Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Geleneksel Yapı Teknikleri: Doğal ve Ekolojik Yapı Rehberi"

Melih Aşanlı'nın "Geleneksel Yapı Teknikleri: Doğal ve Ekolojik Yapı Rehberi" başlıklı kitabı onikinci baskısıyla Yeni İnsan Yayınevi'nden çıktı.

yapi.com.tr
"Geleneksel Yapı Teknikleri: Doğal ve Ekolojik Yapı Rehberi"

Kitap tanıtım metni:

Kendi evini inşa etmek, büyülü ve çekici bir çağrı.

Peki gerçekten mümkün mü? Çok yakın bir tarihe kadar, hepimiz yaşayacağımız evi kendi ellerimizle ve köy imecesi ile yapıyorduk; Çölde, kutuplarda, dağ başları, nehir kenarlarında ya da çok uzak adalarda. Bütün insanlığın coğrafyalarına özel tasarımları ve nesilden nesile aktardıkları bir bilgelikleri vardı. Taş seçimiden, ağaçların kesileceği mevsim hatta ay döngüsüne kadar, şimdi bakıldığında insanı hayrete düşüren bir teknik ve tasarımla. Üstelik bu yapılar binlerce yıla meydan okuyor. Betonun altmış yıllık ömrü, bunları sadece güldürüyor.

İster kendi elleriniz ve belirli bir dayanışma ağı içinde evinizi yapmaya karar verdiniz, isterseniz bir usta ile anlaşıp işe koyuldunuz. Gözünüz kör, kulağınız sağır ve elleriniz bağlı olmasın. Artık kendi evini, seçtiği malzemeden, iç tasarıma kadar profesyonellerin insafına bırakmaya razı olmayan bir bakış açısı egemen oluyor. Bunun Türkiye’deki örnekleri azımsanmayacak kadar arttı.  Hem de ortaya çıkan yapılar, parmak ısırtıyor. Malzeme ile iklim arasındaki denge, araziye oturuş, deneysel çalışmalara verilen değer ve en önemlisi insanı içinde iyi hissettiren evler, hepsi mümkün.

Melih Aşanlı geleneksel sanat bilgilerinin üzerine, uzun yıllar çalıştığı restorasyon ve heykel tekniklerini de ekleyerek, kendisi gibi kırsala yerleşen veya yerleşmeye niyetli gönüllüler için muhteşem bir rehber kitap hazırladı. Arazi, toprak ve arazinin neresine evinizi oturtacağınızdan başlayarak, malzemeleri sınıflandırarak, temelden çatıya kadar evinizi inşa etmenizi yahut ustaları yönlendirmenizi sağlayacak kitabıyla hayranlık uyandırıyor. Melih Aşanlı belki de anlatmak istediklerinin özünü şöyle özetliyor;

“Suyun, toprağın, taşın, ağacın doğasını idrak etmek, algılamak en gerekli ilkeler. Malzemelere hükmetmeye çalışmadan da, sadece uyum sağlayarak ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğimiz aslında eski olan güncel bir önerme ile ne isterseniz yapmakta özgürsünüz.”

Aslında bütün mesele de özgür olmak değil mi?

 

*

Hüseyin Melih Aşanlı hakkında

İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun oldu. Sahne sanatları ve tasarımı çalışmaları, akademi eğitimi sırasında, eski eserler ve heykel konularını da içermeye başladı. Tasarım, malzeme ve sanat konuları üzerine eğilerek neredeyse tüm çalışmalarını bu çerçevede toparladı. Öğrencilik döneminden itibaren geleneksel teknikler ile dekorasyon çalışmaları yaptı. Yalı, cami, kilise gibi eski eserlerin restorasyonlarında çalıştı. Çeşitli firma ve kişiler için heykel, mobilya, aksesuar gibi ürünler tasarladı ve üretti. Kaybolan doğal varlıklar ve doğa sporları üzerine çalışmalar içinde yer aldı.

Anadolu’nun tarihî yolları, kültür varlıkları araştırmalarında görev aldı. Kendi gibi tasarımcı olan Kübra Köprülüoğlu ile evlendi. Birlikte Türkiye’nin ilk dağ başında, orman ortasında yer alan tasarım stüdyosunu kurdular.

Tasarım, yaratıcılık, gelenek, kültür ve ekoloji başlıkları altında çalışmalar sürdürmekte, üniversiteler, vakıflar, kamu kurum ve kuruluşlarına çeşitli eğitimler vermekte; konferans ve söyleşilerde yer almaktadır. Kazdağları’nda oluşturdukları okul girişiminde teorik ve uygulamalı arazi eğitimleri düzenlemekte, ekolojik tasarım ve sanat ile alakalı eğitimler vermektedir.

Melih Aşanlı Türkiye’de yazılmış ekolojik mimari konusundaki ilk kitabı olan Geleneksel Yapı Teknikleri, ardından da atölyecilik ve ustalıkları anlattığı Benim Atölyelerim adlı kitapları yazdı. Yazarın Kazdağları Öyküleri adında bir de öykü kitabı bulunmaktadır. Son kitabı Ekolojik Tasarım Kuramı 2024 yılında yayımlanmıştır. Hâlen kırsalda yaşamakta ve ekolojik tasarım alanında çalışmalarına devam etmektedir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/geleneksel-yapi-teknikleri-dogal-ve-ekolojik-yapi-rehberi_205345.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!