Hazzopulo Pasajı Hakkında Boşaltma Kararı!
Beyoğlu'ndaki Hazzopulo Pasajı, İstiklal Caddesi'ne açılan geçitle girilen 145 yıllık pasaj İstanbul'un kültür miraslarından, öğrencilerin ve sanatçıların da uğrak mekanlarından. Hazzopulo'daki dükkânlara gelen Beyoğlu Belediyesi zabıtaları, "Yarın sabah 9'dan itibaren geleceğiz. Ruhsatsız dükkânları kapatacağız" dedi.
Sol'dan Serdar Nazım Yüce'nin haberine göre; Tarihi Hazzopulo Pasajı'ndaki dükkânların kapanacağı iddiaları sosyal medyada gündeme oturmuştu. Beyoğlu Belediyesi'ne bağlı zabıtalar bir tebligat yaparak pasaj esnafına ruhsatsız dükkânları kapatacaklarını söyledi.
Belediye 'Ruhsat'ı hatırladı Hazzopulo Pasajı yaklaşık 6 yıldır kayyumda. Bu süre içerisinde ne ruhsat için esnafa yol gösterildi ne de kayyum tarafından tadilat yapıldı. Sahipsizlik sorunundan atanan kayyumun bu ilgisizliği yüzünden ensaf ve zabıta pek çok kez karşı karşıya geldi. Beyoğlu'nun en eski yapılarından olan pasaj kaderine terk edildi. Şimdiyse belediye "ruhsat"ı hatırladı. Yıllardır ruhsat vermeye yanaşmayan belediyenin zabıtaları dün pasaja gelerek ruhsatı olmayan esnafı gezdi. Esnafa "Bu işletme ruhsatsızdır" şeklinde bir belge imzalatan zabıtalar yarın (bugün) geleceklerini ve dükkânları mühürleyeceklerini bildirdi. Bahaneyi bulmuşlar Hazzopulo hakkında verilen bu ani kararın pasajın orta alanına kurulu çay ocağı ve kafelerin müşteri yoğunluğu yüzünden verildiği düşünülüyor. Hazzopulo sosyalleşme açısından Beyoğlu'nun en geniş mekanlarından. Belediyenin bu orta alana müdahale etmeye karar verdiğini belirten esnaf, belediyenin "Kişilerden ve kurumlardan gelen şikayet dilekçelerini işleme alacağız" dediğini aktarıyor. Ancak orta alana müdahale kararı, belediyenin sığındığı bir bahane gibi görünüyor. Çünkü belediye orta alandaki ruhsatsız kafelerin ve çay ocaklarının değil, bütün olarak pasajdaki tüm ruhsatsız işletmeleri mühürleme kararı almış durumda. Öte yandan görece daha kolay ruhsat alınan gümüşçü, şapkacı, takı tasarımcı, çantacı, kitapçı, sahaf gibi dükkânlara "Siz ruhsat başvurunuzu yapın" ya da "Sıkıntı sizinle alakalı değil" demiyor. Belediye pasajdaki insan yoğunluğunu öne sürerek bir tarihi yok etmeye hazırlanıyor. Esnaf, dün pasaja gelen zabıtaların takındığı tavırdan da rahatsız. Bu yüzden belediyenin "hassasiyetine" güvenmediklerini söylüyorlar. Esnaf, zabıtanın "İşiniz çok zor abicim, yarın gelip kapatacağız dükkânları" dediğini anlatıyor. Zabıtanın çok sert bir dille "Mühürleyeceğiz" dediğini aktaran esnaf, "Bunun bir yasal prosedürü var. Bize demiyorlar ki, 'Evrakınızı tamamlayın, ruhsat işlemi için başvuru yapın. Şu kadar da süreniz var'. Bunu söylediğimizde de 'Biz bilmeyiz kardeşim' diyorlar. Aralarında pasajın 50 yıllık sakinlerinin de bulunduğu esnaf, gergin bir şekilde zabıtanın geleceği anı bekliyor. Pasajın tarihi İçindeki takı tezgâhları, sahafı ve kafeleriyle bilinen pasaj, Osmanlı döneminde yaşamış aydınlardan Namık Kemal başta olmak üzere şair Ahmet Haşim’in da uğrak mekânlarından oldu, yazar Ahmet Mithat ile Namık Kemal’in tutuklanmalarına tanıklık etti. |