Lara Sahili’nin Kiralanması...
Sahil Yurttaşa Kapatılıp Yabancıya...
Saros Körfezi'nde Limanlar...
İzmir'de Turistik Bölgelerde...
Belcekız Sahilindeki Yapılaşma...
Su Havzasında Yapılaşma Tehdidi
Kaşık Adası'nda Yapılaşma...
Kaş Marina’da Yapılaşma Tehdidi
Yeşil Alanlar Yapılaşmaya Devam Ediyor
Uludağ'ı Yapılaşmaya Açacak...
Gazipaşa’da Sahil Bitti, Sıra Verimli Topraklarda
Antalya Gazipaşa’da sahil şeridiyle başlayan yapılaşma baskısı, tropikal üretime elverişli arazilerle sürüyor. Bölge halkı, ilçenin özgün yapısının bozulmasından endişeli.
Gazipaşa’da önce sahiller, ardından verimli araziler üzerinde giderek artan yapılaşma baskısı doğal yaşam, tarımsal üretim ve endemik canlıların geleceğiyle ilgili endişeleri de beraberinde getirdi. Bölgedeki elverişli toprakların imara açılmasına olanak sağladığı tartışmalarına konu olan 2 bin 100 hektarlık imar planı revizyonu bölge halkını, meslek odalarını, hukukçuları ve çevrecileri harekete geçirdi.
Gazete Duvar'dan Ceren Deniz'in haberine göre; son 5 yılda sahil bandının ve gerisindeki alanların birer birer yapılaşmaya açıldığı tepkileriyle gündeme gelen ilçede, planlar askıya çıkıp araziler parsellere ayrılınca sesler yükselmeye başladı. Tesisler yapıldıkça sahillerin halka kapandığından yakınan bölge halkı, bu kez tropikal ürünlerin yetiştiği ender toprakların yapılaşarak azalmasından endişeli. Yeryüzü harikası, turizm tesis alanı oldu 31 Mart 2019 seçimlerinden önce ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca onaylanan kitle turizmine yönelik planlar askıya çıkarıldı. “Gazipaşa betona gömülmesin” diyerek imar planlarına karşı açılan davaya bölge halkıyla birlikte müdahil olan Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin hukuki girişimleri süreci durduramadı. Doğal havuzları, Akdeniz foklarıyla, carettalarıyla ünlü Gazipaşa'da 3’üncü derece doğal sit olan kıyı şeridi, ‘turizm tesis alanı’ olarak planlandı. Önce sahil sonra nehir kıyısı Mimarlar Odası’nın hukuki zemine taşıdığı itirazların gerekçesinde, tüm bu süreçte ‘kamu yararı’ ilkesine uyulmadığı, muz, papaya, avokado, pepino, ejder meyvesi gibi birçok tropikal meyve çeşidinin yetiştirildiği nitelikli toprakların da zarar göreceği belirtildi. Haberin tamamına linkten ulaşılabilir. |