Kira Vergi Beyannamesinde Son Gün Bugün!
Vergi Beyanname Süreleri Uzatıldı
Haber Vermeyen Yandı!
Af Yerine İtibar Geliyor
Vergide, 122 Milyar Lira Tahsil...
Verginin Yüzde 45'i İstanbul'dan
ABD, Türkiye'den İthalatına...
Vergi indirimi Meclis'ten geçti
Vergi İndirimi Kabul Edildi
Kiralık Evler Kayıt Altında!
Vergisini Düzenli Ödeyene İndirim
Günlük Kiralık Dairelere 10...
Günlük Kiralık Evlerde Denetim Başladı!
Günlük Kiralık Evler Mercek Altında!
Günlük Kiralık Evlerde Ciro...
Günlük Konutlarda Yüzlerce...
'Günlük Kiralık Evler' Tespit Edilecek
Temiz Kent için Bir Günlük...
İstanbul'un 251 Günlük Suyu Var
Günlük Geliri En az 405 Bin Dolar Olacak
Üç Günlük Aboneye 41 Bin Liralık Fatura
Günlük Ev Terörü Milyarlarca Vergi Kaybına Neden Oluyor!
Bataklığa dönüşen günlük kiralık dairelerle ilgili ortaya çıkan rakamlar ise dudak uçuklatıyor. Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, İstanbul'daki 65 bin evden, yıllık 500 milyon dolar kayıt dışı kazanç elde edildiğini belirtti.
Yeni Şafak'ın haberine göre, İstanbul'daki 65 bin evden, yıllık 500 milyon dolar kayıt dışı kazanç elde edildiğini belirten Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, bu iş için özel şebekeler kurulduğunu, turizm acentalarının paravan işlev gördüğünü kaydetti. Kirli ilişkileri ranta çeviren günlük ev kiralayanlar, gizlenmek için de ilginç bir yol deniyor. Evlerde barındırdıkları göçmenler üzerine aldıkları 'patates hat'larla iletişim kuran kişiler, denetlenmediği için pazarlamada sosyal medyayı kullanıyor. En çok 0+1 ve 1+1 daireler kullanılıyor. Günlük ev terörü nedeniyle vergi kaybı ise milyarlarca lirayı buluyor.
Kiralama ajansları kuruldu Günlük kiralık daireler için bazı fırsatçıların ajanslar kurarak gayrimenkul danışmanlığı adı altında iş yaptığını belirten Nizamettin Aşa, özellikle turizm alanında çalışan firmaların sözkonusu ajanslar üzerinden günlük ev kiraladığını belirtti. 18 yaşından küçük çocukların bu evleri tutmasına izin verildiğine işaret eden Aşa, “Çocuklar bu evde uyuşturucu ve kumarla tanışıyor. Hatta evler fuhuş merkezine de dönüşmüş durumda. Bu konuda yapılan şikayetler de sonuçsuz kalıyor. Evleri mühürlemenin çözüm olacağına inanmıyorum. Aynı kişiler başka evlerde faaliyetlerine devam ediyor. Kiralama işini yapan kişinin bizzat tespit edilip, ciddi şekilde cezalandırılması gerekiyor" şeklinde konuştu. Kiralayan kişilerin kimlik bilgilerinin anında emniyete bildirilmesi gerektiğini savunan Aşa, “Nasıl ki otelde kalınırken kimlik bilgileri emniyete bildiriliyor, aynı uygulamanın bu evler için kullanılması şart. Yasa var ama uygulanmıyor" diye konuştu. Başlangıç noktası ataköy Günlük kiralık daire sektörünün ilk Ataköy'de ortaya çıktığını belirten Aşa, “Sektör Halkalı'da zirveye ulaştı. Beylikdüzü'nde sadece bu amaçla inşa edilen binalar var. Şimdi ise Büyükçekmece ve Esenyurt bölgelerindeki inşa edilen rezidanslarda yoğunluk var" ifadelerini kullandı. Sözkonusu dairelerin tespit edilmesi halinde mühürlendiğini kaydeden Aşa, “İlk şikayette 1 ay, ikinci şikayette 3 ay, üçüncü şikayette ise 6 ay evler mühürleniyor. Cezalar caydırıcı olmadığı için kiralayan kişiler, farklı daireleri kiralamaya devam ediyor" açıklamalarında bulundu. Emniyet emlak sitelerini uyardı İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün geçen hafta internetten ev kiralayan popüler emlak sitelerinin yöneticileriyle toplantı yaptığı da öğrenildi. Kayıt dışı ve yasa dışı şebekelerle mücadele için dayanışma kararının alındığı toplantıda özellikle sitelerdeki günlük kiralık daire ilanlarının engellenmesi yönünde fikir alış verişinde bulunulduğu kaydedildi. |