Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Güzelhisar Ovası'nda 'Organize' İşler

Organize sanayi bölgesi yapılmak istenen bölge için önce olumsuz karar veren kurumlar üç yılda birer birer karar değiştirdi. Üstünde 170 bin zeytin ağacı olan bölge için 'Tarım arazisi değil' kararı çıktı.

Radikal Gazetesi
Güzelhisar Ovası'nda 'Organize' İşler

Aliağa’da üzerine organize sanayi bölgesi yapılmak istenen bölge, ‘tarım dışı alan’ ilan edildi. ‘Tarım dışı’ ilan edilen bölgede binlerce zeytin ağacı bulunuyor.

İzmir’in Aliağa ilçesi Güzelhisar Ovası’na organize sanayi bölgesi kurulması fikri, 2007’de gündeme gelmiş ve yöre halkından tepki toplamıştı. İzmir Ege Dökümcüler Derneği, ovada  365 hektar alana ‘Döküm İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ kurmak istedi. O dönem kurulan yer tahsis komisyonu, komisyondaki tüm resmi kurumların incelemeleri sonucu, şu gerekçelerle ‘olmaz’ dedi:

“Yörede 60 binin üzerinde yetişmiş ve yeni dikilmiş zeytin ağacı, onlarca büyük ve küçük baş hayvan çiftliği var. DSİ bölgede kanalet sistemiyle sulama projesi hazırladı. Bölge yakınında Güzelhisar Barajı’ndan kente su sağlayacak 21 içme suyu kuyusu var.”

Ancak üç yıldan kısa süre içinde komisyonda bulunan kurumların tek tek kararlarını değiştirmeye başlaması dikkat çekti:

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na 2007 yılında olumsuz görüş bildiren Aliağa Belediyesi, 2008’de bu kez olumlu rapor verdi.

Son beş yılda bölgedeki vatandaşlara 2 bin 600 zeytin fidanı dağıtan İzmir Tarım İl Müdürlüğü, 365 hektarın 327.4 hektarı için ‘kuru marjinal tarım arazisi’ dedi. Yani ‘mutlak tarım arazisi’ saymadı.

DSİ 2’nci Bölge Müdürlüğü dökümcüler organize sanayi bölgesine olur verdi.

2 kilometre ötedeki Aliağa Organize Sanayi Bölgesi kurulurken, bölgenin hakim rüzgarlarının ‘kuzey’den estiğini rapor eden Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, dökümcülerin istediği alanda ‘doğu’ rüzgârlarının hakim olduğunu belirterek ‘olur’ verdi.

Organize sanayi bölgesinin kurulması düşünülen alanın tam ortasında bulunan ve mülkiyeti Güzelhisar köyünde bulunan mera alanı ise Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından tapu sicilinden çıkartılıp mera siciline işlendi. Böylelikle köy tüzel kişiliğinin mera üzerindeki tasarruf hakkı elinden alındı.

Son olarak Organize Sanayi Bölgeleri’nden Sorumlu İzmir Vali Yardımcısı Şükrü Kara da, henüz yer tahsis izni bulunmayan organize sanayi bölgesi için ‘İzmir Dökümcüler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ antetli kağıda imza attı. Kara vatandaşların tapulu arazilerinde haritalama çalışması yapacak olan firmalara kolaylık gösterilmesini istedi. İzni alınmaksızın arazisinde harita ve sondaj işi yapılan vatandaşların itirazı, vali yardımcısının yazısı nedeniyle sonuçsuz kaldı.

Aliağalı İl Genel Meclisi Üyesi Tarık Uslu, üç yıl içinde gelinen noktaya isyan etti:

“Bir kamu kurumu önce olumsuz rapor verdiği bir alan için, bu kadar kısa bir süre içerisinde nasıl izin verir? Bir vali yardımcısı henüz bakanlıktan tescil olmamış organize sanayi bölgesinin nasıl hazırlandığı belli olmayan antetli kağıdının altına imzasını atar da vatandaşların kendi tapulu arazilerinde sondaj yapılmasına izin verilmesini ister? Kamulaştırma olmadan orada sondaj yapılamayacağını bilmiyor mu? Aliağa’nın en verimli ovalarından biri için nasıl oluyor da, bütün kurumlar üç yıl sonra fikir değiştiriyor. Dünyanın en kaliteli yağlık zeytini Aliağa’da Güzelhisar Ovası’nda yetişiyor. Bu alanda yaşları 2-70 arasında değişen 175 bin zeytin ağacı bulunuyor. Bu alan tarıma elverişli değil ise bu kadar zeytin ağacı nasıl yetişti.”

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/guzelhisar-ovasinda-organize-isler_76351.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!