Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hindistan’ın Kararı, Türk Çeliğinin Önünü Açtı

Çelik ihracatında Türkiye’nin rakipleri arasında yer alan Hindistan’ın vergi kararının, Türk üreticilerin elini kolaylaştıracağını belirten sektör temsilcileri, hem iç piyasada hem de AB pazarında Türk çeliğinin avantaj yakaladığını vurguladı.

yapi.com.tr
Hindistan’ın Kararı, Türk Çeliğinin Önünü Açtı

Hindistan, çelik üretiminde maliyetlerin artmasını gerekçe göstererek, kendi iç piyasasındaki fiyatları düşürmek amacıyla çelik ürünleri ihracatında vergi getirdi. Ayrıca çelik üretim maliyetlerini düşürebilmek için kömür gibi bazı hammaddelere uygulanan ithalat vergisini de kaldırdı. Hindistan, ihracatta demir cevherine yüzde 45, nihai ürünlere ise yüzde 15 vergi uygulayacak.

Dünya’dan Erkan Çakan’ın haberine göre; uluslararası piyasanın altında çelik satışı gerçekleştiren Hindistan, bu kararla uluslararası fiyatlarla kendi ürünlerinin fiyatları arasında denge de kurmak istedi. Hindistan’ın vergi kararı ile bu ülke ürünlerinin uluslararası piyasa fiyatlarına yaklaşması, Türk çelik sektöründe olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi.

Rusya ve Ukrayna’nın boşluğunu Hindistan doldurmuştu
Konu ile ilgili açıklamada bulunan Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Dalbeler, kararın Türk çelik ihracatını olumlu etkileyeceğini kaydetti. Dalbeler, şöyle devam etti; “Rusya ve Ukrayna 2020’de çoğunlukla dünyanın en büyük ikinci çelik ithalatçısı olan Avrupa Birliği’ne olmak üzere 46,7 milyon ton ihracat yaptı. Hindistan, Rusya ve Ukrayna’nın sistemin dışına çıkmasıyla Hintli üreticilerin ihracata ağırlık vermesi sonucunda iç piyasada fiyatlar artmış. Hindistan hükümeti de ihracata gümrük vergisi getirerek iç piyasada fiyat artışını durdurmak istedi. Bu durum ise Türk çelik ürünlerinin ihracat pazarında rekabet gücünü artıracak.”

“Türkiye'ye avantaj sağlayacak”
Hindistan’ın aldığı kararı değerlendiren Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan da, “Hindistan’dan ithal edilen ürünlere artık daha yüksek bedel ödenecek. Bu karar Hindistan’ın piyasa fiyatlarına yaklaşmasını sağlayacak, aynı zamanda Hint ürünlerine talebi azaltacak. Bu durum bizim iç piyasadaki çelik üreticilerini olumlu etkileyecek. Hem ihracat pazarlarından hem de iç piyasadan talep yerli üreticilere kayacak. AB pazarında da Türk çelik ürünleri avantajlı konuma gelecek. Bu karar sektörümüze olumlu yansıyacak.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

(Fotoğraf: AA)

http://www.yapi.com.tr/haberler/hindistanin-karari-turk-celiginin-onunu-acti_190768.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!