Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Hataylı Depremzedelerin Toz İsyanı

Çimento fabrikasından ve taş ocaklarından kaynaklanan tozlar nedeniyle isyan eden Hataylılar, “Önlem alınmazsa hasta olacağız” diyor.

yapi.com.tr
Hataylı Depremzedelerin Toz İsyanı (Fotoğraf: BirGün)

6 Şubat depremlerinin üzerinden 18 ay geçti. Yıkılan 11 kentte hijyenden konut ve rezerv alana kadar birçok soruna çözüm bulunamadı. Depremde en büyük hasarı alan Hatay’da bulunan Altınözü ilçesindeki taşocağından ve Antakya’daki Güzelburç ile Kızılay konteyner kentinin yanındaki çimento fabrikasından toz yayılıyor. Arsuz ilçesindeki Nardüzü Mahallesi’nde ise beton mikserleri aralıksız çalışarak kaldırdığı tozla yurttaşları rahatsız ediyor.

BirGün’den İlayda Kaya’nın haberine göre; Hatay’da hayata tutunmaya çalışan depremzedeler, toza maruz kalmaya devam ederlerse hasta olacaklarını söylüyor.

Güzelburç ile Kızılay konteyner kentinin hemen yanındaki çimento fabrikasından yayılan çimento tozu nedeniyle yurttaşlar ilgili kurumlara başvursa da bunlar sonuçsuz kaldı.

Güzelburç Konteyner Kenti’nde kalan Depremzede Ali Nur, çimento fabrikasının aralıksız toz saçtığını belirterek, “Benim annem konteynerden çıkmıyor. Yaşlı ve hastalıkları var. Nefes darlığı yaşıyor. Yurttaşların yaşadığı alanların yakın yerlerinde fabrika olmaması gerekiyor. Bununla ilgili nasıl bir önlem alınır bu saatten sonra bilmiyoruz ama önlem alınması şart.”

Başka bir depremzede ise “Normalleşme bizim için artık toz ve toprak içinde yaşamak oldu. Bu fabrika zehir saçıyor ve yetkililer sessizliğini koruyor.” dedi.

Kentte giderek yayılan toz bulutuna karşı önlem alınmamasına tepki gösteren Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Doktor Ali Kanatlı ise şunları söyledi: “Tam enkazlar bitecek tozdan kurtulacağız derken bu sefer taş ocağı ve beton santralleri başladı. Maalesef kronik hastalığı olanlar bu durumdan çok etkilenmektedir. Bu toz sorunsalı astım, kronik akciğer, kalp yetmezliği, tansiyon, şeker hastalığı ve kalp damar hastalığı olanların yaşam sürelerini kısaltmaktadır. Kronik hastalığı olanlarda da AKUT alevler yaratmaktadır. Bu beton santralları kuralsız bir şekilde her tarafa kurulduğu gibi bunların denetimi de yapılmamaktadır. Depremzedeler temiz hava istiyor.”

Antakya’nın Altınözü Enek Mahallesi’nde yerleşim yerlerine çok yakın bir yerde faaliyet gösteren taş ocağından da adeta toz bulutu yayılıyor. Evlerinde rahat bir şekilde yemek dahi yiyemediklerini kaydeden yurttaşlar tozların kıyafetlerine yapıştığını ve toz soluduklarını söylüyor. Yol kapatma eylemi yaparak tepki gösteren depremzedeler ilgili kurumlara başvurduklarını ancak bir çözüm bulamadıklarını kaydetti.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hatayli-depremzedelerin-toz-isyani_205711.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!