Sarıyer'de 700 Gecekonduya...
4.5 Milyon TL’lik Gecekonduya...
Gecekondu da Yaşayanlar da...
İşçinin Gecekondusu Yerine...
Dünyanın İlk 'Dikey' Gecekondusu!
“Gecekondulu, Dolmuşlu, İşportalı...
Mamak Belediyesi'ne "Mühürleyin" Yazısı!
Mamak'ta Binalar Modern, Yaşam İlkel
"Mamak Cezaevi Müze Olacak"
Garipçe Köyünün Gecekondu Yalıları!
Yeni Mamak'ta 147 Konut Daha
Mamak Cezaevi, Otele mi Dönüştürülüyor?
Tapusuz Gecekondu Sahiplerine...
Mamak'ta Kentsel Dönüşüm Başlıyor
Gecekondu Mahallesinin Projesi Öğrencilerine Emanet
Atılım Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri, Mamak’taki iki gecekondu mahallesine gidip bölge halkıyla konuştu. Öğrenciler, mahalle halkının istekleri doğrultusunda bir konut projesi yapacak.
Atılım Üniversitesi Mimarlık Bölümü 2’nci sınıf öğrencileri, 23 Şubat Pazar günü Mamak’ın Dostlar ve Şirintepe gecekondu mahallelerine ziyarette bulundu. Sol Gazetesi'nden Bayram Uluad'ın haberine göre, Mimarlık Bölüm Başkan Yardımcısı Emel Akın, bu ziyaretleri, gecekondu semtlerinde konut ve sosyal doku tasarımı için gerçekleştirdiklerini iletti.
Emel Akın’a alan çalışmasında eşlik eden öğretim elemanları Mete Öz, Reha Benderlioğlu, Hüseyin Bütüner, Gizem Deniz Güneri ve Yeşim Uysal, öğrencilerden ve ziyaretten beklentileri hakkında şöyle konuştu: “Gecekondu sakinleriyle konuştuk, fotoğraf çektik, bölge hakkında bilgi aldık. Öğrenciler, bu bilgiler ışığında gecekonduda oturanların gereksinimlerini göz önüne alarak yeni bir yaşam alanı tasarlayacak ve konut projesi yapacak.” Öğretim elemanları, öğrencilerden, çevreye ve yerelliğe duyarlı çözüm üretmelerini istedi. Mahalle kültürü Öğrencilerden Büşra Işıkçı, “Projede, mahalle sakinlerinin nasıl bir yaşam istediklerini ve aile yapılarının, komşuluk ilişkilerinin ışığında nasıl bir konuta ihtiyaç duyduklarını saptıyoruz. Bölge halkı, genelde tek katlı ya da en fazla iki-üç katlı konut istiyor. Onların asıl istediği, var olan ilişkilerine zarar gelmemesi” dedi. Öğrencilerden Mustafa Coşar ise “Buradaki insanların, çocukluklarını ve gençliklerini yaşadıkları mahalleyi terk etmek istemediklerini fark ettim. Bu da bize mahalle kültürünü yeniden hatırlattı” diye konuştu. Rantçıların gözü burada Şirintepe Mahallesi’nde ise kentsel dönüşüm süreci yaşanıyor. Bölge halkı yıllardır yaşadığı evlerinden çıkarılmakla karşı karşıya ve mahallelinin gösterdiği dirençten ötürü proje tamamlanabilmiş değil. Öğrencilerin bölgeye yapmış olduğu ziyaret ve proje çizimleri, mahallelinin bilgilenmesine ve yapılacak herhangi bir dönüşüm sürecinde ellerinde alternatif bir proje olmasına yardımcı olacak. Üniversite öğrencilerinin yapmış olduğu projeler bölge halkıyla da paylaşılacak. |