Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Faciaya Davetiye!

Kanuna aykırı yapılan akaryakıt istasyonlarında meydana gelen patlama ve yangınlarda sayısız insan yaşamını yitirirken, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin imar değişikliğiyle, lise inşaatına 25 metre, konut alanına da yalnızca 5 metre mesafede akaryakıt istasyonu kurulmasına izin verdiği ortaya çıktı.

Milliyet Gazetesi
Faciaya Davetiye!

Ankara Büyükşehir Belediyesi, belediyenin asfalt işlerini alan Söğüt İnşaat’ın sahibi Mustafa Akan’a ait olan arsanın imarını değiştirdi. Bu karar, lise inşaatına ve konutlara yakın mesafede akaryakıt istasyonu kurulmasının önünü açtı. Kanuna aykırı yapılan akaryakıt istasyonlarında meydana gelen patlama ve yangınlarda sayısız insan yaşamını yitirirken, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin imar değişikliğiyle, lise inşaatına 25 metre, konut alanına da yalnızca 5 metre mesafede akaryakıt istasyonu kurulmasına izin verdiği ortaya çıktı.

Ankara Belediyesi, belediyenin asfalt işlerini alan Söğüt İnşaat’ın sahibi Mustafa Akan’a ait konut alanı olan arsanın imarını, akaryakıt istasyonu kurması için ticari alana dönüştürdüğü, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın da imar izninin kanuni kriterlere uygun olmadığı yönünde olumsuz görüş bildirdiği tespit edildi.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, insan hayatını hiçe sayan bir karara imza attı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın açıkladığı belgelere göre, Akan, Etimesgut ilçesi Topçu Mahallesi, 14. Cadde, 45675 ada üzerindeki birçok parselde özel şahıslara ait arsaları 3 milyon TL’ nin üzerinde bedelle topladı. Sonra da Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi 14.04.2006 tarih, 1008 sayılı kararıyla konut alanı olarak görünen araziyi, “Konut dışı Kentsel Servis Alanı”na dönüştürdü. Arazinin rant değeri katlanırken, akaryakıt istasyonu gibi kentsel hizmetlerin verilebileceği ticari alanlarının yapımının da önü açıldı.

ÇED başvurusu

Bu süreçte Akan, Topçu Mahallesi’nin ana arter köşesindeki arazisi üzerine akaryakıt istasyonu yapmak için başvurdu. Belediye de araziye akaryakıt istasyonu yapılıp yapılamayacağına ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna uygunluğuna ilişkin Çevre  Bakanlığı’na yazı yazdı. ÇED Planlama Genel Müdürü’nün 06.10.2006’da belediyeye gönderdiği yazıda, arazi üzerine akaryakıt istasyonunun yapılmasının sakıncalı olduğu bildirildi.

Bakanlığın yazısında, “Söz konusu parsel çevresindeki yapılaşma koşulları incelendiğinde, okul alanına 25 metre, konut alanına 5 metre ve 17 metre mesafede ve kavşak köşesinde olduğu anlaşılmış olup, bu durum planlama açısından olumsuz bir durum (bu tür faaliyetler planlanırken okul ve yerleşim alanlarından uzak bir mesafede yer seçilmesi gerekmektedir) oluşturmaktadır” denildi. Bu kararın ardından, Belediye Meclisi yeniden toplanarak inşaat iznini verdi.

Vural: Rapor dikkate alınmadı

Olumsuz ÇED raporuna rağmen Ankara Belediye Meclisi’nin yeni bir karar alarak, akaryakıt istasyonu yapılmasına onay verdiğini söyleyen Vural, “Belediye ÇED raporunu dikkate almamış, rant için insanların güvenliğini tehlikeye atmıştır. İstasyonun yapımı, 29 Mart seçimlerinden birkaç ay önce alelacele tamamlanmaya çalışılmış neredeyse bitirilmek üzeredir” dedi.

Belediyenin faciaya davetiye çıkardığını belirten Vural, şunları söyledi: 

“Şehrin içinde kalan bu yer tehlike arz etmekte. İstasyonun karşısında lise inşaatı sürüyor. Yarın 5 metre yanına konut yapılınca o insanlar ölümle yüzyüze kalacak. Geçmişte Ankara’da bir akaryakıt istasyonundaki patlama sonucu insanlar ölmüştü. Başbakan bu tür istasyonlara izin verilmeyeceğini belirtmişti.Ankara Belediyesi, Başbakan’ın sözünü kulak ardı etmiş. Hem imar kıyağı yaparak rant sağlıyor hem de faciaya davetiye çıkarıyor.”

2003’te 6 kişi ölmüştü

Ankara’nın İncesu semtinde 5 Temmuz 2003’te konut alanı içindeki bir akaryakıt-LPG istasyonundaki patlamada altı kişi ölmüş, 100’den fazla kişi de yaralanmıştı. Patlama, akaryakıt istasyonunun hemen yanı başındaki araç ve konutlarda da büyük hasara neden olmuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da programını yarıda keserek olay yerinde incelemelerde bulunmuştu. Akaryakıt istasyonunun üstünde bulunan ve düğün salonu olarak kullanılan binanın da yanması büyük tartışmalara yol açmıştı. Olaydan sorumlu tutulan iki kişi de, tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermekten, 4’er yıl hapis ve 346 bin YTL para cezasına mahkûm edilmişti.

Hukuki mesafe 50 metre

Karayolları Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkındaki Yönetmeliğin, Belediye Sınırları İçinde Bulunan Karayolu Kenarındaki Yapı ve Tesisler başlıklı kısmının “yapı yaklaşma mesafesini” düzenleyen 41. maddesi, “Tesisler bünyesindeki yapıların cephe hattı ile karayolu sınır çizgisi arasındaki mesafe, a) Tesisler bünyesinde yapılacak olan yer üstü akaryakıt, sıvılaştırılmış gaz ve diğer tehlikeli madde depoları için en az 50 metre” hükmünü içeriyor.

Sanayi Bakanlığı’nın 2003’te yayımladığı Türkiye Standartları “12820 Akaryakıt İstasyonları-Emniyet Kuralları” tebliğinde de “Akaryakıt ünitelerinin ‘hastane, okul, arsa sınırına en az 50 metre mesafede olması” hükmü bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/faciaya-davetiye_67578.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!