ransa Basın Ajansı (AFP), Hititlerin bugün 3246 yıl önce Alacahöyük'te inşa ettiği sanılan barajın tekrar işlevsel hale getirilmesini "3 bin yıllık baraj Türk köyünde çiftçiliği yeniden canlandırdı" başlığıyla duyurdu.
AFP, Alacahöyük'te arkeologlar ve köylülerin çalışmasıyla, ilk inşa edildiği tarihten binlerce yıl sonra yıl sonra tekrar su toplamaya başlayan barajın, bölgedeki tarım alanlarına yeniden hayat verdiğini bildirdi. Barajın, 21'inci yüzyılda hizmete girebilmesi için 2.5 milyon metreküp çamur çıkarıldığını yazan AFP, barajın 30 bin metreküp su tutma kapasitesinde olduğunu duyurdu. Varlığından 2002 yılına kadar habersiz olunan antik baraj, Ankara Üniversitesi'nden arkeologların, bataklık alanda bir kazıya başlamasıyla ortaya çıkmıştı.
AFP'ye konuşan kazı başkanı arkeolog Aykut Çınaroğlu, barajın Hitit Kralı IV. Tudhaliyas tarafından inşa edilen 10 barajdan bugüne dek ulaşabilen tek baraj olduğunu söyledi. Uzmanlar da, taş ve doğal çamurdan olan barajın, bugünkü inşa tekniklerine çok benzer bir yöntemle yapıldığını belirtiyor.
Arkeolog Duygu Çelik ise baraj inşaatlarında bugün çamur yerine çimento kullanıldığını, günümüz barajları arasındaki tek farkın bu olduğunu söyledi. Baraj, "inşasından 3 bin 246 yıl sonra tekrar aynı amaçla kullanılan dünyadaki tek baraj" olarak kayıtlara geçti.
|