b>Flamingo Turizm tarafından Antalya’nın Manavgat İlçesi’nde inşa edilen Sunrise Rönesans Tüm Engellilere Uygun Tatil Köyü’nde, engellilere 5 yıldızlı hizmet verilecek.
Engellilere uygun olarak dizayn edilen tatil köyünün villa tipindeki 4 odası basına tanıtıldı. Çin Engelliler Gösteri ve Sanat Topluluğu “My Dream” üyelerinin de katıldığı tanıtımda, Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şubesi üyelerinin yardımıyla odaların özellikleri anlatıldı.
Tanıtımın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Flamingo Turizm Yatırımları ve İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadettin Ulubay, tesisin 2004 yılı ortalarında hizmete açılacağını kaydetti.
Projesi 1997 yılında hazırlanan tesisin 1475 sayılı yasadan yola çıkılarak meydana getirildiğini belirten Ulubay, “Bu yasa tesislerde engelli çalıştırmayı zorunlu kılıyor. Ancak bakıyoruz ki turistik tesisler bırakın tatilcilere, çalışan engelliye bile uygun değil. Bundan yola çıkarak engellilerin ve ailelerinin rahatlıkla yararlanabileceği bir tesis oluşturmak istedik” dedi.
Tesisin tüm donanımının dünya standartlarına uygun olduğunu ve 50 milyon dolara mal olduğunu bildiren Sadettin Ulubay, devletten yardım almadıklarını söyledi. Projeye yurtdışından büyük ilgi olduğunu da belirten Ulubay, “Projeyi satın almak isteyen devletler var. Burada sistemi oturttuktan sonra bunu da düşüneceğiz” diye konuştu.
ENGELLİ ÇİFTLERE ÜCRETSİZ BALAYI
Sadettin Ulubay, tatil köyünde Türkiye’de evlenen engelli çiftlere ücretsiz balayı imkanı sağlayacaklarını da kaydetti. Ulubay, “Çiftlerin ikisi birden veya birisi engelli olabilir. Sunrise Rönesans’ın açılmasının ardından bu tesiste engelli çiftlerimiz ücretsiz balayı yapabilecekler. Bunun yanı sıra bize yapılan başvurular arasında yapacağımız değerlendirme sonucu bazı engelli vatandaşlarımıza da ücretsiz tatil imkanı sağlayacağız” dedi.
Yaklaşık 650 personelin görev yapacağı tesiste engelli çalışanlara da görev verileceğini kaydeden Ulubay, “Manavgat’taki turizm okullarında okuyan engelli öğrencilerden yararlanacağız. Bu okullarda engellilere hizmet verebilecek personelin yetiştirilmesi konusunda da girişimlerimiz sürüyor” diye konuştu Manavgat’ta 130 bin metrekare arazi üzerine inşa edilen, bin 100 yatak kapasiteli tesisin, ortopedik engeli nedeniyle bağımsız hareket etme yeteneğini kısmen veya tamamen kaybeden, tekerlekli sandalye ile yaşamak zorunda kalan ve eklem romatizması gibi rahatsızlıkları olan kişilere göre tasarlandığı bildirildi.
Konaklama ünitelerine giriş ve çıkışları kolaylaştırmak amacıyla merdiven asansör, tekerlekli sandalye platformu, portatif rampalar, portatif mekanik aparatlar, portatif acil durum tahliye aparatları, yatay taşıma ve yüzme havuzu gibi noktalarda ise düşey taşımayı tesis eden portatif veya sabit askı sistemleri ile standart ve özel tekerlekli sandalyeler, engellilerin rahat bir şekilde dolaşmasına imkan verecek.
Engelliler, tesiste ayrıca su kayağı, dalma, okçuluk, mini golf gibi oyunlar oynayabilecek, binicilik sporu yapabilecekler. Görme engelliler, sesli toplarla mini futbol da oynayabilecekler.
|