Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İbradı’da Koruma Amaçlı İmar Planını Bakanlık Yaptıracak

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında kentsel sit ilan edilen İbradı’da koruma amaçlı imar planını yaptırma görevi, kentsel sit alanının Maşat Yaylası Turizm Merkezi sınırları içinde olması nedeniyle Belediye yerine Kültür ve Turizm Bakanlığına verildi.

yapi.com.tr
İbradı’da Koruma Amaçlı İmar Planını Bakanlık Yaptıracak

Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, İbradı ilçe merkezinin 03.07.2012 tarihinde 'kentsel sit' ilan edilmesi üzerine askıya alınan imar planının yerine 'koruma amaçlı imar planı' hazırlanıncaya kadar geçerli olacak 'geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları'nı belirledi. Kurul’un, 17.10.2012 tarih ve 1059 sayılı kararında ayrıca koruma amaçlı imar planı yaptırma görevi, kentsel sit alanının Maşat Yaylası Turizm Merkezi sınırları içinde olması nedeniyle İbradı Belediyesi yerine Kültür ve Turizm Bakanlığı'na verildi.

Tescilli yapılarak izinle onarılacak

Geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartlarına göre İbradı ilçe merkezindeki 'korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı' olarak tescilli düğmeli ev, konak, bağ evi, kıraathane ve cami gibi 56 yapının çatı ve oluk onarımı, boya ve badana gibi 'tadilat-tamirat' işleri Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü izni ile yapılacak. Bu yapıların 'esaslı onarım'ı ise röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri Koruma Bölge Kurulunca onaylandıktan sonra yapılabilecek. Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı parsellerinde ilave yeni yapıya sınırlama getiren Kurul, İbradı’da 'kentsel sit' alanında yer alan tescilsiz yapıların bakım ve basit onarımlarının da 2863 sayılı yasanın 57. maddesine uygun olarak Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü izni ile yapılmasını istedi.

Yeni yapılar iki katlı olacak

İbradı’da 'kentsel sit alanı'nda yeni imar parseli oluşturulmasını sınırlayan, parsel sınırlarının düzenlemeleri ve yol terkleri gibi uygulamalar için Koruma Bölge Kurulunun izni alınmasını öngören geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartlarında belirlenen diğer kurallar şöyle:

- Parsellerin doğal eğimini ve mevcut sokak parsel ilişkisini değiştirecek hafriyat ve dolgu yapılmayacak.
- Yol ile parsel arasında farklı kotların olduğu parseldeki düzenlemeler yakın çevresindeki geleneksel dokudaki biçimlenmeye göre oluşacak.
- Yapılara cephe aldığı sokaktan kot verilecek ve kot binanın orta aksından alınacak.
- Subasman kotu yolun eğimine göre +0.50 m. Veya +1.00 m. Olarak alınacak.
- Geleneksel dokudaki yapı-parsel oranları ve yapı büyüklükleri göz önüne alınarak yeni yapılarda TAKS:0.35; KAKS:0.80 olarak belirlenecek. Yapı taban alanı ise en fazla 120 m2 olacak.
- Yapıların saçak kotu yüksekliği kot aldığı yoldan en fazla 6.5 m. (2 kat) olabilecek. Tescilli yapıların komşu parsellerinde yeni yapının yüksekliği belirlenirken tescilli yapının saçak kotu göz önünde bulundurulacak.
- Arazi eğimi ile kullanılarak kat kazanılamayacak, yapı yüksekliği her cepheden 2 kat olarak gözükecek.
- Yol cephesine açık çıkma yapılamayacak.
- Mimari biçimlenmede geleneksel malzeme, inşa tekniği ve cephe özellikleri göz önünde bulundurulacak.
- En fazla yüzde 33 eğimde ve kiremit örtü olacak çatılar kırma ya da beşik çatı formunda olacak.

Altyapıya da onay alınacak

Yeni yapı projeleri, yapının parsel içindeki yerleşimi ve kot alma noktasının tespit edilebilmesi için parsel ve çevresindeki yapılar ile dokuya ilişkin vaziyet planı, silüet ve fotoğraf albümünün yer aldığı bir etüd ve İbradı Belediyesi’nin imar biriminin görüşü ile birlikte Kurulun onayına sunulacak. Kurul tarafından onaylanarak inşa edilecek yeni yapıların geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartlarına ve projesine uygun olduğuna dair teknik raporla birlikte Kurul Müdürlüğü'nün uygun görüşü ile yapı kullanma izni verilecek. Geçiş Dönemi Koruma Esasları ve Kullanma Şartlarına göre İbradı ilçe merkezinde yapılacak her türlü alt yapı uygulaması öncesinde Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 'uygun' görüşü alınacak.

Plan için iki yıllık süre

İbradı ilçe merkezinin Maşat Yaylası Turizm Merkezi sınırları içinde olması nedeniyle Koruma Amaçlı İmar Planını yaptırma görevini 2863 sayılı yasanın 17. Maddesi gereğince planlamada yetkili kurum olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün yapmasını kararlaştıran Kurul ayrıca, İbradı Koruma Amaçlı İmar Planı iki yıllık yasal süresi içinde hazırlanıp Kurula iletilmemesi halinde Geçiş Dönemi Koruma Esasları ve Kullanma Şartları uygulamasını durdurabilecek. İbradı Koruma Amaçlı İmar Planının yapım çalışmalarının başlaması için İbradı Belediyesi’nin ilgili Kurul kararı ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuru yapması gerekiyor. Bakanlık planı kendi yaptırabileceği gibi plan için gerekli kaynağı İbradı Belediyesi’ne tahsis ederek sadece denetimini yapabiliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ibradida-koruma-amacli-imar-planini-bakanlik-yaptiracak_104019.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!