Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘İç Daraltan’ Küreselleşme Hikâyeleri

İtalya’nın genç kuşak yönetmenlerinden Paolo Virzi’nin “Önümde Bütün Bir Hayat” adıyla Türkçeye çevrilen “Tutta la vita davanti” filminin DVD’sini ele geçirirseniz, mutlaka görün… Türkiye’de yanlız festival seyircisiyle buluşan film; son yıllarda beyazperdeye hiç aktarılmayan ciddi bir “tabuya” el atıyor: Açık-gizli işsizlik; sözleşmeli işgücü ve

Cumhuriyet Gazetesi
‘İç Daraltan’ Küreselleşme Hikâyeleri

İtalya’nın genç kuşak yönetmenlerinden Paolo Virzi’nin “Önümde Bütün Bir Hayat” adıyla Türkçeye çevrilen “Tutta la vita davanti” filminin DVD’sini ele geçirirseniz, mutlaka görün… Türkiye’de yanlız festival seyircisiyle buluşan film; son yıllarda beyazperdeye hiç aktarılmayan ciddi bir “tabuya” el atıyor: Açık-gizli işsizlik; sözleşmeli işgücü ve postmodern emek sömürüsü!

Görünürde “hafif bir taşlama” havasında, “ironi tonuyla” aktarılan öykü; gerçekte alabildiğine “ağır bir kâbus” ve modern insanı kuşatan “cehennemi” anlatıyor. Öncelikle, yönetmenin böylesine “ciddi” ve “ağır” konuyu ele alan bir filmi “dram” yerine “komedi” üslubunda irdelemesi seyirciyi sarsıyor…

“Bundan taa 60 yıl önce; ‘48 yılında ‘Bisiklet Hırsızları’ gibi bir filmi, ‘gülle’ gibi yerine oturtan yeni gerçekçilik/neorealizmin anavatanında; böylesi konular demek artık sadece ‘komedi’ kontenjanından ele alınabiliyor. Ancak bu kadarına izin var!” oluyorsunuz filmi izlerken… Bu başlıbaşına şoke edici bir “mesaj”!

“Şokun” gerisini de hikâyenin ayrıntıları getiriyor…

Öykünün başkarakteri üniversitede “felsefe” öğrenimi gören, akademik kariyer yapmak isteyen genç bir kız. Ancak kimse tarafından “kayrılmadığı” için iş bulamıyor. Hepten “işsiz kalmamak” adına, elektrikli ev eşyaları satan bir çağrı merkezinde çalışmaya mahkûm oluyor. Görevi, kendisiyle birlikte “hiçbir güvencesi olmadan, sözleşmeli çalışan” tüm iş arkadaşları gibi; sabahtan akşama durmaksızın, “rehberden bulduğu” isimlere telefon etmek; rastgele saptadığı bu insanlara -her türlü ikna dilini kullanarak- hiç ihtiyaçları olmayan eşyaları satmak…

Virzi’nin “çağrı merkezinde” -tahmin edilebileceği gibi- “en çok elektrikli eşya satan eleman” mükâfatlandırılıyor. “Satamayan”; “atılıyor”! “Mükâfatlandırılıyor” derken… aklınıza ikramiye, “iş yaşamını güvenceye alan” kontratlar filan gelmesin… İnsanı robotlaştıran, “mekanik çağrı merkezi konuşmaları” ve limon gibi sıkıp, posasını çıkartan çalışma saatlerine “dayanabilenler”; “işini koruyabiliyor”!

Orwell/Büyük Birader/Biri Bizi Gözetliyor dünyasındaki en “büyük mükâfat” işte bu; “işini koruyabilmek”/ hangi şartlar dayatılırsa dayatılsın “işyerinde kalabilmek”…

“Hukuk devleti” bellediğimiz, ileri bir Avrupa ülkesinde dahi... geçtiğimiz yüzyılda kazanılmış olduğunu düşündüğümüz “hak”, “hukuk” normlarının; “emek” söz konusu olduğunda artık geçer akçe olmadığını görüyoruz filmde. Geçerli olan tek parola; “dokunulmazlık” zırhı altına alınan “küresel rekabet” oluyor!

Her taşın altından çıkan “küresel rekabet” sözleri aslında; “güvenceden yoksun” çalışan gençler kadar; vardiyalarında tuvalete dahi gidemeyen bu yüksek eğitimli gençleri, her türlü psikolojik baskıyla kontrol altında tutan zalim “şef” ve “patronu” dahi esirgemiyor...

Piramidin en altından, tepesine dek; herkesi teslim alan ve “terör” estiren parolaya dönüşüyor “rekabet”.

Ve telefondan ölmek!

Virzi’nin filmini son günlerdeki “France Telecom intiharlarıyla” anımsadım. Fransız telekomünikasyon şirketi “France Telecom” da, son bir buçuk yılda yaşanan zincirleme intiharları siz de duymuş olmalısınız. Son 18 ayda 24 şirket çalışanı intihar etti Telecom’ da. İntiharların üçte biri, bu yaz yaşandı…

Zincirin son halkasındaki bir genç kadın, işyerinde kendini camdan attı. Bir diğeri; toplantıda, “dayanışmadan yoksun olmakla” suçladığı çalışma arkadaşları önünde kendini bıçakladı. Avrupa kamuoyu giderek şimdi şirket adına bir “lanete” dönüşen bu intiharların gizemini çözmeye, ardındaki gerçekleri anlamaya çalışıyor. Aslında çok da gizemli bir durum yok ortada…

Genel geçer bir “hukuksuzluk” ve Endüstri Devrimi yıllarını çağrıştıran bir “bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler” sistemi yaşanıyor. Sendikalar; ’90’lardan bu yana giderek kuralsızlaşan, insanları hiçleştiren bu “işten çıkarmalar, baş döndürücü çalışma tempoları; parçalanan profesyonel kimlik” gibi sorunlara nicedir işaret ediyor etmesine; ama kimse oralı olmuyor. “France Telecom” gibi artık böyle gizlenemez, saklanamaz, üstü örtülemez bir durum ortaya çıkmadıkça; “üç maymunu” oynuyor herkes: “Görmedim, duymadım, ağzımı açmadım” yapıyor…

Virzi’nin filmi, göz önünde olduğu denli bir o kadar “görmedim, duymadım” yapılan bu tüyler ürpertici “Büyük Birader” dünyasını anlattığı ve ifşa ettiği için alabildiğine sarsıcı ve etkileyiciydi…

“Göz önünde” olduğu halde “üç maymunun” oynadığı daha ne gerçekler var… Ölüm makinesine dönüşen “Tuzla Tersanesi’ndeki ölümler”… Avrupa sınırlarında temarküz kamplarını andıran göçmen kamplarında toplanan, denizlerde ölüme terk edilen kaçaklar... “Küreselleşmenin sıradanlaştırdığı” büyük insanlık dramları bunlar…

İstanbul’daki IMF toplantısındaki konuşmalara bakılacak olursa, dünya bu büyük insanlık dramlarını uzun kış uykusundan uyanırcasına yeni keşfediyor. IMF Başkanı Strauss-Kahn en son “İşsizlik artacak!” kehanetinde bulunmuş ve “Toplumsal huzursuzluklar, savaş bile görülebilir” demiş… Haberi manşetten gören(!) gazeteler de, bu “uğursuz kehanet”(!) için: “IMF toplantıları iç daraltan tahminlerle sürüyor” başlığını uygun görüyor…

“İç daraltan tahmin?”

“Tahmini” filan kaldı mı? Çoktandır olabildiğince “iç daraltan zamanlarda” yaşıyoruz da; medyalar bunu yeni keşfediyor… Buradan devam ederiz.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ic-daraltan-kuresellesme-hikayeleri_73094.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!