Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, bu yıl Mayıs ayında en fazla ihracatı 1 milyar 657 milyon 833 bin dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. TİM verilerine göre, Mayıs ayında ihracatta ilk üç sırayı geçen ay olduğu gibi Almanya, Irak ve İngiltere aldı. İhracat Almanya'ya 1 milyar 92 milyon 116 bin dolar, Irak'a 864 milyon 61 bin dolar, İngiltere'ye 683 milyon 640 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. Geçen ay en fazla ihracatı 1 milyar 657 milyon 883 bin dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Türkiye ihracatından yüzde 14,03 pay alan otomotiv endüstrisinin geçen aydaki ihracatı 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 0,15 oranında arttı. Bu sektörü 1 milyar 499 milyon 36 bin dolarlık ihracat ile kimyevi maddeler ve mamülleri izlerken, sektörün ihracat artışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,61 olarak gerçekleşti. Geçen ay çelik sektörü 1 milyar 350 milyon 818 bin dolarlık, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 1 milyar 298 milyon 232 bin dolarlık, elektrik elektronik ve makine bilişim sektörü 1 milyar 65 milyon 386 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Mayıs ayında tarım sektörünün ihracatı 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 12,34 artarak 1 milyar 548 milyon 942 bin dolara, sanayi sektörünün ihracatı yüzde 6,39 artarak 9 milyar 904 milyon 178 bin dolara, madencilik sektörünün ihracatı ise yüzde 13 artarak 363 milyon 299 bin dolara yükseldi. Geçen ay ihracatta sanayinin payı yüzde 83,82, tarımın payı yüzde 13,11 madenciliğin payı ise yüzde 3,07 oldu.
En yüksek artış tütün ve mamülleri ile bitkisel ürün ihracatında Geçen ay ihracatını en fazla artıran sektör tütün ve mamülleri oldu. Tütün ve mamülleri sektörü ihracatı mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 116,15 artarak 73 milyon 200 bin dolara çıktı.
Mayıs ayında savunma sanayi ihracatı yüzde 113,33 oranında artarak 129 milyon 869 bin dolara, mücevher ihracatı yüzde 53,60 oranında artarak 155 milyon 624 bin dolara, halı ihracatı da yüzde 28,37 artarak 172 milyon 854 bin dolara çıktı. Mayıs ayında gemi ve yat ihracatı yüzde 44,97, süs bitkileri ihracatı yüzde 22,19, tekstil ve hammaddeleri ihracatı yüzde 1,53, zeytin ve zeytinyağı ihracatı da yüzde 0,03 oranında geriledi. Geçen ay ihracatçı birlikleri genel sekterlikleri bazında en fazla ihracatı 3 milyar 574 milyon 790 bin dolarla İstanbul Maden ve Metal İhracatçı Birlikleri (İMMİB) gerçekleştirirken, İMMİB'i 1 milyar 771 milyon 866 bin dolarla Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), 1 milyar 552 milyon 296 bin dolarla İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) izledi.
"Orta vadeli program hedefinde belirtilen yüzde 4'lük büyüme rakamı rahatça aşılacak"
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Mayıs ayı ihracat rakamlarını açıkladığı basın toplantısında konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''İlk 5 aylık ihracat artışı bu yıl orta vadeli program hedefinde belirtilen yüzde 4'lük büyüme rakamının rahat bir şekilde aşılacağının net bir göstergesidir'' dedi. Çağlayan, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) rakamları açıklandığı zaman Mayıs ayı ihracatının 11.8 milyar dolar yerine belki de 12.5 milyar doları geçeceğini söyledi. Çağlayan, ''Türkiye'nin son 12 aylık ihracatı 141.5 milyar dolar oldu. Orta vadeli hedefimiz 148 milyar dolardı. Ancak bu hedefi belirlediğimiz sıradaki şartlarla bugünkü dünya ekonomisinin içinde bulunduğu şartlar birbirinden çok farklı'' dedi. Türkiye ihracatında Avrupa Birliği üyesi ülkelerin oranının geçen yıl yüzde 48 olduğunu, 2012 yılının ilk 5 ayında bu rakamın yüzde 41'e düştüğüne dikkati çeken Çağlayan, en büyük pazarın ihracattaki payının düşmesine rağmen yılın ilk 5 ayında ihracatın toplamda yüzde 10.5'e yakın arttığını bildirdi. Dünyanın Avrupa'dan ibaret olmadığını dile getiren Çağlayan, ''Avrupa pazarlarında ihracatımız yüzde 48'lerden 41'e düşerken, ihracatın yüzde 10.5'e yakın artmış olması, ihracatçının azmini, cesaretini, kabiliyetini ve diğer pazarlara girme noktasındaki başarısını gösteriyor" şeklinde konuştu.
"Dışardan gelen her yatırımcıyı desteklemeyeceğiz"
Türkiye'nin yeni teşvik sistemiyle dışarıdan gelen her yatırımcıyı desteklemeyeceğini vurgulayan Çağlayan, şöyle devam etti:
''8 yılda 119.5 milyar dolar doğrudan sermaye alma başarısını göstermiş, 80 yılda aldığının 7 katını 8 yılda alma başarısını gösteren Türkiye, doğrudan sermaye konusunda da seçici olacak. Artık 'Ne olursan ol gel' demiyoruz. Yüksek katma değer, teknoloji, üretim, istihdam ve ihracata değer katanları teşvik edeceğiz. Antalya'nın teşvik bölgesinde birinci bölge olması bir şey ifade etmiyor. Antalya, Isparta, Burdur, Kahramanmaraş, İstanbul, Ankara, hangi ilde yapılırsa yapılsın cari açığın belini bükecek olan yatırımlar 5'inci bölge desteklerini alacak. Ekonomi Bakanlığı tarafından hizmet sektöründe yeni destekleri açıklarken bundan sonra ihracatçılarımızın Eksimbank'a uğramasını tavsiye ediyoruz. Eksimbank'ın çalışma sistemi değişti. Eksimbank'ta daha gidecek yolumuz var.
Avrupa'da 1 milyon 600 bin şirket, yaş ortalamasının 45 olması nedeniyle kapanacak. Türkiye'de yaş ortalaması 29. Şirketlerimiz Avrupa'da dünyadaki kapanacak şirketleri satın alarak, ortaklık kurarak o şirketlerin pazar ağlarından, dağıtım kanalları ve markalarından faydalanma noktasına gidecek. Geçen yıl başlatmış olduğum bu şirket satın alma ve ortaklıklarında fizibilite çalışmalarında '200 bin dolara kadar hibe vereceğiz. Masrafların yüzde 60'ını biz ödeyeceğiz' dedik. Her türlü bilgiye erişimde size hibe eden Ekonomi Bakanlığı anlayışı var. Eksimbank son derece önemli bir karar aldı. Yurt dışından alacağı ve ortak olacağınız şirketlerde finansman desteği konusunda tarihi bir açılım yaptı. Girişimcilere önemli kolaylıklar sağlayan krediler verecek. İstenildiği takdirde piyasa şartlarının altında faiz desteğiyle, genel müdürün onanıyla 10 milyon avroya kadar kredi verebiliyor.''
Yeşil pasaport düzenlemesi Çağlayan, bir gazetecinin ''Yeşil pasaportta son durum nedir?" sorusuna, asıl gayretlerinin vizeyi kaldırtmak olduğu cevabını verdi. Yeşil pasaport konusunda tek başına hareket edemediklerini ama Türkiye'de kullanılan yeşil pasaportun tüm ülkelerde kabul edilmesi için çalıştıklarını anlatan Çağlayan, ''Bu konuda gereken çaba gösteriliyor. Ancak bir realite var. Mevcut yeşil pasaportların sayısı çok yüksek. Kimlerin yeşil pasaporta haiz olduğunu biliyorsunuz. Bu kadar yeşil pasaportun olduğu ortamda ilave pasaportlar, şu anki yeşil pasaportların avantajını getiremeyebilir. Moralinizi bozmak için söylemiyorum, gerçekleri söylüyorum'' dedi. Yeşil pasaport sayısı arttığı takdirde bazı ülkelerin engellemeler çıkarabileceklerini dile getiren Çağlayan, ihracat yapmayan yeşil pasaportluların yeni ihracatçıların önünü açmak adına yeşil pasaportlarını bırakmaları durumunda sayının azalabileceğine işaret etti.
|