b>Koruma altındaki kuş türlerini barındıran Gediz Deltası'nda mahkeme kararını uygulayan yok. Konut yapımı sürüyor, sulak alanlar molozlarla dolduruluyor.
Büyük bölümü 1. derecede, kalan bölümü de 2. derecede doğal sit alanı olan Gediz Deltası'nın geleceği tehlikede. Uluslararası anlaşmalarla koruma altına alınan ve nesli tehlikede olan 80 binin üzerinde 215 kuş türünü barındıran deltanın, 2. derece doğal sit alanı olan Çiğli ilçesi Kipa bölümünde yasalar hiçe sayılıyor.
Yasak olmasına rağmen hem Mavişehir Konut Yapı Kooperatifi'nin inşaatı sürüyor, hem aralarında ilçe belediyelerin de bulunduğu bazı kuruluş ve firmalar, molozlarını döküyor.
Kurul kararı iptal
Mavişehir Konut Yapı Kooperatifi, bölgeyi imara açabilmek için 2002'de harekete geçti ve Uludağ Üniversitesi'nden aldığı bir raporla, bölgenin 2. derece doğal sit alanından 3. dereceye düşürülmesi için İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvurdu. Raporda, nesli tehlike altındaki mahmuzlu kızkuşu' nun üreme alanı olan bölgede kuş olmadığı ileri sürülüyordu. Kurul da, 26 Eylül 2002'deki kararıyla, bölgenin sit derecesini ikiden üçe düşürdü. Bu karar, bölgede yapılaşmaya ve bölgenin ilçe belediyeleri tarafından moloz alanı olarak kullanılmasına yol açtı.
1. derece doğal sit alanlarında mutlak yapılaşma yasağı varken, 2. derecede turizm yatırımı yapılabiliyor, 3. derecede ise kurul onayıyla belli disiplin altında yapılaşmaya izin veriliyor.
Karar uygulanmıyor
Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Aralık 2002'de 4. İdare Mahkemesi'nde karar için yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı. 10 Aralık 2003 tarihinde yürütmeyi durduran mahkeme, 25 Haziran 2004'te de, sit derecesini ikiden üçe düşüren kurul kararını iptal etti.
Ancak, mahkeme kararları uygulanmıyor. Kooperatif inşaatı sürüyor ve sulak alanlar molozlarla dolduruluyor. Moloz dökenler arasında ilçe belediyelerinin de olduğu ileri sürülüyor.
Yetkililerin umurunda değil
Doğal Hayatı Koruma Vakfı Türkiye Su Kaynakları Programı Müdürü Hatice Dinç, şunları söyledi: "Mahmuzlu kızkuşu, sadece Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye'de ürüyor. Bu alanın doğal yapısı kaybolursa bu kuşlar yok olacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Valiliği ve büyükşehir belediyesi dahil ilgili kuruluşlara başvurduk. Bugüne kadar hiçbir işlem yapılmadı. Bu gidişle, alan doğal yapısını kaybedecek.
Deltanın güneybatısında büyükşehir belediyesinin arıtma tesisi var. Günde 600 ton arıtma çamuru üretiliyor. Çıkan 30 kamyon çamur 1. derecedeki sit alanına dökülüyor."
|