Haydarpaşa Garı Mücadelesinin...
Haydarpaşa'ya İyi Haber
Haydarpaşa Yandı; Yargıtay...
Haydarpaşa hala Büyük İnsanlığı...
"Haydarpaşa Kampüsü Devredilmesin"
'Haydarpaşa Gardır, Gar Kalacak'
Anıtlar Kurulu'ndan Karar...
"Haydarpaşa" El mi Değiştiriyor?
Haydarpaşa Garı'nda Neler Oluyor?
"Haydarpaşa Garı'nda Yangın Sürüyor"
"Ne Otel, Ne Müze, Haydarpaşa...
"Haydarpaşa Gelir Getirecek...
"Haydarpaşa'da Restorasyon...
Haydarpaşa Kavgası Alevlendi!
Haydarpaşa Garı'nın Projesine Onay Yok!
1500 Uzman Riskleri Tartıştı
Haydarpaşa Garı İşte Böyle Olacak!
Haydarpaşa Garı, Otel Yapılacak mı?
Yoksa Haydarpaşa Garı Görücüye mi Çıktı?
Haydarpaşa Garı'ndaki Yangın...
"Haydarpaşa Garı Orada Duruyor;...
"Haydarpaşa Garı Otel Olmayacak"
Haydarpaşa Garı İçin Meşaleli Yürüyüş
Haydarpaşa Garı'nda İki Yıllık...
Haydarpaşa Garı'nda "Çatı" Endişesi!
Anıtlar Kurulu tarafından onaylanan restorasyon projesiyle Haydarpaşa Garı binasının, müze, sergi salonu, topantı ve konderans salonu, kütüphane gibi bölümlere ayrılacak olması, çatının formunun farklılaştırılabileceği olasılığı konusunda endişe yarattı.
Birgün Gazetesi'nden Aydın Demir'in haberine göre, Haydarpaşa Gar binası, Anıtlar Kurulu tarafından onaylanan restorasyon projesi neticesinde Yüksek Hızlı Tren (YHT) garı olacak. Dört yıl önce çıkan yangında binanın kül olan çatı katıysa müze, sergi salonu, kütüphane, toplantı ve konferans salonu olarak bölümlere ayrılıp kamuya açılması planlanıyor. Proje kapsamında, çatı katı arası için talep edilen kamuya açık işlevlere (kütüphane, sergi salonu ve diğerleri) hizmet vermek için geliştirilen öneriler arasında yapının iç avlu köşesinden çatıya ulaşan bir asansör bulunması ise dikkat çekiyor.
Haydarpaşa Garı İşte Böyle Olacak! Çatı katı arasının eski dönemlerde hiç bir şekilde işlevlendirilmediği ve arşivlerden de izlenebildiği üzere, kullanıcıların çatı içine ulaşımını sağlayan herhangi bir merdiven ya da asansör bulunmuyor. Bu durum binanın özgün tasarımının nasıl korunacağı konusunda akılarda soru işareti oluşturken, çatının kamuya açık işlevlenlendirmesine yönelik öneriler ise çatı katının ticari alan yapılmak istenmesi konusunda endişe yaratıyor. Tarihi dokuya zarar verir Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Haydarpaşa Dayanışması Aktivisti Tugay Kartal, çatı katı arasının yangından önceki halinin halka açık kullanım için tasarlanmadığını belirterek başladığı sözlerini “Binaya yapılacak olan kütüphane, sergi salonu ve benzeri alanlar ve iç avluya yapılması öngörülen asansör, kurul kararıyla onaylanmış olsa da, yapılacak herhangi bir mimari müdahale, binaya ağırlık ve yükler getirecektir. Binaya, restorasyon adı altında değişiklikler öngören mimari müdahaleler, tarihi dokuya zarar verecektir” şeklinde konuştu. Ticari zemin hazırlanıyor “Binanın iç avlu kısmına yapılacak herhangi bir mimari müdahalenin yapının özgün tasarımını zorlayacak çözümler olduğunu, yalnızca çatıya ulaşım sağlayan bir asansör birkaç açıdan sakıncalıdır. Restorasyon projesinde ifade edildiği gibi kültürel amaçlı bir kullanım için gerekçelendirilmiş olsa dahi değişen koşullarda her zaman farklı işlevler için değiştirilebilir durumdadır. Böylesine değerli bir kültürel varlığın çatısına kalabalık kitlelerin yerleştirilmesi ile bu katın kullanıcıları yangın, deprem gibi afet durumlarında acil kaçış olanağından yoksun olacaktır” şeklinde sürdürdü. TCDD'nin görevi kahvehane işletmek değildir Yapının tren garı olarak işlevini sürdürmesi ve geçmişin verileriyle bağını koruması gerektiğini de belirten Kartal “Anıtlar Kurulu kararıyla yapılacak olan ticari faaliyetlere zemin hazırlamaktır. Halkın çatı katını görmek gibi bir hali yok. TCDD’nin görevi ticari kahvehane işletmek değildir. İnsanları kitap okumak için garın merdivenleri dururken illa tarihi binaların üzerilerine yönlendirmek yanlıştır. TCDD’nin görevi; faaliyetsel ve endüstriyel işlevini devam ettirmesidir.” diye konuştu. Haydarpaşa Garı ve çevresinde yapılmak istenilenin, bölgeyi kamu alanından çıkartmak olduğunu da belirten Kartal “Harem Otogarı’ndan Moda Burnu’na kadar uzanan alan inşaatlara, özelleştirmelere açılmak isteniyor. Bizden şehirin dokusunu unutmamız isteniyor” şeklinde konuştu. Kartal ayrıca, “TCDD, gar binasını 2002’de Özelleştirme İdaresine devretti. Herhangi bir itiraz söz konusu olduğunda, Özelleştirme İdaresine 10 yıl sonrasına kadar dava açılamıyor. TCDD sadece Haydarpaşa üzerinden değil, sahip olduğu bir çok demiryolunda bunu yapıyor” dedi. |