Erezyon Dede’den Yalovalılara Çağrı
TEMA Vakfı Kurucusu ve Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, Atatürk Ağaç Müzesi olarak tasarlanan ancak atıl duruma gelen Yalova Belediyesi Arboretumu’nun bulunduğu arazinin kaderine terk edildiğini söyledi. Buraya dünyanın çeşitli yerlerinden meşeler getirdiklerini belirten Karaca, “İddia ediyorum bu araziye oteller dikecekler” dedi.
TEMA Vakfı Kurucusu ve Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, Atatürk Ağaç Müzesi olarak tasarlanan ancak atıl duruma gelen Yalova Belediyesi Arboretumu’nun bulunduğu arazinin kaderine terk edildiğini söyledi. Buraya dünyanın çeşitli yerlerinden meşeler getirdiklerini belirten Karaca, “İddia ediyorum bu araziye oteller dikecekler” dedi. Hayrettin Karaca, Yalova Belediyesi Arboretumu’nun bulunduğu araziye Yalova halkının sahip çıkmasını istedi. ‘Erozyon Dede’ olarak tanınan Hayrettin Karaca, şunları söyledi: “İddia ediyorum Yalova halkı değerini korumazsa, Atatürk Arboretumu’na oteller dikecekler, 20 katlı otel yapacaklar, bakın görürsünüz. Çünkü bu işin altında menfaat var. Benim yorumum bu. Çünkü bu belediyenin sorunu olmaktan çıkmış, hükümetin problemi olmuş. Neden Özelleştirme İdaresi’ne kadar gidiyor bu konu? Bunun önünde kim durur artık? Bunlar güle oynaya buraya oteli yaparlar, ondan sonra Hayrettin’e dönüp ‘bak gördün mü?’ derler.” Yeşiller Partisi’nin Türkiye’de kurulmasıyla ilgili değerlendirme yapan Karaca, bu partinin bir fantazyadan başka bir şey olmadığını savundu. Karaca, “Yeşiller Partisi fantazyadan başka bir şey değildir. Fransa’da Susan George’lar vardı, şimdi esamesi okunmuyor. Türkiye’de de bu tür hareketleri ütopya olarak görüyorum” dedi. Altınova’ya tersane kurulmasına karşı çıkan Hayrettin Karaca şöyle devam etti: “Hani şimdi daniska diye bir söz çıktı. Asıl Türkiye’de olanların daniskası burada oluyor. Tersane yapılıyor burada Altınova’ya. Vali bey diyor ki, biz oradaki tarım alanlarının tersane için kullanılmasına izin vermedik. Ben orayı onaylamadım diyor. Oysa bakın vali neler demiş, nasıl sahip çıkmış. Vali bey deniz dolduruluyor, orası bataklık işe yaramaz bir bölgeydi demiş. Ekosistem, bataklıkta olur. Daha iyi ya. Bir iç denizde bir bataklığın kurutulmasının fecaatini düşünebiliyor musunuz?” Tersane bölgesinde 4 milletvekilinin Altınova’da incelemeler yaptıktan sonra olumlu rapor vermesini de eleştiren Karaca, “Onlar çok uzman oldukları için, orasını münasip görmüşler. Hükümet kararı olarak yapılması gündemdeymiş. Türkiye’de olur böyle şeyler. Ama Yalova’ya yakışmadı bu iş. Yeşil Yalova idi burası, ama Yalova perişan artık” dedi.
‘Yeniden Yalova'ya kazandıracağız’ Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu da bakımsız kaldığı ve içindeki özel ağaçların kuruduğu haberleri ile gündeme gelen Atatürk Ağaç Müzesi’nin yeniden Yalova’ya kazandırılacağını söyledi. Söz konusu alanda fiili çalışmaların 1996’da başladığını, 1998’de ekim ayında dönemin belediye başkanı ve meclis kararıyla açılışı yapılan alanda 390 çeşit ağacın, çalının, yer örtücü bitki ve su kıyısı bitkileri dikiminin gerçekleştirildiğini kaydeden Barbaros Binicioğlu şöyle konuştu: “Açılmasının ardından bir yıl geçmeden meydana gelen Marmara Depremi’nden sonra burası çadır kent olarak kullanıldı. Bu dönemde yeni dikilmiş ağaç ve bitkilerin çoğu çadır ve diğer yapılardan dolayı kayboldu. 2001- 2002 yıllarında Süs Bitkileri Fuar Alanı olarak kullanıma açıldığında da insan yoğunluğundan dolayı bir kez daha tahribata uğradı. Fuar sonrasında zarar gören bitkilerin yerine yenisi dikilmedi, sadece çevre temizliği yapıldı. Aynı dönemde burası belediye yönetimi tarafından arboretum olarak kullanılmadı, alanın belli bir bölümü il halk kütüphanesi için tahsis edildi.” Karaca’nın yurt dışından getirdiğini söylediği 12 fidanın bu şartlarda ve sulama tesisatının uygun olmaması nedeniyle kuruduğunu dile getiren Binicioğlu, şöyle devam etti: “İklimsel değişimlerin sebebiyet verdiği bu tahribata rağmen bunun önüne geçmek için tüm imkanlarımızı kullandık. Yalova Belediyesi Arboretumu’nun yeniden canlandırılıp, ismine yakışır bir şekilde çeşitli canlı ağaç ve bitki türlerinin yaşadığı bir yer olması için yeni projeler düşündük. 2004 yılının yaz aylarında Hayrettin Karaca ile temaslarımız sonrasında su tutan toprak alanlarda drenaj ve yeni toprak tepeleri yapılmasına karar verildi. Arka bölümdeki toprak yığınları bu sebeple oluşturuldu. Burada geniş kapsamlı ve çok amaçlı bir bahçe kurma isteği yukarıda bahsedilen çeşitli dış faktörlerden ötürü toprak yapısının tahribata uğramasıyla ve kullanılabilirlik özelliğini yitirmesiyle gerçekleşememiştir.” Arboretumda bakımsız durumda bulunan Atatürk heykelinin 1971’de beton olarak yapıldığını ve kaldırıldığı 2000 yılına kadar birkaç kez tamirat gördüğünü anımsatan Binicioğlu, depolama amacıyla arboretuma kaldırılan heykelde zamanla oluşan dökülmelerin 2006’da onarıldığını söyledi. Atatürk heykelinin kalıcı olması amacıyla Heykeltıraş Prof. Dr. Nilay Büyükişleyen tarafından birebir olarak bronzdan bir başka heykel yapılmakta olduğunun altını çizen Binicioğlu, heykelin ellerinin kalıp çıkarılması amacıyla kesildiğini belirtti. Barbaros Binicioğlu, Atatürk Heykeli’nin Cumhuriyet Meydanı’ndaki eski yerine konulacağını da sözlerine ekledi. |