Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ilısu'da Temel Hasankeyf Tartışmalarıyla Atılıyor

Göl hacmi bakımından Türkiye'nin ikinci, enerji üretimi açısından ise döndüncü büyük hidroelektrik santralı (HES) olacak Ilısu Barajı ve HES'nin temeli, Hasankeyf tartışmalarının gölgesinde 5 Ağustos'ta atılacak.

Referans Gazetesi
Ilısu'da Temel Hasankeyf Tartışmalarıyla Atılıyor

öl hacmi bakımından Türkiye'nin ikinci, enerji üretimi açısından ise döndüncü büyük hidroelektrik santralı (HES) olacak Ilısu Barajı ve HES'nin temeli, Hasankeyf tartışmalarının gölgesinde 5 Ağustos'ta atılacak. Hasankeyf'i sular altında bırakacak Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santralı'nın (HES) temeli, 5 Ağustos 2006'da atılacak. Hasankeyf'teki tarihi eserlerin taşınması için ise 53 milyon dolarlık ödenek ayrıldı.

Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santralı'nın temel atma törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in de katılması bekleniyor.

Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olan Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) anahtar projesi Ilısu Barajı ve HES tamamlandığında, göl hacmi bakımından Türkiye'nin ikinci büyük barajı olacak. 2013 yılında hizmete alınması planlanan proje, kurulu güç ve yıllık enerji üretim kapasitesi bakımından da Atatürk, Karakaya ve Keban'dan sonra 4'üncü büyük HES olma özelliğini kazanacak. GAP bünyesinde Dicle Nehri üzerine inşa edilecek Ilısu Barajı ve HES, Şırnak ilinde yer alıyor.

Bölge halkının istihdamına katkı sağlayacak barajın yapımı ile oluşacak baraj gölünde büyük miktarda balık üretimi gerçekleştirilecek bu da bölge kalkınmasına hız kazandıracak.

Hasankeyf'e 53 milyon dolar
Bu arada Ilısu Barajı'nın inşasından etkileneceği belirtilen Hasankeyf antik kenti konusunda da çalışmalar devam ediyor. Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri, Hasankeyf Yukarı Şehir Alanı'nda yer alan kültürel varlıkların yüzde 80'inden fazlasının Ilısu projesinin maksimum su kotundan etkilenmediğini, bu bağlamda Yukarı Şehir'de bulunan onlarca mezar, türbe, höyük, eski kalıntılar ve 4 bin 200 mağara evin Ilısu Baraj gölünden etkilenmeyeceğini vurguladılar.

Yetkililer, söz konusu bölgenin “arkeolojik park ve açıkhava müzesi” olarak düzenleneceğini ve Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı ile birlikte “Türkiye'nin ve dünyanın kültür ve turizm cazibe merkezi” olacağını kaydettiler.

Ilısu Barajı gölünden etkilenecek kültür varlıklarının ise bulundukları konuma yakın bir yerleşimde uzman bir ekip yönetiminde Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınarak yerleştirileceği, bu amaçla 53 milyon dolar ödenek ayrıldığı da ifade edildi.

İnşaatında 7 bin kişi çalışacak

- Yapımı 7 yıl sürecek barajın inşaatında 7 bine yakın kişi istihdam edilecek.
- Suriye sınırına yaklaşık 45 kilometre mesafedeki Ilısu, temelden 135 metre yüksekliğe ve bin 820 metre kret uzunluğa sahip olacak.
- Baraj gölünde 11 milyar metreküp su depolanacak.
- Yılda ortalama 3 bin 833 Gigawatt/saat (GWh) enerji üretimi gerçekleştirilecek.
- Daha sonra inşa edilecek Cizre Barajı'na bırakılacak sularla Nusaybin, Cizre, İdil ve Silopi ovalarında toplam 121 bin hektar alan modern sulama teknikleriyle sulanacak.

Sular altında kalacak eserler

- El Rızk Camii
- Koç Camii
- Sultan Süleyman Camii
- Kızlar Camii
- Küçük Camii
- Zeynel Bey Türbesi
- İmam Abdullah Zaviyesi
- Artuklu Köprüsü

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/ilisuda-temel-hasankeyf-tartismalariyla-atiliyor_47085.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!