img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2007\etkinlik\54013.jpg"align="left" hspace=5 vspace=5> Forum İstanbul 2007'nin ikinci gününde gerçekleşen 'Daha İyi Bir Gelecek İçin Enerjinin Etkin Kullanımı' başlıklı oturumun başkanlığını İhlas Holding Başkan Yardımcısı ve Enerji Grup Başkanı Prof. Dr. Metin Lokmanhekim yaptı. Bilim adamları ve sektörün önde gelen firmalarının yöneticilerini hazır bulunduğu toplantıda ilk konuşmacı ABD Enerji Bakanlığı, eski direktörü John Millhone oldu. Konuşmacı sözlerine en sevdiğim konu hakkında, en sevdiğim ülkede konuşuyor olmak mutluluk verici, cümlesiyle başladı.
Millhone, "70’lerin başlarında Arthur Rosenfeld, Metin Lokmanhekim ve ben bir araya gelerek ‘Enerji Modellemesi’ konusunda çalışmış ve cevaplar aramıştık. Bizler için ABD’de enerji çok önemli bir konu, bu nedenle bugün sizlere enerji planı, enerjinin etkinliği ve yenilenebilir enerjiden söz etmek istiyorum. Enerji planlarınızın belli başlı anahtarları olmalı: İyi kaynak kullanımı, mevcut enerji çeşitliliği ve enerji etkinliğinizi nasıl artırabileceğinize dair sağlıklı bir plan. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin geliştirdiği enerji planı da bu anahtarları ihtiva ediyor” cümleleriyle konuşmasını sürdürdü. Dünyanın en yüksek karbon salınımına sahip ülkesinin Amerika olduğunu vurgulayan Millhone, Enerji biriktirdiklerini, hizmetler ve üretim sektörlerinde daha verimli enerji kullanımına başladıklarını da sözlerine ekledi. Yenilenebilir enerjinin önemini bir kere daha vurgulayan ve Türkiye’nin bu anlamda çok avantajlı olduğu söyleyen konuşmacı sudan ve rüzgardan elde edilebilecek enerjiyi göz ardı etmememiz gerektiğini, ABD’de rüzgar enerjisi tesisleriyle ülke enerjisinin yüzde 27’sinin karşılandığını, belirtti. Millhone konuşmasına “Hybrid aletlerin kullanımıyla ciddi anlamda bir tasarrufa gidilebilir, elbette hükümetlerin enerji programları da çok önemli” cümlesiyle son verdi.
Oturumun bir diğer Amerikalı konuşmacısı Mimar Joseph Hagerman, enerjiyi etkin kullanabilen inşaat malzemeleri olan SIP’lerden bahsederek konuşmasına başladı. SIP’in basit bir kompozit sandviç görünümünde olduğunu ve bu yolla kısa zamanda çevre dostu ve enerji tasarruflu evler inşa edilebileceğini vurguladı. SIP’in ağaç, metal ve beton ile uyumlu olduğunu vurgulayan Hagerman, yüzey malzemesini kaplama ve presleme yöntemiyle kullanıma hazır hale getirdiklerini ve sadece 2005 yılında 66 milyon metrekare SIP kullanıldığını da sözlerine ekledi.
Oturumun bir diğer önemli konuşmacısı Ytong Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Fethi Hinginar sözlerine ‘Enerji sorunu ve iklim değişikliği Avrupa’yı nasıl etkileyecek?’ sorusunu sorarak başladı. Rusya gibi enerji üreticisi konumundaki ülkelerin yarattığı enerji dar boğazlarına değinen Hinginar, enerji konusundaki tespitlerini şu şekilde sıraladı. “Ucuz enerji bitti, mevcut enerji politikaları sürdürülebilir değil, AB’nin enerji tedariki güvencesi yok ve enerji faturası 170 milyar dolar artacak. Tüm bu tespitler dolayısıyla özellikle Ar-Ge’ye ağırlık vermeliyiz. Dışa bağımlılık azaltılmalı ve tüketiciye ulaşılabilir enerji seçenekleri sunulmalı” yorumunu yapan konuşmacı “Yeni meclisin ilk konusunun Enerji Verimliliği Yasası olmasını umalım. Çünkü bilincin geliştirilmesine yönelik çalışmalar bu yolla hükme bağlanabilir.” yorumunu sözlerine ekledi. Hinginar, konuşmasında 'Pasif Ev' kullanımının yaygınlaşması gerektiğini de vurguladı. Bu evlerin iyi yalıtılmış kabukları ve üç camlı açıklıklarıyla ciddi bir enerji tasarrufu sağlayacağını ve ülkelerdeki pasif ev sayısının 2010’a kadar yüzde 10 oranını geçmesini beklediklerini, sözlerine ekledi.
|