Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İhracat Verileri Açıklandı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat rakamlarını açıkladı. TİM verilerine göre şubat ayında Türkiye'nin ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artışla 11 milyar 156 milyon dolar oldu. Şubat ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 642 milyon dolar ile otomotiv sektörü yaparken, kimyevi maddeler sektörü 1 milyar

yapi.com.tr / AA
İhracat Verileri Açıklandı

Foto: Kenan Çimen (AA)

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde düzenlediği basın toplantısıyla şubat ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Büyükekşi, ''Manisa, 2023 Türkiye Hedefinde İlerliyor'' başlıklı toplantıda Manisa'nın, son 10 yılda ihracatını yüzde bin 632 artırdığını, ocak ayında ihracatını en fazla artıran kent haline geldiğini, şubat ayında da iyi bir performans sergilediğini ifade etti.

TİM verilerine göre şubat ayında Türkiye'nin ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artışla 11 milyar 156 milyon dolar oldu. Yılın ilk 2 ayında ise yüzde 10,3 artışla 21 milyar 694 milyon dolar seviyesinde ihracat gerçekleşti. Son 12 aylık dönemde ise yüzde 16,59 artışla 136 milyar 873 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

"Avrupa pazarı, Türkiye ihracatı için ''can'' niteliğinde"

Büyükekşi, ABD ve Avrupa ekonomilerinden son dönemde iyi haberler geldiğini, ancak kaygı ve risklerin devam ettiğini belirten Büyükekşi, resesyona giren Avrupa'nın 2012 ilk iki çeyreğinde de küçülmesini sürdürmesini, sonrasında ise bir iyileşme ve büyüme beklediklerini dile getirdi.

Büyükekşi, Avrupa pazarının, Türkiye ihracatı için ''can'' niteliğinde olduğunu dile getirerek, ''Avrupa'da dip noktaya ulaşıldığını ve çıkışın başladığını söyleyebiliriz, ama dünyanın geri kalanında hala parçalı bulutlu bir görüntü var. Dünyada mali piyasalar, bol likiditenin yarattığı iyimser bir sürece girdi. Bu geçici iyimserliğin kalıcı olması için mutlaka dünya genelinde büyüme ile desteklenmesi gerekmektedir'' diye konuştu.

Çin ve diğer ülkelerdeki iktisadi faaliyetlerde zayıflamanın sürdüğünü, İran konusunda yaşanan sıkıntıların petrol fiyatlarını artırdığına işaret eden Büyükekşi, petrolün varil fiyatının 100-105 dolar seviyesini aşmasının, yeni küresel dengesizliklere yol açabileceğini söyledi.

İhracatçıların beklentisi olumlu yönde

Büyükekşi, Türkiye'nin bu tabloda, büyüme oranı ve dış ticaretiyle en çok ilgi çeken ülkelerden biri konumuna yükseldiğini ve örnek olmaya devam ettiğini belirterek, İhracatçı Eğilimi Anketinin son sonuçlarının da ihracatçıların gelecek döneme yönelik pozitif beklenti içinde olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Anketin 2011 yılı 4. çeyrek sonuçlarına göre, ihracatçıların 2012'de yüzde 7,2 büyüme tahmin ettiğini ve geçen yıl yapılan tahminin gerçeğe yakın gerçekleştiğine dikkati çeken Büyükekşi, şunları kaydetti:

''Bu yıl ilk defa TİM büyüme konusunda net olarak iyimserlik ortaya koydu. Akabinde ekonominin büyük oyuncularının peş peşe açıklamalarını gördük. Türkiye ekonomisi yüksek büyüme patikasında. Türkiye'nin ihracatçıları üretime, yatırıma, ihracata ara vermeden hız kesmeden devam etmek istiyor.

Türkiye, bizim öngördüğümüz gibi yüzde 7'ler düzeyinde büyürse ve Avrupa Birliği de son o yıldaki ortalama hızı yani yüzde 1,2 ile büyürse 2022 yılında AB ile aynı seviyeye geliyoruz''

''İthalatın nedeni olarak gösterilmek şevk kırıyor''

Büyükekşi, ithalatta yaşanan artışın nedeni olarak ihracatı gösteren yorumlara da değinerek, bu yorumların ihracatçının şevkini kırdığını söyledi.

İthalatın sadece yüzde 28'inin ihracata sevk edildiğine işaret eden Büyükekşi, ''ihracat arttıkça, ülkeye net döviz girdisi sağlayacağı'' gerçeğini hiç kimse ya da zümrenin inkar edemeyeceğini söyledi.

Büyükekşi, ithalat bağımlılığın azalması için yeni teşvik politikalarına ihtiyaç duyulduğu görüşünü dile getirdi. İthalat açısından kur seviyesindeki seyre de dikkati çeken Büyükekşi, şunları söyledi:

''Kurların aşağı yönlü hareket etme ihtimali var. Parasal genişlemenin olumsuz sonuçları olabilir. Bu dönemde Merkez Bankası'nın daha proaktif davranmasını özellikle bekliyoruz. Nasıl ki, dolar, TL kur seviyesi 1,90'ları aştığında Merkez Bankası kura tüm gücüyle müdahale ettiyse, kur 1,75'in aşağısına doğru hareketlendiğinde yine aynı şekilde Merkez Bankası tüm gücüyle müdahale etmelidir.

TİM olarak 1,90'da yapılan müdahaleyi destekledik, aynı şekilde 1,75 altı inişlerde de aynı müdahaleyi Merkez Bankası'ndan bekliyoruz.''

TİM verilerine göre, en fazla ihracatı otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi

TİM verilerine göre, şubat ayında ihracatta ilk üç sırayı geçen ay olduğu gibi Almanya, Irak ve İngiltere aldı. İhracat Almanya'ya 1 milyar 74 milyon 747 bin dolar, Irak'a 795 milyon 433 bin dolar, İngiltere'ye 616 milyon 526 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.

Geçen ay en fazla ihracatı 1 milyar 642 milyon 559 bin dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Türkiye ihracatından yüzde 14,72 pay alan otomotiv endüstrisinin geçen ayki ihracatı 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 0,58 artış gösterdi.

Bu sektörü 1 milyar 393 milyon 985 bin dolarlık ihracat ile kimyevi maddeler ve mamulleri izlerken, sektörün ihracat artışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,83 olarak gerçekleşti. Geçen ay çelik sektörü 1 milyar 368 milyon 938 bin dolarlık, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü ise 1 milyar 313 milyon 712 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Şubat ayında tarım sektörünün ihracatı 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 14,55 artarak 1 milyar 544 milyon 130 bin dolara, sanayi sektörünün ihracatı yüzde 9,91 artarak 9 milyar 353 milyon 483 bin dolara, madencilik sektörünün ihracatı ise yüzde 4,88 artarak 258 milyon 536 bin dolara yükseldi.

Geçen ay ihracatta sanayinin payı yüzde 83,84, tarımın payı yüzde 13,84 madenciliğin payı ise yüzde 2,32 oldu.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/ihracat-verileri-aciklandi_90993.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!