Galatasaray Üniversitesi'nin 22 Ocak 2013 akşamı çıkan yangın sonucunda enkaza dönmesiyle ilgili “Acaba burası da turistik bir tesise dönüştürülmek üzere mi yakıldı?” iddiasında bulunan sendika ve dernekler, tarihi mirasa sahip çıkılması konusunda uyarıda bulundu.
Basın duyurusunda şu ifadelere yer verildi:
"Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü ve Galatasaray Eğitim Vakfı’nın çağdaş, evrensel ve bilimsel koruma ilkelerini gözeten yeni bir koruma projesi ile yanan tarihi üniversite binasını kurtarmasını ve bir an önce eğitime kazandırmasını bekliyoruz. Tarihi bina, Galatasaray Üniversitesi tarafından 1992 yılından bu yana kullanılmakta iken 22 Ocak 2013 akşamı çıkan yangın sonucunda enkaza dönmüş ve aradan 2,5 yılı aşkın süre geçmesine karşın, halen yıkıntı halinde durmaktadır.
Galatasaray Üniversitesi yerleşkesi içinde yer alan Feriye Saraylarından, İbrahim Tevfik Efendi Sahil Sarayı binası olarak bilinen ve 1871 yılında Sultan Abdülaziz döneminde Mimar Sarkis Balyan tarafından inşa edilen söz konusu kültür varlığı, 1930’ da Galatasaray Lisesi’ne verilmiştir. Önceleri ilkokul binası olarak düşünülen yapı; 1968’den itibaren Galatasaray Lisesi’nin kız bölümü dersliği ve yatakhanesi olarak kullanılmış, 1992 yılından bugüne kadar da Galatasaray Üniversitesi’ne tahsis edilmiştir. Yanan binanın geçmişi, eğitimdeki yeri, semte kazandırdığı kültür ve simge değeri ile ayrı bir önemi bulunmaktadır.
Unutulmamalıdır ki, ortak kültürel mirasın ürünleri olan bu yapılar kurumlara geleceğe aktarılmak üzere emanet edilmiştir. Hukuki altyapısı ne olursa olsun tarihi yapıların sahibi tüm toplumdur. Ortak tarihi değerlerimiz ve ortak kullanım alanlarımızın rantsal dönüşüme tabi tutularak talan edildiği bir ortamda, Galatasaray Üniversitesi’nin tarihi binasının restorasyonunun bugüne kadar yapılmamış olması, geçmiş kötü örneklerden dolayı kamuoyunda kaygılara neden olmakta, “acaba burası da turistik bir tesise dönüştürülmek üzere mi yakıldı?” sorusunu akıllara getirmektedir.
Söz konusu kültür varlığının, çağdaş bir eğitim yuvasına yakışır bir şekilde, günümüzün evrensel ve bilimsel koruma ilkeleri çerçevesinde, yanan yapının özgün malzemesi ile restore edilmesi hukukun gereği olarak genel beklentidir. Bu doğrultuda, İstanbul III Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun; bu konuda bir kararı olmasına rağmen özgün malzeme yerine betonarme olarak yapılması için ısrar edilmesine, doğal ve kültürel mirasa sahip çıkan yurttaşlar olarak anlam verememekteyiz.
Bizler, kentine, kültürel ve tarihi mirasına sahip çıkan yurttaşlar olarak; Galatasaray Üniversitesi ve
Galatasaray Eğitim Vakfı'nı, - Köklü bir eğitim kurumuna yakışan sorumlulukla özenli davranmaya, - Yapıyı, evrensel olarak kabul görmüş bilimsel, çağdaş koruma ilkeleri çerçevesinde ele almaya, - Yapının özgün dokusuyla uyumlu malzeme ve teknik kullanımını gözeten, geçmişinden günümüze ulaşabilen izleri koruyan, aynı zamanda yapıyı bilimsel olarak araştıran, inceleyen bir restorasyon projesi ile İstanbul’a ve Galatasaray Üniversitesi’ne yeniden kazandırmak üzere bir an önce harekete geçmeye çağırıyoruz!
TMMOB MİMARLAR ODASI İSTANBUL BÜYÜKKENT ŞUBESİ TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI İSTANBUL ŞUBESİ ICOMOS TÜRKİYE BİZİM AVRUPA- EUROPA NOSTRA DERNEĞİ ARKEOLOGLAR DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ KORDER - KORUMA VE RESTORASYON UZMANLARI DERNEĞİ TÜM RESTORATÖRLER VE KONSERVATÖRLER DERNEĞİ İSTANBUL KENT SAVUNMASI BEŞİKTAŞ KENT DAYANIŞMASI BOĞAZİÇİ DERNEKLERİ PLATFORMU SULUKULE PLATFORMU FERİYE KORUMA PLATFORMU GSÜ’YÜ KORU HAYDARPAŞA’YI KORU GSÜ SOSYAL BİLİMLER KULÜBÜ GSÜ TOPLUMCU HUKUKÇULAR KULÜBÜ GSÜ BİLİMSEL-MATERYALİST DÜŞÜNCE KULÜBÜ GSÜ SOSYOLOJİ KULÜBÜ GSÜ SİNEMA KULÜBÜ GSÜ FOTOĞRAFÇILIK KULÜBÜ
Proje onay aşamasında kaldı
142 yıllık bina 22 Ocak 2013 akşamı çıkan yangında kullanılmaz hale gelmişti. 2013’ten beri bina enkaz halinde duran 1. grup tescilli tarihi binanın Restorasyon Uygulama Projesi Nisan 2014’de tamamlanarak İstanbul 3 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunuldu, ancak kurul henüz projeyi onaylamadı. Koruma Kurulu’nun aslına uygun yapılması için projede birçok kez değişiklik talep etmesi üzerine mimar Sinan Genim istifa etmişti.
|