Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Hasankeyf ve Dicle Vadisi...

Hasankeyf Kurtuluyor mu?

Avusturya'dan sonra en son Almanya da Ilısu Barajı'na kredi vermekten vazgeçtiğini açıkladı. Buna rağmen, 18 Aralık'ta alelacele 'kamulaştırma' kararı alınarak Resmi Gazete'de yayımlandı. 400 kilometrelik Dicle nehir yatağını ve Dicle'ye akan yan kolları etkileyecek olan Ilısu Barajı ihalesinin sahibi Devlet Su İşleri. 312 kilometre karelik baraj

Sabah PAZAR
1 Hasankeyf Kurtuluyor mu?

/P>

6 bin yıllık tarih

Dokuz uygarlığın tarihini barındıran Hasankeyf Asur, Roma, Bizans, Artuk, Eyyübi ve Osmanlı'dan önemli arkeolojik ve kültürel izler taşıyor. Kazı buluntularına göre bölgede insan yerleşimi M.Ö. 4 bin civarında başladı. Sonraki dönemlerde bölge Makedon, Pers, Sasani ve Roma egemenliğine girdi. Romalılar döneminde de bölge antik Asurca ismi olan 'Castrum Kefa' (Taş Hisar) olarak anıldı. 7. yüzyıldaki İslam hâkimiyetinden sonra Hasankeyf, Suriyelilerin yaşadığı bir bölge oldu. Bölgenin ismi artık Arapça'da Castrum Kefa demek olan Hısn Kayfa olmuştu. Bu isim sonunda Hasankeyf haline geldi. 10.yüz yılda Hamdani ailesi tarafından bölgede bir eyalet kuruldu. 1090 yılı civarında Büyük Selçuklular bölgeyi ele geçirdi. 1102'de Büyük Selçuklulara bağlı Artuklu eyaleti Hısn Kaifa kuruldu. 1236'da Hasankeyf Eyyübileri olarak bilinen eyalet kuruldu. 14. yüzyıldaki Moğol istilasından sonra Anadolu'daki Akkoyunlu prensleri egemenliklerini Hasankeyf'e kadar genişletti. Osmanlı, Safevi, Eyyübi ve Akkoyunlu devletlerinin sınırında yer alan bölge, bu güçler arasındaki çatışmalardan nasibini aldı. Sonunda 1524'de Osmanlı egemenliğine girdi.

Yok olacak doğa alanları

Bismil Ovası: Dicle Nehri'ni ve nehrin güneyindeki çayırlar ile geniş tarım alanlarını içine alan ova, Türkiye'nin en büyük leylek nüfusunu barındırıyor.
Dicle Vadisi: Güneydoğu'ya özgü nehir kıyısı habitatlarının en iyi korunmuş örneklerini barındıran Dicle akarsu vadisini ve güneye doğru uzanan dağ bozkırlarını içeriyor.
Küpeli Dağı: Parçalanmış meşe ormanları, sarp kayalık alanlar ve büyük memeli ve yırtıcı kuş türleriyle ülkemizde az sayıda kalmış yabanıl coğrafyalardan biridir.
Cizre ve Silopi sınırları: Cizre'den başlayarak nehir çevresindeki taşkın alanını içine alır. Taşkın alanı söğüt toplulukları, sazlıklar ve çakıl adalarıyla kaplıdır.

Yok olacak canlı türleri

BALIKLAR: Cobitis kellei, schistura chrysicristinae.
MEMELİLER: Çizgili sırtlan, vaşak, karakulak, su samuru.
SÜRÜNGENLER: Yumuşak kabuklu Fırat kaplumbağası ve çöl varanı.
KUŞLAR: Tavşancıl, kızıl akbaba, küçük akbaba, küçük kerkenez, bataklık kırlangıcı, büyük kızkuşu, alaca yalıçapkını, gökkuzgun, küçük sağan, kocagöz.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/hasankeyf-kurtuluyor-mu_65572.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Kurtuluyor mu, yoksa bölge kendi haline mi terkediliyor? Eğer istenseydi 1960'larda Mısır'daki Asvan Barajı için yapılmış olan UNESCO girişimi gündeme getirilebilirdi. "Orda bir yer var uzakta... gitmesek de görmesek de orası benimdir.." teraneleri sadece kulağa hoş geliyor; ama, bu gerçekci değil..... YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!