Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Geleceğin Meslekleri Bunlar

Üçüncü dünya ülkeleri, işsizliğin en yoğun yaşandığı ülkelerdir. Bu nedenle gençlere Avrupa ve Amerika'da iş bulmak daha cazip gelir. Ancak dolaşım hakkı, göçler, değişen nüfus oranları bu ülkelerin de refah içinde olmadığını gösteriyor. Süper güç ABD'de işsiz sayısının 15,4 milyona çıktığını biliyor muydunuz? Keza İspanya, Avrupa Birliği'ne dahil

Zaman Pazar
Geleceğin Meslekleri Bunlar

Üçüncü dünya ülkeleri, işsizliğin en yoğun yaşandığı ülkelerdir. Bu nedenle gençlere Avrupa ve Amerika'da iş bulmak daha cazip gelir. Ancak dolaşım hakkı, göçler, değişen nüfus oranları bu ülkelerin de refah içinde olmadığını gösteriyor. Süper güç ABD'de işsiz sayısının 15,4 milyona çıktığını biliyor muydunuz? Keza İspanya, Avrupa Birliği'ne dahil güçlü ülkeler arasındayken, işsizlik bu ülkede de rekor düzeyde. Genel işsizlik oranı yüzde 20 iken, gençler arasında bu oran daha da yüksek. Çalışma çağındaki İspanyol gençlerin yüzde 42'si geçimini sağlayabileceği güvenli bir iş arıyor. Dünya son yıllarda yaşadığı krizin yaralarını sarmaya çalışırken işsizlik oranları krizin şiddetini gözler önüne seriyor.

Kriz döneminde bazı meslekler beklenmedik şekilde ön plana çıkabilir. Bu meslek tesisatçılık hatta cenaze direktörlüğü bile olabilir. Türkiye'de tercih edilmeyen bu meslekler Amerika'da çok para kazandıran mesleklerden. Amerikan İş Kurumu tarafından yapılan araştırmada ABD'de 2010 yılının en iyi 50 mesleği listesinde bu tür mesleklerle karşılaşmak mümkün. Kriz ortamında iyi ücret ve imkanlarla çalışmaya devam eden işçilerin; sağlık, eğitim, iş ve finans, yaratıcılık ve hizmet sektörleri, bilim ve teknoloji alanındaki meslekleri tercih ettiği dikkatimizi çekiyor.

En kötü işçi bizden 7 kat fazla kazanıyor

ABD'nin en iyi işleri ile ülkemizin en iyi işleri birçok noktada benzerlik gösteriyor aslında. Bir de yıllık gelirleri aynı olsa! Çünkü yurt dışında düşük ücretle çalışan bir işçi yılda ortalama 31 bin dolar kazanırken, ülkemizde asgari ücretle çalışan biri ancak 4,2 bin dolar elde ediyor. Fiziksel güçten uzak, sosyal hakları olan, stressiz, sorumluluk gerektirmeyen işler en iyi meslekler listesinde başı çekerken, büyüme potansiyeli olmayan işler tercih edilmiyor.

Turizm ve ithalat cazibesini kaybediyor

Kriz tünelinden çıktığımız bugünlerde yeni meslekler de hayatımıza girmeye hazırlanıyor. Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Muammer Kaya'nın araştırmalarına göre ithalat, finansman, bankacılık, emlak ve turizm cazibesini yitirirken borsa uzmanlığı, haberleşme ve elektronik mühendisliği değer kazanıyor. Türkiye'den iş arama portallarından yenibiriş.com'un yaptığı araştırmalarda ise satış, pazarlama ve mali işlerde çalışan yöneticilerin sektörün birincil ihtiyacı olduğu ortaya çıkıyor.

***

ABD'de 2010'un en iyi 50 mesleği

Bilim ve teknoloji: Bilgisayar yazılım mühendisliği, bilgisayar sistem analistleri, bilgisayar ağı ve şebeke mimarları, biyomedikal mühendisler, çevre bilim teknisyenleri, hidrojeologistler, çevre mühendislik teknisyenliği, inşaat mühendisliği ve meterolojistler.

Sağlık hizmetleri: Röntgen teknisyenliği, veterinerlik, laboratuvar teknisyenliği, fiziksel terapist, fizyoterapist, iş terapistliği, hemşire, doktor asistanlığı, hasta, bakıcılık, optometrist, fiziksel terapi asistanlığı,diş hijyenciliği ve okul psikoloğu.

Eğitim ve hizmet sektörü: Sekreterlik, toplum hizmetleri, toplumu yönlendirme hizmetleri, okulöncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve lise düzeyinde özel eğitim, özürlüleri eğitecek öğretmenlik dalları.

İş ve finans: Sigorta ve eğitim uzmanları, finansal danışmanIık, finansal analist, pazar araştırma analisti, muhasebeci, maliyet hesaplayıcıları, toplantı planlayıcıları ve lojistik uzmanlar.

Yaratıcılık ve hizmet sektörü: Ticari pilotluk, teknik yazarlık, cenaze direktörlüğü, emniyet sistemleri kuruculuğu, peyzaj mimarlığı, tesisatçılık, film ve video editörlüğü, multimedya artistliği, oyun yöneticiliği, kayyumluk.

Türkiye'de en çok aranan meslekler

Bilişim: Veri tabanı yöneticisi, yazılım geliştirme uzmanı, ağ uzmanı, java uygulama uzmanı, iş analisti, web master, flash animasyon uzmanı.

Yapı ve inşaat: Mimar, inşaat mühendisi, teknik ofis uzmanı, ihale uzmanı, şantiye şefi, işçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanı.

Sağlık ve tıp: Hemşire, yoğun bakım hemşiresi, dahiliye uzmanı, radyoloji teknikeri, anestezi teknikeri, hasta danışmanı, acil tıp teknikeri.

Perakendecilik-mağazacılık: Kasiyer, satış danışmanı, mağaza müdürü, görsel düzenleme uzmanı.

Geleceğin meslekleri

Avrupa Birliği uzmanlığı, moleküler biyoloji ve genetik uzmanlığı, enformatik, finansal analist, strateji planlama yöneticisi, borsa uzmanı, reklamcılık, görsel tasarım, mekatronik mühendisliği, elektronik ve haberleşme mühendisliği, yazılım mühendisliği, sermaye piyasası uzmanı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gelecegin-meslekleri-bunlar_78504.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!