Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

GYODER'in Kriz Yorumu: Üretmeden Tüketme Hastalığı

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Cumurcu, bütün dünyayı sarsan krizin sebepleri kakkında artık yorum yapmak istemediklerini; ama bunun çok temelde bir insan hastalığı olan 'üretmeden tüketme' alışkanlığının sonucu olduğunu söyledi. Bekir Cumurcu, küresel ekonomik krizin dünya ile birlikte Türkiye'yi de değiştirdiğine dikkat çekerek, "Sadece

yapi.com.tr
GYODER'in Kriz Yorumu: Üretmeden Tüketme Hastalığı Işık Gökkaya, Bekir Cumurcu, Turgay Tanes ve M. Emre Çamlıbel

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Cumurcu, bütün dünyayı sarsan krizin sebepleri kakkında artık yorum yapmak istemediklerini; ama bunun çok temelde bir insan hastalığı olan 'üretmeden tüketme' alışkanlığının sonucu olduğunu söyledi. Bekir Cumurcu, küresel ekonomik krizin dünya ile birlikte Türkiye'yi de değiştirdiğine dikkat çekerek, "Sadece seyirci olmamalı, önlem almalıyız" dedi ve sektörün desteklenmesini istedi.

GYODER Yönetim Kurulu Üyeleri M. Emre Çamlıbel, Işık Gökkaya ve Turgay Tanes ile Four Seasons Bosphorus'da düzenlenen basın toplantısına katılan Bekir Cumurcu, kriz karşısında alınması gereken önlemler ve sektörün beklentileri hakkında hazırladıkları raporu kamuoyuna açıkladı.

Rasyonalizasyon beklentisi

Küresel gayrimenkul piyasaları ile ilgili beklentilerin gayrimenkul projelerinde, yatırımlarında ve talebinde yavaşlama, finansmanda daralma, fiyatlarda, değerlerde ve getirilerde gerileme yönünde olduğunu söyleyen Bekir Cumurcu, bu daralmadan Türkiye'nin de etkileneceğini belirtti. Cumurcu, sektördeki beklentileri 2002 - 2007 arasındaki yıllık ortalama yüzde 7'lik büyüme hızının şekillendirdiğini anımsatarak, yeni dönemde yaşanacak yavaşlamanın gayrimenkul sektörüne de yansıyacağını, bu çerçevede gayrimenkul yatırımlarının getirilerinin de söz konusu dönemin altında oluşacağını ifade etti. "Özellikle işaret ettiğimiz şirketler yok, ama böyle ortamlarda bir rasyonalizasyon olacaktır" diye devam eden Cumurcu, bazı şirketlerin taleplerini yerine getiremeyebileceğini ve küçülmeye gidebileceğini, sektörde henüz yerleşmemiş bir kültür olmakla birlikte satın almaların olabileceğini, hatta bazı projelerin de el değiştirebileceğini sözlerine ekledi.

Dengeler yeniden şekillenecek

Finansman olanaklarının hem talep hem de arz yönünde sınırlanacağına, arz bakımından farklı yurt içi projeler ile seçici finansman olanaklarının öne çıkacağına işaret eden Cumurcu, sektördeki yavaşlamanın ise segmentler bazında farklılık göstereceğini dile getirdi. Cumurcu, konut sektörü ve AVM'ler için daha keskin, ofis, lojistik alanlar ve oteller için ise daha sınırlı bir yavaşlama beklediklerini; üst gelir grubuna hitab eden projelerde ise daralmanın daha az etkili olacağını söyledi. Rekabette marka, ürün ve güvenirliğin daha belirleyici olacağını vurgulayan Cumurcu, "Oluşan yeni koşullar çerçevesinde fiyatlarda yeni dengeler oluşacak" dedi.

Seyirci kalma, önlem al

Sektörün, başta inşaat ve turizm olmak üzere 250'den fazla alt sektör ile GSMH'ye katkıda ilk sıralarda yer aldığını ve sektörün istihdam kapasitesine her zamankinden çok ihtiyaç olduğunun altını çizen Cumurcu, Türkiye ekonomisinin krizi en az hasarla aşabilmesi için sektörün desteklenmesinin şart olduğunu ifade etti. Alınacak önlemlerin iç ve dış arz ile talebi birlikte gözetmesinin gerekliliği üzerinde duran Cumurcu, ulusal konut politikaları belirleyen, denetleyen, fonlayan kurumların da oluşturulması gerektiğini söyledi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/gyoderin-kriz-yorumu-uretmeden-tuketme-hastaligi_65342.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!