnşaat malzemeleri sanayi üretimi ise yılın ilk 4 ayında yüzde 4,5 geriledi. İhracatımız aynı dönemde yüzde 15,8 oranı ile daha vahim bir düşme gösterdi. Sonuç olarak, hem genel ekonomimizde hem inşaatta hem de inşaat malzemesi sanayimizde iç ve dış piyasalarda alarm zilleri çalıyor. Bu nedenle ülke olarak, üretime dayalı sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak yeni bir ekonomik modeli oluşturmalı ve yapısal reformları hızla gerçekleştirmeliyiz. İşte bu nedenle gündem artık ekonomi olmalı diyoruz.” Afrika ülkelerine ihracat seferberliği
İhracat pazarlarını çeşitlendirmek ve yeni pazarlar kazanmak amacıyla Türkiye İMSAD’ın ‘Afrika Buluşmaları’ projesi kapsamında 9 kişilik bir heyetle ilk gezisini Kamerun’a gerçekleştirdiğini belirten Hinginar, ikinci sıradaki ülkenin ise Kenya olacağını söyledi. Fethi Hinginar, “ihracatta yaşanan daralmayı aşmak için Afrika’ya ihracat seferberliği başlattık. Afrika, Türkiye inşaat malzemeleri için potansiyel bir pazar. Hedefimiz, bir yandan katma değerli ürün hacmimizi artırmak, öte yandan ‘üretim ve ihracat odaklı’ büyümeye devam etmektir” şeklinde konuştu. "Merkez Bankası ‘süpermen’ değil"
Toplantıda ilk konuşmacı olan Türkiye İMSAD ekonomi danışmanları Prof. Dr. Kerem Alkin, koalisyonun son 2,5 yıldır süren gergin ortamın sakinleşmesi için bir fırsat olacağını söyleyerek, “Koalisyonla ilgili geçmiş sendromları bırakmak gerekli” dedi. 2001 krizi sonrası ekonominin kamuya değil özel sektör ve net ihracata yöneldiğini belirten Alkin, “Kamunun ekonomideki rolü azaldı. Özel sektörün kamuya ihtiyacı yok” diye belirtti. Türkiye’nin büyümesinin istikrarlı bir şekilde devam etmesi gerektiğinin altını çizen Alkin, “Merkez Bankası süpermen değil, bütün sorunları o çözemez. Yeni bir büyüme modeli gerekli” dedi.
"Türkiye’de koalisyon alerjisi var"
Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlter Turan da konuşmasında, “Türkiye şimdi parlamentoda hiçbir partinin tek başına hükümeti kuramayacağı bir koltuk dağılımı karşısında, bir koalisyon ya da azınlık hükümeti kurarak ülkeyi yönetimsiz bırakmama sınavı ile karşı karşıyadır” dedi. Türkiye’de koalisyon alerjisi olduğuna vurgu yapan Turan, “Geçmişteki koalisyonlar kaynak azlığından ya da yetersizliğinden yürümemişti ama erken seçim kararı almak da sanıldığı kadar kolay değil” dedi.
İlter Turan
Ayrıca ülkedeki bazı gelişmeleri seçime bağlamamak gerektiğinin altını çizen Turan, “Tek parti iktidar olsaydı bile Türkiye istikrar sağlayamayabilirdi. Yani istikrarsızlık meselesi diğer koşularda da mümkün görünüyor. Her şeyi seçime bağlamamak gerekli” dedi.
İlter Turan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye bu sınavı geçecek mi, hükümeti kimlerle kurabilir, hükümetin gündeminde neler olabilir, erken seçim gündemde midir? Bu soruların hepsi ayrı ayrı cevap bekliyor. Seçim sonuçları başkanlık sistemine geçiş tartışmalarını muhtemelen sona erdirecekse de, Türkiye'nin daha demokratik bir anayasaya kavuşma ihtiyacını ortadan kaldırmış değildir. Siyasi partiler ise koalisyon görüşmelerindeki konumlarını güçlendirmeyi amaçlıyor. Cumhurbaşkanının sürece nasıl müdahale edeceğini kestirmenin zorluğu da, yeni hükümet yapısı hakkında tahminde bulunmayı güçleştiriyor.” Avrupa Birliği’nde büyüme toparlanıyor
Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel de konuşmasında, Türkiye İMSAD’ın 2015 Aylık Mayıs Sektörel Rapor’u verilerine dayanarak, inşaat ve inşaat malzemeleri verilerini değerlendirerek, dünya ekonomisindeki beklentilere ilişkin bilgiler verdi. Gürlesel, şunları dile getirdi: “Avrupa Birliği’nde açıklanan yılın ilk çeyrek büyüme verileri, ekonomide toparlanmayı teyit ediyor. Euro bölgesi 2015 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1, AB-28 ülkeleri yüzde 1,4 büyüdü. En büyük ekonomilerden biri olan Almanya ise yüzde 1 oranında büyüme gösterdi. Avrupa Birliği ekonomisi ise 6 çeyrektir üst üste büyüyor.” Gelişen ülkelerin büyüme oranlarının ise yavaşladığını belirten Dr. Gürlesel’in “Petrol ve emtia ihraç eden ülkelerde de büyüme zayıflıyor. IMF, 2015 yılı için dünya ekonomisinde yüzde 2,9 oranında büyüme öngörüyor. Gelişmiş ülkelerin büyüme beklentisi yüzde 2,4 olurken, gelişen ülkelerin büyüme beklentisi yüzde 4,3. 2015 yılında dünya mal ticaretinde ise değer bazında yüzde 4-5 arasında gerileme öngörülüyor. Gerilemede özellikle gelişen ülke ekonomilerindeki yavaşlamanın etkili olacağı tahmin ediliyor” dedi. Türkiye’de yurtdışı müteahhitlik işlerinde düşüş olduğunu dile getiren Gürlesel, “5.54 milyar dolarlık yatırım hacmi 2.78 milyar dolara düştü. Ayrıca yabancıların Türkiye’den gayrimenkul alımlarında da düşüş yaşanıyor” dedi. Euro-Dolar paritesinde dalgalanma devam edecek
Dolardaki artışa da değinen Fuat Gürlesel, 2015 yılının ilk dört ayında Euro-Dolar paritesinin de Dolar lehine gelişme göstererek 1,05 seviyesinin altına indiğini belirtti. Euro-dolar paritesinde oynaklığın arttığını söyleyen Dr. Gürlesel, önümüzdeki dönemde paritedeki oynaklıkların süreceğini ancak Doların, Euro ve diğer para birimleri karşısında kademeli ve sınırlı güçlenmesini sürdüreceği öngörüsünü belirtti. Gürlesel, “Önümüzdeki üç aylık süreçte Dolar 2.60 ve Euro ise 2.90 liranın altına düşmeyecektir” dedi.
|