Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"İhracatçının Eylem Planı Hazır, Teşvik Politikalarına İhtiyaç Var"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2023 ihracat stratejisinin performans programını ve eylem planlarını bitirdiklerini, eylem planlarının hazır olduğunu, ancak bu eylemleri hayata geçirecek teşvik politikalarına ihtiyaç bulunduğunu bildirdi.

yapi.com.tr / AA
"İhracatçının Eylem Planı Hazır, Teşvik Politikalarına İhtiyaç Var"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2023 ihracat stratejisinin performans programını ve eylem planlarını bitirdiklerini, eylem planlarının hazır olduğunu, ancak bu eylemleri hayata geçirecek teşvik politikalarına ihtiyaç bulunduğunu bildirdi. Büyükekşi, TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, ihracatın ilk 11 aylık sürede yüzde 19,7 artış gösterdiğine değinen Büyükekşi, Türkiye'nin 2011 yılında Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunu kıracağını belirtti.

Türkiye 2023 ihracat stratejisinin performans programını ve eylem planlarını bitirdiklerini kaydeden Büyükekşi, konuşmasını şöyle sürdürdü:
    
''Ekonomi Bakanlığımız ile geçen hafta tam olarak mutabık kaldık. Ekonomi Bakanlığımız ve Kalkınma Bakanlığımız şimdi Yüksek Planlama Kuruluna bu belgeyi çıkaracaklar. Bu yılın içinde 2023 ihracat stratejimizin sektörel eylem planlarını hazırlarken Kalkınma Bakanlığımızın katkısını aldık. Türkiye'de bir ilk yaşandı. Özel sektör ve kamu beraber çalıştı, bir strateji belgesi ortaya çıktı. Biz şunu görüyoruz; ihracatçılarımızı küresel alanda güçlendirebilmek için beşeri sermayenin ve bilgi sermayesinin geliştirilmesine önem vermemiz gerekiyor. İhracatımızın mal bileşeninin katma değeri yüksek ürünlerden oluşması için, ihracatın ithalata bağımlılığının sektörel ve makro bazda azaltılması için, yatırımcıların önündeki tüm engellerin kaldırılması ve yatırımı özendirici tedbirlerin alınması için kaliteli Türk ürünlerinin müşteri odaklı tanıtım ve pazarlamasının sağlanması için stratejik hedefler belirledik. Hedeflerimiz belli. Eylem planlarımız hazır. Bu eylemleri hayata geçirecek teşvik politikalarına ihtiyacımız var.''
    
''Yenilenebilir enerjinin daha fazla teşvik edilmesi önemli''
    
Japonya ve Kore'nin endüstriyel kalkınma politikalarını çok başarılı uyguladığını, teşvikleri son derece etkili kullandığını, devletin uluslararası rekabet gücünü geliştirmek için çelik, gemi inşa, mikro elektronik gibi sektörlerde özel sektör firmalarıyla birlikte çalıştığını, yatırımları desteklemek amacıyla firmalara düşük faizli kredi ve vergi iadesi olanakları sağladığını anlatan Büyükekşi, ''Cari açığı da dikkate aldığımızda, Türkiye'de de benzer politikalara ihtiyacımız olduğunu daha net görüyoruz. İhracatçı sektörlerimizi ciddi anlamda teşvik etmek durumundayız'' dedi.
    
Türkiye'nin en büyük dış ticaret açığı verdiği kalemin enerji sektörü olduğunu anımsatan Büyükekşi, ''2011'in ilk 10 aylık rakamlarına göre, bu alanda verdiğimiz açık 39 milyar dolar. Petrol ve doğal gaz yatakları son derece sınırlı olan Türkiye'nin, yenilenebilir enerji kaynakları açısından büyük potansiyeli var. Rüzgar, hidroelektrik, güneş, termal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına çok hızlı bir şekilde yönelmemiz gerekiyor. Bu yüzden yenilebilir enerjinin daha fazla teşvik edilmesi önemli bir öncelik'' şeklinde konuştu. TİM Başkanı Büyükekşi, diğer taraftan Türkiye'nin rafineri kapasitesini de arttırması, bu alana teşvik uygulayarak işlenmiş petrol ürünlerinde ihracatçı konuma gelmesi gerektiğini vurguladı.
    
''Üretim teknolojilerine sahip olmamız gerekiyor''
    
Öncelikli hedeflerinin tüm sektörlerde transformasyonu sağlamak olduğunun altını çizen Büyükekşi, ''Dönüşüm, temel gündemimiz. Düşük ve orta teknolojili alanlardan, orta-yüksek ve yüksek teknolojili alanlara geçmek istiyoruz. Her sektörde düşük teknoloji ile yapılan işler var. İleri teknoloji ile yapılan işler var. İşlenmiş gıda, tekstil, makine, otomotiv, elektronik, maden, ağaç işleme, kimya, ilaç gibi tüm sektörler için bunlar geçerli. Burada kritik konu, yüksek katma değerin oluşumu. Her bir sektörde yüksek katma değer yaratan iş süreçlerinin teşvik edilmesine ihtiyaç var'' dedi.

Ara malını içeride üretmeyi mümkün kılacak bir teşvik mekanizmasına ihtiyaç var
    
İkincil temel alanlarının ara mallarının Türkiye'de üretilmesi olduğuna dikkati çeken Büyükekşi, şunları kaydetti:

''Türkiye, her türlü nihai malın üretildiği bir ülkedir. İnanılmaz geniş ve modern üretim kapasiteleri inşa ettik. Makine parklarımız çok genişledi. Bu kapasiteleri yaratarak nihai mal ihracatımızı artırıyoruz. İstihdamımızı yükseltiyoruz. Ama bu oluşan kapasitelerin faal olması için hem dışarıdan ara malı alıyoruz, hem de bu fabrikaların makine ve ekipmanlarını dışarıdan getirmeye devam ediyoruz. Ara malını içeride üretmeyi mümkün kılacak bir teşvik mekanizmasına ihtiyaç var. Yine aynı şekilde, üretim teknolojilerini içeriden geliştirecek bir teşvik mekanizmasına ihtiyacımız var. Katma değerin en düşük olduğu sektörlerden tutun da en yüksek olduğu sektörlere kadar birçok alanda üretim teknolojilerini dışarıdan alıyoruz. Üretim teknolojilerine sahip olmamız gerekiyor.''

Yeni teşvik sisteminin geleneksel sektörlerde dönüşümü, üretimi olmayan sektörlerde ise yeni yatırımı mümkün kıldığında Türkiye'nin üretmeye devam edeceğini vurgulayan Büyükekşi, ''Türkiye büyümeye devam eder. İhracata devam eder. İstihdam artırmaya devam eder. Cari açığı kapatır ve 2023 hedeflerine daha hızla ulaşır'' dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ihracatcinin-eylem-plani-hazir-tesvik-politikalarina-ihtiyac-var_90240.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!