Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hafriyat İçin Yer Kalmadı, Belediyenin Gözü Maden Ocaklarında

Son yıllarda inşaat sektöründeki patlamanın etkisiyle İstanbul'un Kadıköy, Şişli ve Küçükçekmece gibi merkezi bölgelerinde bulunan ve belediyeden yasal izni olan 5 hafriyat döküm yeri, dolduğu için kapandı.

Referans Gazetesi
1


on yıllarda inşaat sektöründeki patlamanın etkisiyle İstanbul'un Kadıköy, Şişli ve Küçükçekmece gibi merkezi bölgelerinde bulunan ve belediyeden yasal izni olan 5 hafriyat döküm yeri, dolduğu için kapandı.

Avrupa yakasında Kemerburgaz, Anadolu yakasında Şile istikametinde yoğunlaşan 12 döküm yeri ise 2 yılda kapasitelerinin üçte biri ile üçte ikisi oranında doldu. İnşaattaki hareketliliğin aynı hızda sürmesi halinde buraların da kısa süre sonra dolabileceğini öngören İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü, yeni yer arayışına girdi.

Belediyenin üzerinde durduğu alternatiflerden biri İstanbul'un kuzeyindeki bozulmuş taş, kum ve maden ocakları.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürü Ali Oktar, İstanbul'un içinde yer açılmasını bekleyenlere ümit vermiyor. Döküm için yeni adreslerin Kemerburgaz, Çatalca, Silivri ve Beykoz'da belirleneceğini söyleyen Oktar, "Önceliğimiz bu alanların yeşillendirilerek 5 yılda yeniden doğaya kazandırılması" diyor. Ancak ocakların şehir merkezinden uzak olması inşaat firmalarının maliyetlerinin de artmasını gündeme getirdi.

Şu andaki tek seferde (gidiş-dönüş) 90 kilometreye kadar çıkan yol mesafesini uzun bulan inşaatçılar, daha da uzun kilometreler kat etmek durumunda kalacak. Örneğin büyük konut projelerine sıklıkla rastlanan Halkalı'dan çıkan inşaat atıkları İkitelli'deki Başak Konutları'nın arkasında bulunan Hamamderesi'ne dökülmeye uygun bulunmazsa, gidilebilecek en yakın yerler Kemerburgaz ve Silivri'de bulunuyor. Bu nedenle inşaatçılar Avcılar ve Halkalı gibi yerlerde yeni yerler açılmasını istiyor. Avrupa Yakası Hafriyatçıları Derneği Başkanı Fikri Polat, sırf bu yüzden bazı konut projelerinin 1.5-2 aydır beklediğini söylüyor.

Sessiz sedasız zam yapıldı
1974'ten beri uygulanan kanunda yer alan tonaj kısıtlaması da inşaatların maliyetini artıran bir diğer önemli faktör. Ümraniye, Şile, Kemerburgaz gibi jandarmanın görev alanına giren yerlerde kamyonların en fazla 20-21 ton taşımasına izin veriliyor. Bu nedenle tek bir inşaatın atığını taşımak için araçların birkaç sefer yapması gerekebiliyor. Alibeyköy, Bağcılar, Esenler'deki atıkları İhsaniye Köyü'ndeki İSTAÇ döküm yerine taşıyan kamyon şoförü Ahmet Abdikan, mesleğinin en bereketli dönemini yaşadığını ve son 2 yılda günde 7 sefere kadar çalıştığını anlatıyor. Abdikan, tonaj kısıtlamasından olayı bir tek inşaatın atığı için 2-3 sefer yapması gerektiğini söylüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, dereleri ve maden ocaklarını hafriyat malzemesi ile doldurma konusundaki ilk uygulamasını İkitelli'deki Hamamderesi Islah Bölgesi'nde gerçekleştiriyor. Belediye kuruluşu İSTAÇ'ın işlettiği bölgenin çevresindeki inşaatlardan her gün ortalama 2-3 bin araç Hamamderesi'ne moloz taşıyor. Ama bölgeye sadece sert, nemli ve balçık olmayan malzemelerin dökülmesine onay veriliyor. Ali Oktar son yıllarda kaçak dökümlerin yapılması nedeniyle bölgenin heyelan tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu, bu nedenle her tür maddeye izin vermediklerini anlatıyor.

Türkiye İnşaat, Müteahhit İşveren Sendikası (TİM-SE) Başkanı Nazım Aygün, hafriyat döküm yerlerinde sessiz sedasız zam yapılarak kamyon başına ücretin 45'ten 90 YTL'ye çıktığını söylüyor.

Referans'ın görüştüğü bazı inşaat sahipleri de döküm fiyatlarının kamyon başına 120 YTL'ye kadar çıkabildiğini söyledi. Ancak Çevre Koruma Müdürü Ali Oktar, hafriyat döküm yerlerinde uygulanacak maksimum fiyatın 45 YTL olarak belirlendiğini belirterek "Bu fiyatı aşanlar varsa, bize belgelerini getirin. İzin belgesi vermemiz, kontrolsüz işlem yapacakları anlamına gelmiyor" diyor.

Açık olan 12 merkez de dolmak üzere

İSTAÇ A.Ş. Kemerburgaz İhsaniye Köyü Mevkii Eyüp

NUR-SEL İNŞ. Kılıçlı Köyü Nato Yolu Mevkii Beykoz

EFTAL İNŞAAT Şile Orman İşletme Şefliği Sahilköy Serisi Şile

ERGÖREN MADENCİLİK Şile Orman İşletme Şefliği Sahilköy Köyü Sülüklügöl Mev. Şile

BİRLEŞİM İNŞAAT Şile Orman İşletme Şefliği Sahilköy Serisi Şile

GÖZDE EREN İNŞ. Yeşilvadi Orman İşletme Şefliği, Avcıkoru Köyü, Karatepe Mevkii Şile

ATLANTİK TESİSAT Yeşilvadi Orman İşletme Şefliği, Yeşilvadi Köyü, Kirazlıtepe Şile

ERGÜ İNŞAAT Sultanbeyli Orman İşletme Şefliği Tuzla

ÖZEN KUYUMCULUK İNŞAAT Kanlıca Orman İşletme Müdürlüğü Beykoz Orman İşletme Şefliği Sınırları Beykoz

ATAK İNŞAAT HAFRİYAT Çiftalan Köyü Göktürk

İSTAÇ. A.Ş Çanta, Çeltik Köyü Yarma Tepe Mevkii Silivri

DÜNYA MADEN Kemerburgaz Orm.İşl.Şefliği, Çiftalan Köyü. Ocaklar Mevkii Eyüp

http://www.yapi.com.tr/haberler/hafriyat-icin-yer-kalmadi-belediyenin-gozu-maden-ocaklarinda_47787.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • peki döküm zamanı ne zaman olacak....??? YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!