CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in TBMM’ye sunduğu yazılı soru önergesine yanıt veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gediz Deltası'nın bir bölümünün özelleştirileceğini kabul ederken, özelleştirmenin merkezinde flamingoların üreme bölgesinin olacağını da açıkladı. Tekel A.Ş’ye ait 5 bin hektarlık bölgedeki tesislerin kullanım hakkının özelleştirileceğini doğrulayan Bakan, özelleştirmenin ekolojik dengede bozulmaya yol açmayacağını iddia etti. Bakan Eroğlu, alanın olumsuz etkilenmesine sebep olabilecek her türlü faaliyetin Bakanlık tarafından engelleneceğini söyledi.
Flamingolar için önemli alan
CHP’li Özel’in Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından cevaplanması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesine Bakandan 7 Temmuz’da yanıt geldi. BirGün Gazetesi'nde Doğu Eroğlu imzasıyla yer alan habere göre, Özelleştirme İdaresi'nin Gediz Deltası Koruma Bölgesi içinde kalan arazilerdeki mülkleri ihaleye çıkaracağını doğrulayan Bakan Eroğlu, ihale edilecek 5 bin hektarlık alanın flamingoların üreme alanı olduğunu da kabul etti. Bakan Eroğlu kamu iktisadi teşekkülü olan Tekel A.Ş’ye ait özelleştirilecek 5 bin hektarlık alan hakkında, “Tuz Gölü'nden sonra Türkiye’nin en büyük ikinci tuz üretilen alanı niteliğindedir. Ayrıca tuzlalar flamingolar için en önemli beslenme ve üreme alanıdır” değerlendirmesini yaptı.
‘Bozulacak olsa biz vermeyiz!’
Bakan Eroğlu özelleştirilecek bölgenin yatırıma veya imara açılıp açılamayacağına ilişkin sorular karşısındaysa “Bakanlık güvencesi” verdi. Gediz Deltası'ndaki alanlar üzerinde yapılacak faaliyetlerin Bakanlık iznine bağlı olacağını öne süren Eroğlu, arazilerin Bakanlık tarafından düzenli olarak kontrol edileceğini belirtti. Tekel A.Ş.’ye ait tuzlalar içerisindeki yapıların kullanım hakkının özel kurumlara devredilmesiyle “bölgedeki ekolojik dengenin olumsuz etkilenmeyeceğini” iddia eden Bakan, “Zira alanın olumsuz etkilenmesine sebep olabilecek her türlü faaliyet Bakanlığımız mer-i mevzuat çerçevesinde müsaade etmeyecektir” ifadelerini kullandı.
Dengeyi Bakanlık koruyacakmış
Özelleştirme İdaresi'nin yapacağı ihale sonrasında, tesislerin kullanım hakkını alacak üçüncü kişi veya kurumların yalnızca Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği kapsamında izin verilen faaliyetleri yürütebileceğini iddia eden Bakan Eroğlu şu açıklamayı yaptı: “Gediz’de yıllardır tuz üretimi yapılmakta ve koruma dengesini gözeten bir hayat devam etmekte. İhale sonrasında da bu denge Bakanlığımızca korunacaktır.”
|