b>İçişleri Bakanlığı’nın çıkarttığı göç haritasına göre, son 20 yılda en fazla göç alan il İstanbul oldu. Megakenti, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Bursa, Antalya, Malatya, Manisa ve Kocaeli izledi.
İçişleri Bakanlığı’nın artan suç olayları çerçevesinde hazırladığı iç göç raporunda dikkat çeken istatistikler çıktı. Rapora göre Türkiye’de en yoğun göç olayı son 20 yıl içinde yaşandı. Göçün başta gelen sebepleri arasında ekonomik kaygılar ilk sırada yer alıyor.
Son bir yılın verilerine göre Türkiye’de nüfusun yüzde 48.9’u doğduğu yerleşim yeri dışında hayatını sürdürüyor. Göç edenlerin yüzde 43.5’i ailevi sebeplerle, yüzde 25’i bireysel, yüzde 20’si ekonomik sebeplerle, yüzde 4’ü de güvenlik yüzünden bir başka ile gitmek zorunda kaldı. Güvenlik sebebiyle göç edenlerin Türkiye genel nüfusuna oranı ise yüzde 1.8 olarak gerçekleşti.
Hareket doğudan batıya
1986-2006 dönemlerinde en yoğun göç veren 14 il bulunuyor. Bunlar Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Elazığ, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Van. 14 ilden en yoğun göç olayı ise 1991-95 döneminde gerçekleşti. Bu dönemde bu illerde yaşanan göç oranı yüzde 63 olarak gerçekleşti. Son 20 yılda güvenlik sebebiyle yapılan göçlerin yüzde 87’si ise kişilerin isteği dışında, yüzde 13’ü ise kişinin ve ailenin isteğiyle gerçekleşti.
Göç edenlerin yüzde 86’sı çalışma yaşında olduğu, yüzde 96’sının evlerini, yüzde 93’ünün ekilebilir topraklarını, yüzde 97’sinin bağ ve bahçelerini, yüzde 83’ünün büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını bıraktığı kaydedildi.
Göç raporu ile birlikte bir de “İç göç önleme eylem planı” hazırlandı. Plana göre, iç göçün yol açtığı problemlerin çözümü için öneriler hazırlandı. Bunlar arasında, göç veren illerde yatırımların artırılarak iş imkanı sağlanması istendi.
|