Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İBB, Frankfurt Belediyesi ile İşbirliği Protokolü İmzaladı

İstanbul ve Frankfurt arasında ekonomik ve finans işbirliğini artırmak amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Frankfurt Belediye Başkanı Peter Feldmann, iki belediye arasında işbirliği protokolünü törenle imzaladı.

yapi.com.tr
İBB, Frankfurt Belediyesi ile İşbirliği Protokolü İmzaladı

İmza töreni öncesi konuşan İBB Başkanı Kadir Topbaş, bu tür anlaşmaları 'kent diplomasisi' diye adlandırdıklarını belirterek, “Bu ikili ilişkilerin ve karşılıklı ziyaretlerin hayatî bir misyonu vardır” dedi. Bu misyonu ‘dünya barışı’ ve ‘küresel ortaklık’ ilkesinin yerel izdüşümlerini tesis etmek olarak açıklayan Başkan Topbaş, "Dünyayı bir köye dönüştüren globalleşme bizlere, ülkelerin nasıl birbirlerine bağımlı hale geldiğini, aralarındaki işbirliğinin ne denli önem taşıdığını göstermiştir. Yerel yöneticiler olarak 'işbirliği' konusuna bu açıdan yaklaşmaya özel bir önem veriyoruz. İçinde bulunduğumuz tarihsel süreçte yerel yönetimlerin rolü ve önemi daha fazla artıyor. Çünkü dünya nüfusu artık şehirlerde yaşıyor” şeklinde konuştu.

Şehirleşme oranı 25 yıl içinde yüzde 75'e çıkacak

Dünyada bu oranın yüzde 50 olduğunun altını çizen Başkan Topbaş, Birleşmiş Milletler`in yaptığı tahminlere göre de bu oranın 25 yıl içinde yüzde 75'e çıkacağı söyledi. İnsanların yoğun olarak kentte yaşadığını ve doğal olarak sorunların kentlerde çıktığına vurgu yapan Başkan Topbaş, çözümlerin de kentlerde bulunması gerektiğini kaydetti. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “ Eğer çözümler doğru bulunabilirse, o zaman ülkeler de, insanlar da daha mutlu, daha müreffeh bir hayata kavuşabilir. Bu mekanizmanın kurulmasında ana kavram ‘ortaklık ve işbirliği’ kavramıdır. Bunun için, uluslararası camia ile yerel yönetimler arasındaki işbirliğinin arttırılması gerekiyor. Özellikle yerel yönetimler arasındaki işbirliğini güçlendirici adımların atılması öncelikli hedef olarak belirlenmelidir.”

Deneyim ve bilgi alışverişini zenginleştirmek amacıyla yerel yönetim birlikleri ve temsilcileri arasındaki koordinasyon - işbirliği düzeyinin geliştirilmesinin önemine dikkat çeken Başkan Topbaş, “UNACLA ve UCLG Başkanı olarak, bu düşüncenin bütün dünya yerel yönetimleri tarafından öncelikli bir amaç olarak paylaşıldığını önemle belirtmek istiyorum” dedi.
 İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bilgi birikim paylaşımına özel bir önem verdiklerini belirten Başkan Topbaş, 37 dünya şehriyle şehriyle 'Kardeş Şehir Protokolleri'nin olduğunu kaydetti. Başkan Topbaş şöyle devam etti:

“Bunun yanında 19 şehirle İşbirliği Protokolü, 9 şehirle de Mutabakat Zaptı var. Bunlar içinde Alman şehirleri Berlin ve Köln ile kardeş şehiriz. Bu iki şehrin yanına şimdi Frankfurt’u ekliyoruz. Almanya ile tarihsel dostluğumuzu güçlendirecek hem ekonomik hem de kültürel anlamda tamamlayacak önemli bir adımı daha atmış oluyoruz.  Ve inanıyorum ki bu adım Frankfurt’ta yaşayan 40 bin’den fazla Türk toplumunda büyük bir sevinç uyandıracaktır.” Almanya, Türkiye'nin en büyük ticari ortağı

Günümüzde Almanya’nın Türkiye'nin en büyük ticari ortağı olduğunun altını çizen Başkan Topbaş, “Almanya da Türkiye’nin dış ticarette bir numaralı ortağıdır” dedi. Geçen yılın verilerine göre Türkiye’nin Almanya’ya 13,9 milyar $ ihracat yaptığını belirten Başkan Topbaş, buna karşılık Türkiye’nin de Almanya’dan da 22,9 milyar $ ithalat gerçekleştirdiğini söyledi. Alman iş adamlarının Türkiye’deki yaklaşık 5 bin yatırımla, en büyük uluslararası yatırımcı olma özelliğine sahip olduğuna vurgu yapan Başkan Topbaş şöyle devam etti:

“Türkiye’de gerçekleşen uluslararası doğrudan yatırımlarda Almanya ilk sırada yer almaktadır. Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da 80 bin Türk kökenli girişimci 400 bin kişilik istihdam ile yıllık 32,7 milyar Avro ciro gerçekleştiriyor.  Gelinen noktada Almanya'daki Türk işletmelerinin sayısının 2015 yılında 120 bini aşacağı öngörülüyor. Bu işletmelerde 720 bin kişiye istihdam sağlanması bekleniyor.”

“Taraflı tarafsız herkesin üzerinde mutabık olduğu bir gerçek var” diyen Başkan Topbaş, o gerçeğin de Almanya'nın kalkınmasında, ekonomik olarak güçlenmesinde ve kültür hayatının zenginleşmesinde Türklerin göz ardı edilemeyecek emeği ve alın teri olduğunu vurguladı.

Almanya’nın finans ve hizmet merkezi olan Frankfurt’ta 215 bankanın yönetim merkezi bulunduğuna dikkat çeken Başkan Topbaş, Frankfurt’la ilgili şu önemli bilgileri verdi:

“Frankfurt Borsası, dünyanın beşinci büyük borsasıdır. Avrupa Merkez Bankası ve Almanya Merkez Bankası’nın merkezleri Frankfurt’ta bulunmaktadır. Ayrıca 154 yabancı bankanın Almanya merkezi bu kentte bulunuyor. İnanıyorum ki bu işbirliği kapsamında İstanbul’un Finans Merkezi olması için çok verimli çalışmalar yapılacaktır. Frankfurt’ta 92 konsolosluk bulunmaktadır. New York ve Hamburg’dan sonra, bir ülkenin başkenti olmadan en fazla dış temsilcilik barındıran kentti. İstanbul’un BM merkezi olma vizyonu açısından önemle değerlendirilmesi gereken bir diplomasi potansiyeline sahip olduğunu düşünüyorum. Ayrıca Frankfurt Kitap Fuarı dünyanın en büyük kitap fuarı 500 yıllık geleneğe sahip”.

İstanbul ve Frankfurt’un başta başta ekonomi olmak üzere sahip olduğu çeşitli imkanları çok önemli işbirliği fırsatlarına dönüştüreceklerine inancının tam olduğunu kaydeden Başkan Topbaş, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Alman şehirleriyle olan kardeşliğimiz genişleyerek katlanıyor, yepyeni perspektiflerle gelecek için umut ışığı saçıyor. Bu köklü birlik ve dayanışmanın uzun yıllar devam etmesi, Almanya’daki soydaşlarımızın ve ülkemizdeki Alman kökenli vatandaşlarımız müreffeh bir hayat yaşamaya devam edeceklerine gönülden inanıyorum.” Feldmann: Hedefimiz İstanbul’da yükselen finans merkezleriyle işbirliği yapmak

Frankfurt Belediye Başkanı Peter Feldmann da Türkiye’ye yaptığı ilk ziyaretin siyasi, ekonomik, kültürel işbirliği açısından çok önemli olduğunu belirterek, İstanbul’a Frankfurt gazeteleri, Alman radyosu ve televizyonuyla ziyarete geldiklerini söyledi. İstanbul’a gelme nedenlerinin ağırlık noktasını ekonomik ve finans işbirliğini geliştirmek olduğuna vurgu yapan Peter Feldmann, “Hedefimiz İstanbul’da yükselen finans merkezleriyle işbirliği yapmak ve bunu güçlendirmektir. Güçlü ortaklara ihtiyacımız var. Finans merkezi İstanbul’un piyasada bulunan güçler tarafından da destek verildiğini öğrendik. Hedef ülkemiz Türkiye ve  iki ülke arasında ekonomik işbirliğini yoğunlaştırmak istiyoruz” dedi. Ekonomik teşvike ayrı bir önem verdiklerinin altını çizen Peter Feldmann, insanların barış ve huzur içinde yaşamalarının da önemli olduğunu söyledi. Feldmann şöyle devam etti: “İnsanları bir araya getirmek amacımız. Ve bu insanlara huzurlu bir ortam oluşturmak zorundayız.”

Konuşmaların ardından Başkan Topbaş ve Feldman iki belediye arasındaki mutabakat zaptı imzalandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ibb-frankfurt-belediyesi-ile-isbirligi-protokolu-imzaladi_102160.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!